> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Nasihat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nasihat  (Okunma Sayısı 1188 defa)
17 Eylül 2011, 08:35:45
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 17 Eylül 2011, 08:35:45 »



Demiştik ki...



Mayıs 2007 - 101.sayı

Semerkand Dergisi kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.

Nasihat

Ey insanlar! Allah’tan ittika edin. Zira takva ganimettir.

En akıllı kişi, nefsine malik olup nefsini hesaba çeken, ölümden sonrası için amel eden ve kabir karanlığını dağıtmak için Allah Tealâ’nın ihsan buyurduğu nurlardan bir nur edinendir.

Kul, Allah Tealâ’nın kendisini, bu dünyada gözleri görür iken, öte dünyada kör olarak haşretmesinden sakınsın.

Hikmet sahibi olan, cevamiu’l-kelime (az kelime ile çok anlam ifade eden söze) kavuşmuş ve ondan ibret almıştır. Sağır kimse ise kendisine çok uzak bir yerden seslenilen gibidir (duymaz ve ibret almaz).

Bilin ki, Allah Tealâ (rahmet, lütuf ve yardımıyla) kimin yanında ise, o kimse hiçbir şeyden korkmaz. Allah Tealâ’nın rızasından uzaklaşıp  gazabına müstehak olan kimseye gelince, o kimse kimden medet umabilir?..

Hz.Osman R.a Böyle Seslendi• MAYIS 2006 • SAYI 89


Küpün içi-dışı

Doğru söylemişler, küp içindekini sızdırır. İnsan da neyi taşıyorsa, neyi gizliyorsa, neyi koruyorsa, hasılı içinde yaşattığı her neyse dışarıya onun yansımasını taşıyacaktır. Böylece küpün içini görmesek bile, kâh kokusundan, kâh renginden, kâh gözeneklerinden taşanlardan biz içinde neyin bulunduğunu tahmin edebiliriz. İnsanoğlu da böyledir denebilir. Bâtınının zenginliği ya da yoksulluğu, iç dünyasının mamurluğu veya bakımsızlığı bazen muamele olarak, bazen söz olarak, bir bakmışsın sıfat düzeyinde, bir bakmışsın fiil düzeyinde zahirine vurur. Bu yolla insan, sadece başkaları tarafından değil, nefsi hakkında hep haddinden fazla iyimser olan kendisi tarafından da tanınma fırsatı bulur.

Eh, durum böyle olunca, benim dışımda görünenler de içimde taşıdığımın bir aksinden başkası değil. Sirke taşırken bal sızdırmam mümkün olmadığı gibi, bal taşıyormuşum gibi davranmam da nefsim dışında kimsenin hoşuna gitmeyecektir.

Ahmet BİRLER • KASIM 2005 • SAYI 83

Nafi leler ile çokça meşgul olmak sizleri aldatmasın. Çünkü nafi le ibadetler haddizatında güzel olmakla beraber, nefsini hiçe saymayan kişiler için öldürücü zehir gibidir. Görmez misin ki, bazı kişilerde zahirî ibadetlerle meşgul oldukları için bir enaniyet ve hatta zulüm baş göstermi ştir. O kadar ileriye giderler ki, kendilerinin daha fazla takva ehli olduklarını zannederek yoldan ve yolda gidenlerden yüz çevirirler. Halbuki zahir ve batın ehli büyük alimlerin ittifak ettikleri gibi, kişinin kendini başkalarından daha fazla takva sahibi görmesi büyük günahların en büyüklerindendir. (Mevlâna Halid el- Bağdadî k.s.)

Mehmet IŞIK • OCAK 2005 • SAYI 73


Karanlıktan Aydınlığa

İnsan karanlıktan kaçan ve aydınlık arayan bir varlıktır. Çünkü kendisi mutlak aydınlığın yani nurun temsilcisidir. Bu anlamda, Allah’a ve Rasulü’ne inanan, kutlu yoldaki izleri takip edebilen her insan bir lambadır. Allah’ın nurunu örtmeye çalışan, yani küfür içerisinde olan insan ise, evini yani bedenini, ruhunu, kalbini sürekli karanlıkta bırakandır.

Ahmet ALEMDAR • ARALIK 2005 • SAYI 84

Din ve Toplum

Haksızlıklara mani olan, güçlünün zayıfı ezmesini engelleyen, hak ve hukuku hakim kılan, yardımlaşmayı sağlayan gerçek etkili güç, hiç şüphesiz ki, insanı
gönlünden yakalayan “din”dir.

Ne kadar mükemmel bir idari sistem, ne kadar caydırıcı özellikte cezaî düzenlemeler bulunursa bulunsun, insanlar arası münasebetlerde ilâhi vahye dayalı bir ahlâk geçerlilik bulmadıkça, hakiki bir toplum huzurunu tesis etmek mümkün değildir.

Dinin hayatla bağının kopartıldığı veya inceltildiği vakit, hayatı belirleyen temel prensip olarak “menfaat” öne çıkar. Böyle olunca da insanın iç dünyasıyla birlikte medenileşmesi, sadece insana vergi özelliklerin gelişmesi, yekdiğerini gerçekten ve hassasiyetle dikkate alan davranışlar sergilenmesi mümkün olmaz.

Mübarek EROL • MART 2004 • SAYI 63

Üniversitelerden mezun olanlar, işsizlik barajında günden güne çoğalıyor. Bunun sorumluluğu tabii ki onların değil. Avrupa kapılarında hayallere kapılmak yerine daha anlamlı seçenekler var. Bu çoşkulu ırmağı işsizlik barajında hapsetmek, bu engin potansiyeli boş yere harcamak yerine, küçük küçük kanallar açarak farklı sahalara kanalize etmek gerekir.

Suyun olduğu yerde hayat olduğu gibi, gencin olduğu yerde de aktivite, canlılık vardır. Niçin ders çalıştıklarının, ders çalışmakla ne kazanacaklarının anlamını çözebildikleri gün, onların hepsinin başarılı olacaklarına yürekten inanıyorum.

Ayşe İZCİ • ARALIK 2004 • SAYI 72


İnsanlığın Işıkları

Dünya üzerinde öyle mübarek zâtlar var ki, Allah onları insanları karanlıktan aydınlığa çıkarsınlar diye hizmetine almıştır. Onlar insanlığın irşadı için, kurtuluşu için görevlendirilmiş velilerdir. Allah’tan başkası önünde eğilmezler ve O’nun rızasından başka bir şey de talep etmezler.

Onların gayeleri sadece Alemlerin Rabbi Allah’tır. Sözleri O’nu zikirden ibarettir. Güneş gibidirler. İnsanlar için bir ışık, insanlık için bir aydınlık... Yol’dan, Yolumuz’dan haber verirler, rehberlikleri ile önümüzü aydınlatırlar. Hiç bir karşılık talep etmeden, beklemeden...

O aydınlıktan faydalanabilmek için onları bilmek, tanımak, yaptıkları irşadı anlamak gerek. İrşad nedir, mürşid kimdir bilmek gerek.

Ahmet SAFA • NİSAN 2004 • SAYI 64


Gidenler Nerede?

Sonra, sizden önce yaşayıp ölmüş olan insanlar hakkında tefekkürde bulunun! Onlar dün nerede idiler, bugün nerede bulunuyorlar! Yeryüzünde iz bırakan
ve dünyayı imar eden o hükümdarlar nerede? Onlar ki, Allah’ı unuttular ve bu yüzden kendileri de unutuldular. İşte onlar bugün
adeta hiç olmuş durumdalar. “İşte zulmetmeleri sebebiyle çökmüş, ıpıssız kalmış evleri!..” (Neml, 52) Onlar şimdi kabirlerin karanlıkları içindeler. “Onlardan hiçbirini hissediyor yahut gizli bir sesini olsun işitiyor musun?” (Meryem, 98)

Ya tanıyıp bildiğiniz arkadaşlarınız ve kardeşleriniz şimdi nerede? Onlar şimdi, önceden gönderdiklerini elde etmiş; bedbahtlığa ya da saadete gömülmüş durumdalar.

Şüphesiz ki yaratılmışların hiçbirisi için Allah Tealâ ile arasında kendisine hayır getiren ve kendisinden bir kötülüğü savuşturan herhangi bir bağ söz konusu değildir. Kişiye hayır getiren ve kendisinden bir kötülüğü savuşturan tek şey vardır: Allah Tealâ’ya taati ve O’nun emrine ittibası!


HZ. Ebubekir SıddîkR.a’ DAN AĞUSTOS 2003 • SAYI 3



Beyhude İşler

Hz. Mevlâna’nın anlattığı bir hikayeye göre, bir gün bir sultan bir elçisini uzak bir şehre gönderir. Bir emaneti o şehrin valisine ulaştırmasını
ister. Elçi yola çıkar. Meşakkatli bir yolculuktan sonra şehre varır. Şehre geldiğinde valiye emaneti ulaştırmak yerine başka işlerle meşgul olur. İlim meclislerine katılır. Şairleri dinler. Pazara gider, alışveriş yapar. İnsanlarla hasbihal eder. Bu gibi işlerle uğraşırken emaneti valiye ulaştırmayı unutur ve ülkesine geri döner. Sultanın huzuruna çıktığında o şehirde yaptıklarını ve bu gezinin kendisi için ne kadar faydalı olduğunu, ufkunun genişlediğini anlatır. Sultan emanetin yerine ulaşıp ulaşmadığını sorduğunda, elçi o konuyu tamamen unuttuğunu hatırlar. Ve çok mahcup olur, özür diler. Sultanın ona verdiği cevap ise kayda değerdir: “Ben seni o şehre tek bir iş için gönderdim. Sen ise onun dışında on iş yaptın ama asıl maksadına ulaşamadın geri geldin. Var bunun hesabını sen yap.”

Halil Akgün NİSAN 2005 • SAYI 76



Kişisel Gelişim

Kişisel gelişim, en genel ifadeyle, gittikçe vahşileşen bir dünyada ayakta kalabilmenin, maneviyat krizi yaşayan Batı’nın çırpınışını ifade eder. Onca refaha ve imkana rağmen, batılı insan mutlu ve huzurlu değil. Zira medeniyetleri maddi değerler üzerine kurulu. Tarihleri ve kültürleri kalıcı, köklü bir huzur sağlamaya elverişli değil. Sayısız terapi yöntemlerinin ve Uzakdoğu felsefeleri başta olmak üzere farklı yönelişlerin bu kadar yaygınlaşması bu yüzden. Kişisel gelişim de bu yönelişin başka bir yüzü. Kendine güven duygusu edinebilmek, hayatla baş edebilmek için bir yöntem.

Ancak kişisel gelişim programlarının, bu hedefl erinde onlara yardım ettiği söylenemez. Çünkü insanın gerçek saadeti, ruhu itminana erdiren bir iman ve hayat telakkisi ile mümkün. Temelde bu olmayınca, ne kişisel gelişim programları, ne terapi yöntemleri ne de felsefi yönelişler işe yarar.

Mehmet GAYRETLİ • TEMMUZ 2004 • SAYI 67

Bir kimsede on nifak belirtisi, bir tane de iman belirtisi olsa, o şahıs hakkında mümkün olduğunca iyi zan beslemek mecburiyeti vardır. Hem birkaç nifak alametinden dolayı o adamı bütünüyle münafık saymak da insafsızlık olur. Kişi kendi sıfatlarını kontrol edip Allah’tan korkmalı, fakat başkası için kötü zanda bulunmamaya gayret etmelidir. Müminliğin şiarı budur. Şayet şeytan vesvese verirse kişi kendisinin bozuk sıfatlarını düşünmeli, bu haliyle başkasının halini kendi halinden daha ümitli görmelidir.

Ahmet SAFA • HAZİRAN 2005 • SAYI 78



Vakit Varken

Ey oğul! Nefs çok cimridir ve Allah Tealâ’nın hükümlerini yerine getirmekten daima kaçar. Bu yüzden söz kibarca ve yumuşaklıkla sadır oluyor. Yoksa mal-mülk hepsi Allah’ın hakkıdır. Kul hangi hakla bu hakkı bekletir ve erteler? Bilakis onu tam bir minnettarlık ve şükran duygusuyla, zevk alarak edâ etmek icab eder.

Aynı şekilde ibadetlerin edasında nefsin arzularına uyup gevşek davranmamalı ve kul haklarını ödemek için azami çaba...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nasihat
« Posted on: 20 Nisan 2024, 04:01:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nasihat rüya tabiri,Nasihat mekke canlı, Nasihat kabe canlı yayın, Nasihat Üç boyutlu kuran oku Nasihat kuran ı kerim, Nasihat peygamber kıssaları,Nasihat ilitam ders soruları, Nasihatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes