> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Şefkat Medeniyetinin Şahikaları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şefkat Medeniyetinin Şahikaları  (Okunma Sayısı 804 defa)
05 Kasım 2011, 20:55:25
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 05 Kasım 2011, 20:55:25 »



Şefkat Medeniyetinin Şahikaları: Şifahaneler


Temmuz 2005 - 79.sayı

Muzaffer TAŞYÜREK
kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.


Bizim medeniyetimizin eseri olan kurumlar, ulvî niyetlerin nurlarını, ilâhi pınarlardan beslenen hayat ve insan anlayışının parıltılarını yansıtır. Her biri, hizmetin ibadet olduğunu ilan eden mühürdür. Vakıflar, mabetler, medreseler, kervansaraylar, hamamlar, hangâhlar ... ve elbette şifahaneler. Cenab-ı Hakk'ın el- Şâfî ' isminin tecelligâhı şifahaneler.

“Sevgili ağabeyim, takdire tedbir çare değildir. Yaratan bize nasıl bir kader tayin etmişse, o tecelli edecektir. Bunu kabullenmemek O'nun iradesine isyan olur. Biz doğduğumuz andan itibaren beraberimizde taşıdığımız ölüm cevherini kendimize ziynet sayarız. Yine de ahirette benim ruhumun rahat etmesini istersen bir şifahane yaptır. Öyle bir şifahane olsun ki, burada hem gönül hem de beden acıları dindirilsin, her ikisinin de tedavisi yapılsın.”

Bu sözler, çare bulunamayan bir hastalıkla son günlerini yaşamakta olan Gevher Nesibe Hatun'un, ağabeyi Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev'e vasiyetidir. Bu vasiyetin ardından Gevher Nesibe Hatun vefat eder. Ağabeyi Gıyaseddin Keyhüsrev vasiyete uyarak, Şifaiye Gıyasiye Medresesi'ni yaptırır.

1205 yılında tamamlanan medrese iki bölümden oluşur. Birinci bölüm okuldur. Burada tıp tahsili yapılır. İkinci bölüm ise şifahanedir. Hastalar burada kabul edilir. Bu bölümde ayrıca ruh hastaları için yapılmış on sekiz oda vardır ve akıl hastalarının müzik, su sesi ve güzel koku ile tedavilerine çalışılır.

Yirminci yüzyılın başlarına kadar 700 yıl hizmet veren bu medrese, ırk-din ayrımı gözetmeksizin hiçbir hastayı kapısından çevirmemiş, şifa arayan herkese yardım etmiş, tıp ilminin gelişmesine büyük katkıları olmuş bir şifahane, bugünkü anlayışa göre bir üniversite hastanesidir.

Şifaiye Gıyasiye Medresesi ilk ve tek hastanemiz değildir. Fakat Gevher Nesibe Hatun'un sözleri müslüman toplumların ruh asilliğini yansıtması açısından iyi bir örnektir. İnsanların İslâm ile müşerref oldukları her yerde, bu ruh haliyle, hiçbir hastalık ve hastanın hor görülmeyip Allah rızası için hizmet verildiği sayısız şifahaneler, bîmaristanlar, müste şfâlar inşa edilmi ştir.

İlk hastanelerimiz


İlk İslâm hastanesinin Rasulullah s.a.v. Efendimiz tarafından, Hendek savaşı sırasında kurulduğu rivayet edilir. Bu, bir çadırdan oluşan seyyar bir hastanedir. Sad b. Muaz r.a. ve diğer yaralı sahabiler bu çadıra getirilmiş ve Eslem kabilesinden Rufeyde el-Ensariyye r.a. adlı bir sahabi hanımın tedavisine bırakılmışlardır. Hz. Rufeyde r.a ., kendisini yaralı ve hasta müslümanların hizmetine adamıştır.

Sonraki yıllarda hastane yapımı Emevi halifesi Velid b. Abdülmelik zamanına rastlar. Halife bir hastane yaptırır ve hekimler atayarak maaşa bağlar.

Hastanelerin tam bir kurum kimliği edinmesi ise Abbasiler dönemine rastlar. Bu dönemde Sasanîlerin tıp bilgisinden faydalanılır. Cundişapur tıp okulundan getirilen hekimlere Bağdat'ta bir hastane kurdurulur. Bu hastane diğer şehirler için örnek teşkil etmi ş, seyyar ve sabit hastane yapımı bütün İslâm dünyasında yaygınlaşmıştır.

Bu hastanelerin yanı sıra, sadece akıl hastalarıyla ilgilenilen tekke niteliğindeki hastaneler de yapılmıştır. 9. yüzyılın ortalarında Bağdat ile Vâsıt arasındaki Deyr-i Hızkıl'da Halife Mütevekkil tarafından kurulmuş olan hastane, belgelenmiş en eski akıl hastanesidir.

Akıl hastaları, diğer hastanelerde de tedavi edilmeye çalışılmıştır. Bunlardan biri Türk asıllı Ahmed b. Tolun'un 872 yılında Mısır'da kurmuş olduğu hastanedir. Yüzyıllar öncesinden bugünkü modern hastaneleri aratmayan bu hastanede, hastaların özel giysileri olur, ilaç ve yemekleri önlerine getirilirdi.

Selçuklu-Osmanlı devri hastaneleri


Selçukluların hakim olduğu dönemde sağlık hizmetlerinde büyük ilerleme sağlanmıştır. Bu yalnızca tıp ve hastanecilik alanında olmamış, her alana yayılmıştır. Bu geli ş me , İslâm dünyasıyla birlikte Avrupa tıbbını, bilimini de etkilemiştir. Esasen bugün Batı medeniyetinin sahip olduğu gelişmeye Selçuklu ve diğer İslâm toplumlarının yapmış oldukları çalışmalar örnek olmuştur.

İlk Selçuklu hastanesi, Alparslan'ın veziri Nizamülmülk tarafından Nişabur'da kurulmu ştur. Ardından Bağdat'ta, Şiraz'da, Harran'da, Mardin'de ve daha birçok yerde, kimilerinin yapılarının bugüne kadar kaldığı, tıp ve diğer alanlarda eğitimin yapıldığı medreseler, hastaneler yapılmıştır.

Haçlı seferlerinin yaşandığı günlere denk gelen Selçuklu döneminde, İslâm toplumları büyük bir uygarlık inşa etmi ş ler , dört bir yanda okul, cami, kervansaray, yollar, köprüler, hastaneler yapmışlardır.

Selçuklu devri hastaneciliği, Atabeg Nureddin'in Şam ve Nusaybin, onun ardından Selahaddin Eyyubî'nin Kahire ve İskenderiye'de yaptırdığı hastanelerle çok ileri düzeye çıkmıştır. Bu büyük hastanelerin başına geçirilen kimseler hastaları idare eder, eczaneyi emrinde tutar, her hastanın reçetesine göre ilaçları dağıtırdı. Hastalar yataklarında yatar, hastabakıcılar sabah akşam hastaların durumunu sorar, kendilerine tayin edilen ilaç ve yemekleri dağıtırlardı. Doktorlar sabahları erkenden hastaları ziyaret eder, kendilerine lazım olan ilaç ve yemeklerini yazarlardı.

Atabeg Nureddin , her yana cami, medrese, hastane, zaviye ve kervansarayların inşası ve bakımı için çok para tahsis ediyordu. Hastaneler yanında kurduğu yetim mektepleri, acizler yurdu, dervişlere zaviyeler, devamlı tahsisatla zenginleşen kütüphaneler hayranlık vericiydi. Selahaddin Eyyübî de uzak diyarlardan gelen talebelere medreselerde vakıflar ve onların hastalarına bakan hekimler tayin etmiş, hastanelere gelmek istemeyen hastaları bulmak ve tedavi tmek için de memurlar tayin etmişti.

Memlûk Sultanı Kalavun'un 1284 de inşa ettirdiği Büyük Bîmaristan'da da tabiiyatçı , gözcü, cerrah, kırıkçı doktorlar, dört köşkte her hastalığa mahsus ayrı odalarda yatan erkek-kadın hastaları, yaralıları, sakatları tedavi ediyorlardı. Kadın ve erkek hastabakıcılar hastalara hizmet ediyor, temizlik yapıyor, elbiselerini yıkıyor, hamamlarını hazırlıyorlardı. Her hastanın yatağı, çarşafları, havluları tam idi. Hastanede aşhane, me ş rubat , ilaç ve macunlar için ayrı odalar ve ilaç yapan eczane bulunuyordu. Tabipler reisinin talebelere ders verdiği bir salon vardı. Bunların hepsinin maaşları ve tahsisatı vakıflardan temin ediliyordu.

Osmanlı Devleti'nde de, ilk kuruluş yıllarından itibaren sosyal yardım ve hizmet çalışmalarına devam edilmi ştir. İslâmiyet'in yoksul, kimsesiz, hasta kişilere yönelik emri, Osmanlı Devleti'nin de sosyal güvenlik alanına çok önem vermesine sebep olmuştur. Vakıflar tarafından yönetilen muhtaç ve düşkünler için açılan imarethaneler, hastalar için tesis edilen şifahaneler, vakfiyelerinde öngörülen gelir kaynaklarını kullanarak, devlet bütçesinden herhangi bir katkı almaksızın uzun yıllar önemli hizmet sunmuşlardır.

Osmanlı hastaneciliğinin en belirgin özelliği ise, hastanelerin cami, medrese, imaret, kervansaray, hamam, çarşı ve benzerlerinden oluşan külliyelerin bir parçası olarak plânlanmalarıdır. Bu külliyeler insanların hem sağlık, hem sosyal ihtiyaçlarını karşılayan merkezler olmuşlardır.

O zamanlar Avrupa'da hastalar


Aynı dönemlerde Avrupa'da ise hastane ve hastaların durumu içler acısıydı. Bu konuda gözlemlerini anlatan batılı Cerrah Tenon , 1788 de Paris'te Hotel-Dieu hastanesinde incelemede bulunmuş ve gözlemlerini kaleme almıştır. İslâm ve Avrupa toplumlarının anlayış farklarını sergileyecek bu notlarda şöyle denilmektedir:

“Bölümlerden birinde 2627 hasta bulunuyor; ateşli hastalar, lohusalar , çiçek hastaları hep bir arada yatıyorlardı. Bir metre on santim genişliğindeki yataklara, aslında iki kişilik olmakla beraber, üçü baş, üçü ayak tarafına olmak üzere altı kişi yatırılıyor, hastaların ayakları, diğerlerinin omuzlarına ya da yüzlerine değiyordu. Hisselerine ancak otuz beş santimlik bir yer düşen hastalar uyku uyuyamıyorlar. Oturaklardaki pislikler her gün aynı salondaki büyük kaplara boşaltılıyor; hem bu yüzden, hem de pisliklerin yer yer döşemeye dökülmesiyle koğuşun havası çok bozuk oluyordu.

Elbise dolaplarında uyuzların, çiçekli hastaların giysileri bir arada bulunuyor, temizlerin arasına bitliler de karışıyordu. Taburcu edilen hasta, çiçek ve uyuz mikropları bulaşmış, bitlenmiş elbiselerini giyiyordu. Ölenlerin giysileri de bu dolaplarda saklanıyordu. Bu giysiler daha sonra satılıp memlekete hastalık yayıyorlardı.

İdrarlarını tutamayan hastaların altındaki saman dolu şilteler sabahları dörtte açılıyor, döşemeye seriliyor. Öteki yataklardaki saman şilteler de aynı saaatte boşaltılıyordu. Pislenmiş samanlar hemen orada yakılacağı yerde el arabalarıyla Saint LouisHastanesine taşınıyordu. Duvarlar ve döşeme, saman şiltelerinden sızan, oturaklar boşaltılırken dökülen pisliklerle kirleniyordu.

Bu hastanenin Saint Jerome koğuşunda, o zaman için Avrupa'nın en büyük ameliyathanesi olan bu koğuşta, bitişik kadavra salonu dolayısı ile hava leş gibi kokuyor, içeriye güneş girmiyordu. Aletler, ameliyat edilecek hastanın yanındahazırlanıyor , hasta başka hastaların yanında ameliyat ediliyordu.

Bu hastanede ölenler enfeksiyon yüzünden ölüyorlardı. Hasta lohusalar , hasta olmayanlarla birlikte üçü dördü bir yatak da yatıyorlar, içlerinde uyuz olanları da bulunuyordu. (Max Kemmerich, Tarihte Garip Olaylar)

Avrupa'daki bu duruma karşılık bizden bir örnekte ise Evliya Çelebi, Fatih Hasta...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şefkat Medeniyetinin Şahikaları
« Posted on: 28 Mart 2024, 21:59:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şefkat Medeniyetinin Şahikaları rüya tabiri,Şefkat Medeniyetinin Şahikaları mekke canlı, Şefkat Medeniyetinin Şahikaları kabe canlı yayın, Şefkat Medeniyetinin Şahikaları Üç boyutlu kuran oku Şefkat Medeniyetinin Şahikaları kuran ı kerim, Şefkat Medeniyetinin Şahikaları peygamber kıssaları,Şefkat Medeniyetinin Şahikaları ilitam ders soruları, Şefkat Medeniyetinin Şahikalarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes