> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Kardeş Mektuplar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kardeş Mektuplar  (Okunma Sayısı 738 defa)
20 Ekim 2011, 21:32:44
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 20 Ekim 2011, 21:32:44 »



Kardeş Mektuplar


Şubat 2005 - 74.sayı

Ahmet BİRLER
kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.


Değerli kardeşim,

Seçkin ve saygıya layık dostum,

Çok anlamlı, çok değerli, çok gerekli duaların için teşekkür ederim. Birbirimiz için ettiğimiz dualarla sadece bir ibadeti yerine getirmiş olmuyoruz, aynı zamanda ara sıra hissettiğimiz yalnızlık yaramız için çok büyülü bir havanda merhem de dövüyoruz.

Mümin insanı, dua eden insan olarak düşündüğüm kadar, kendisi için dua edilen insan olarak düşünmek de istiyorum. Sanki, dualardan dokunmuş görünmez şemsiyelerin altında yürüyen, sanki dualardan örülmüş görünmez ağlarca daha düşmeden tutulan, ayrıcalıklı bir insan türü o. Evden çıkan mümin evlat, sırtında anne duasından bir hırkayla gider okuluna. Mezarında yatan mümin babanın karanlık odası, oğul duasından sızan bir hüzmeyle canlanır, renklenir, adeta bir çiçek dürbünü şenliğine kavu şur. Mürid, ruhuna gereken şevk ve gayreti mürşidinin duasından devş irir . Bunu giderek çoğaltabilirsin. Öyle ki, şu dünya görünen madde ve suretinin hemen gerisinde, sanki görünmeyen bir dua ağının hükümdarlığı altında gibidir. Karanlığa, kötülüğe, fesada, şeytanca kalkışmaya karşı, duaların ışıklı kılıçları bizim görmediğimiz bir savaşı yürütüp durmaktadır adeta.

Bu şenlikli savaşa, sadece bir dua kadar yakınız. Dua eder etmez, özellikle de bir başkası için dua eder etmez, biz de kendimizi bu hayır şebekesinin içinde, kötülüğe karşı savaşan görünmez ordunun içinde buluveririz. Bir başkası için dua etmek, ‘günahsız ağızla dua etmek' demektir hadis-i şeriflere göre .. 'kimse bir başkasının ağzıyla günah işlemez çünkü', diyen hadis-i şeriflere göre.

Ama başkası için nasıl dua etmeli? Bir arif, şahit olduğu şöyle bir olayı anlatmıştı: Birbirine çok yakın olan iki arkadaş varmı ş. Bunlar öylesine arkadaş değiller, aynı zamanda, aynı maneviyat yolunda yoldaşlarmış. Bunlardan biri istikameti terketmiş , günahlara dalmaya başlamış. Diğer arkadaşının ise, bir çok uyarıda bulunduktan sonra yaptığı iş, destansı bir kale savunmasına benziyor: Günahlara dalmış arkadaşı için dua etmeye başlamış o, ama duasının etkili olması için aylarca oruç tutmuş ve oruçlu ağızla dua etmiş. Sonuçta da arkadaşını geri kazanmı ş. İşte böyle.

Dolayısıyla, dua etmek, bazılarının sandığı gibi insanın elinden gelen maddî işlemleri yaptıktan sonra başvurduğu son çare değil, her maddî işlemin me ş rula ş masına , Hakk'a layık bir ameliye haline gelmesine yol açan iksir. Duamız yoksa, yaptığımız bütün işler Hakk'a karşı bir cüreti içinde barındırır, bu da o işin meşru olmaması anlamına gelir zaten. Dua bütün maddî işlerimizin ruhanileşmesini sağlayan, bütün beşerî etkinliklerimizin melekîleşmesine yol açan simya uygulamasıdır. Biliyorsun, simya, değersiz madenleri altına dönüştürmeyi hedefleyen bir eski zaman ilmidir.

Dua etmek kolay mı yoksa zor mudur, diye sorarım bazen kendime, özellikle, dua etmeyi başaramadığımı düşündüğüm zamanlarda. Bilmiyorum bunu sen de yaşar mısın? Ben bazen dua etmeyi beceremem. Dua etmek isterim ama zorlanırım. Öyle zamanlarda, dua etmenin, alışılmış bazı ifade kalıplarını tekrarlamak olmadığını, güç bir iş olduğunu dü ş ünürüm .

Elbette, ezberimdeki kalıplar imdadıma yetişir ama, mesele bunları tekrarlamak değildir. Kabul, bunları tekrar etmek, dua etmekten mahrum kalmamayı sağlamak açısından çok önemlidir. Bu kalıplar, sadece nasıl istenileceğini değil, aynı zamanda kendisinden istenilen Zat'la kurulacak ilişkinin prosedürlerini göstermesi açısından, o Zat'a götüren yolların niteliği hakkında bir aydınlık sağlaması açısından da çok öğreticidir. O kalıplar sayesinde biz, kim olarak, kimden, nasıl istememiz gerektiğini öğreniriz. Bu aynı zamanda, ‘sadece isteyiverme'yi aşan bir farkındalık sağlar bize. Yine bunlar, nasıl dua edileceğine dair, dua ustalarının buluşları olmaları açsından da yol açıcı, ufuk vericidir. Biz bu ustaların dualarını, dikkatlice incelemeliyiz. Bu incelemeyi sadece nasıl dua edildiğini öğrenmek için değil, içerdikleri yüksek seviyedeki irfan ve hikmeti kavramak için yapmalıyız. Bu dua örneklerinde, hepimiz için çok öğretici ipuçları bulunuyor.

Ama, kişisel bir dua koridoru açmak istediğimde; benim zaaflarımla, ihtiyaçlarımla, sıkıntılarımla birlikte kişiliğimi gösteren bir dua cümlesine ulaşmak istediğimde, kendi duamı bulup çıkarmak zorunda olduğumu düşünürüm. Bu şekilde, ‘benim' olan duayı etmek her zaman kolay olmuyor, demek istiyorum. İnsan gerçekten kendisine ait olan duayı etmenin yolunu ararken, kendisinin gerçekten dilendiğini, gerçek anlamda fakir olduğunu, hatta istemeyi bile doğru dürüst bilmediğini, derinden, alışkanlıkla dua ederken olmadığı bir biçimde farkeder . Hatta bazen, o duayı etmekle, geri dönülemez bir yola gireceğini belli belirsiz hisseder; nefsi ise kendine, o yolun güçlüklerini hatırlatmakla meşguldür o sırada.

Bütün bunları hesaba katarak, dua etmenin bir nasip işi olduğunu da söyleyeceğim. Kendisi için dua edilmesi insan için nasıl üstün bir hediye ise, dua etmek de, edebilmek de aslında bir hediyedir. Çünkü, En Yüce Makamın Sahibi, kendisine seslenmesi için izin veriyordur insana.

Dualarda buluşalım. Maddî ve manevî bütün rüzgarlar müminin emrindedir.

Nefsinin tutsağı kardeşin.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kardeş Mektuplar
« Posted on: 28 Mart 2024, 19:44:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kardeş Mektuplar rüya tabiri,Kardeş Mektuplar mekke canlı, Kardeş Mektuplar kabe canlı yayın, Kardeş Mektuplar Üç boyutlu kuran oku Kardeş Mektuplar kuran ı kerim, Kardeş Mektuplar peygamber kıssaları,Kardeş Mektuplar ilitam ders soruları, Kardeş Mektuplarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes