> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Vitir Namazı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Vitir Namazı  (Okunma Sayısı 1881 defa)
27 Ağustos 2011, 13:13:17
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 27 Ağustos 2011, 13:13:17 »



Vitir Namazı


Haziran 2008 - 114.sayı

Mehmet IŞIK kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.

“Allah Tealâ size bir namaz ile yardımda bulundu. Bu namaz kırmızı tüylü develerden daha hayırlıdır. Bu vitir namazıdır. Allah onu sizin için yatsı namazı ile sabah şafağın sökmesi arasına koydu.” (Ebu Davud; Tirmizî)

Hicretten bir buçuk yıl önceydi.

Miraç gecesinde ötelerden davet geldi. İnanan her insan günde beş kere Yüce Huzur’a davet edildi. Herkes her gün beş vakitte Yüce Mevlâ’nın huzurunda duracaktı.

Bu, insanoğluna yapılmış en büyük ikramdı. İnsanın ruhunu dengede tutacak, onu kötülüklerden ve seviyesiz işlerden uzaklaştıracak bir ihsan...

Rasul-i Ekrem s.a.v. ve sahabiler büyük bir mutlulukla beş vakit Yüce Huzur’a duruyorlardı. Yüce Mevlâ ile görüşmenin hazzını doyasıya yaşıyorlardı.

Zaman hızla ilerliyordu. Miraç gecesinin üzerinden de epeyce bir süre geçmişti. Rasul-i Ekrem s.a.v. bir gün Sahabe-i Kiram’a bir müjde vermek istedi. Kırmızı tüylü develer Araplar arasında en değerli mallardan kabul edilirdi. Efendimiz s.a.v. söze şöyle başladı:

– “Allah Tealâ size bir namaz ile yardımda bulundu. Bu namaz kırmızı tüylü develerden daha hayırlıdır. Bu vitir namazıdır. Allah onu sizin için yatsı namazı ile sabah şafağın sökmesi arasına koydu.” (Ebu Davud; Tirmizî)

Vitir Namazının Vakti

Sahabe-i Kiram r.a. buna çok sevindi. Artık gecenin derinliklerinde teheccüt namazından sonra vitir kılacaklardı. Çünkü Efendimiz s.a.v. vitir için şöyle tavsiyede bulunmuştu:

– “Gece kıldığınız namazın sonuncusunu vitir yapınız.” (Buharî; Müslim)

– “Vitir gecenin sonundadır.” (Buharî; Müslim)

Gece teheccüde kalkıyor ve sonunda vitir namazını kılıyorlardı. Ama insan yorgun olabiliyor, bir önceki geceden uykusuz kalabiliyordu. Ya teheccüde kalkamazlarsa ne olacaktı? Efendimiz s.a.v. gönüllerine su serpiyordu:

– “Kim gecenin sonunda kalkmasından endişe ederse, vitrini gecenin başında kılsın. Kim de gecenin sonunda kalkmayı umuyorsa vitrini gecenin sonunda kılsın. Çünkü gecenin sonunda kılınan namaz, meşhûd ve mahdûr (gece ve gündüz meleklerinin şahitlik yaptığı ve hazır bulunduğu) bir namazdır. Bu yüzden daha faziletlidir.” (Müslim; Tirmizî)

Uyur veya Unutursak

Gecenin sonunda kalkacağını uman, ama kalkamayan kişi ne yapacaktı? Çünkü Efendimiz s.a.v., vitir konusunda buyurmuştu ki: “Ey Kur’an ehli! Vitir namazını kılın. Çünkü Allah tektir, teki sever.” (Ebu Davud; Tirmizî), “Vitir namazı haktır; kim vitir kılmazsa bizden değildir.” (Ebu Davud). Hatta son hadisi üç kere tekrar ederek vitrin önemine dikkatleri çekmişti.

Kalkacağını umduğu halde kalkamayan kişinin durumu ne olacaktı? Rasul-i Ekrem s.a.v. Efendimiz bu konuyu da şöyle açıklamıştı:

– “Kim uyur veya unutur da vitrini kılamazsa uyandığında veya hatırladığında onu hemen kılsın.” (Ebu Davud; Tirmizî)

En değerli dünya varlığından daha hayırlı olan vitir namazını, en faziletli olduğu zamanda kılabilmemiz
duasıyla...

Vitir Namazının Hükmü

Sahabe-i Kiram ve sonraki nesiller, Rasul-i Ekrem s.a.v. Efendimiz’in teşviklerine önem vermişler ve vitir namazını Yüce Mevlâ’nın büyük bir ikramı olarak eda etmişlerdir. İmam Azam Ebu Hanife rh.a., vitir namazının her müslümana vacip olduğuna, diğer alimlerimiz ise en kuvvetli sünnetlerden olduğuna hükmetmişlerdir.

Hanefî mezhebinde vitir namazı üç rekât kılınır ve sonunda selam verilir. Üçüncü rekâtta Fatiha ve zamm-ı sureden sonra tekbir getirilir ve Kunut Duası okunur.

Diğer mezheplerde ise vitir namazı tek rekâttır.

Malikî mezhebi imamları, tek rekâtlık vitir namazını müstakil olarak kılmayı mekruh görürler. Bunun için onlara göre vitir namazından önce en az iki rekât nafile namaz kılınmalıdır.

Şafiî mezhebinde vitir namazında tek rekâtla yetinmek caiz ise de, tercihe şayan olan bu değildir. Yine bu mezhebe göre vitir namazı üç, beş, yedi, dokuz ve on bir rekât olarak kılınabilir. Ne kadar çok kılınırsa o kadar faziletli olur. Vitir namazını kendisinden önceki iki rekât namazla bitiştirip sonunda tek selam vermek Şafiî mezhebine göre caiz olmakla birlikte, iki rekâttan sonra selam verip, tek olarak kılınan üçüncü rekâttan sonra da tekrar selam vererek namazı tamamlamak daha faziletli görülmüştür. Ramazan ayında vitir namazını cemaatle kılmak ve bu ayın ikinci yarısında vitrin son rekâtında Kunut duası okumak yine Şafiî mezhebinde sünnettir.

Hanbelî mezhebinin görüşü de Şafiî mezhebi gibidir. Ancak Hanbelî mezhebinde vitir namazı tek olarak kılındığı takdirde mekruh olmaz.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Vitir Namazı
« Posted on: 24 Nisan 2024, 20:43:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Vitir Namazı rüya tabiri,Vitir Namazı mekke canlı, Vitir Namazı kabe canlı yayın, Vitir Namazı Üç boyutlu kuran oku Vitir Namazı kuran ı kerim, Vitir Namazı peygamber kıssaları,Vitir Namazı ilitam ders soruları, Vitir Namazı önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes