> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Kardeş Mektuplar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kardeş Mektuplar  (Okunma Sayısı 858 defa)
16 Eylül 2011, 03:07:12
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 16 Eylül 2011, 03:07:12 »



Kardeş Mektuplar


Nisan 2007 - 100.sayı

Ahmet BİRLER kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.

Sevgili Kardeşim,
Soylu Dostum,

Mektubunu okuyunca yıllar öncesine gittim.

Çocukluğumu geçirdiğim şehir, biliyorsun eskiden pek de şehre benzemeyen kasaba irisi denilebilecek bir yerdi. Kaza denirdi ya eskiden ilçelere; orası da kaza süsü verilmiş bir kasabaydı aslında.

İşte orada, hacca ya da umreye gidecek olanların seçilmiş şahıs muamelesi gördüğünü, hacı vasfının mutlaka bir hürmet hissiyle yoğrularak telaffuz edildiğini hatırlıyorum. Bir kere o kutsal beldelere gitmiş olanlar, taze hacıları, sevgiliden haber alma iştiyakıyla, içercesine ve nemli kirpiklerini kırpıştırarak dinlerlerdi. Bakışlarına karışan gıpta buğusu onları güzelleştirirdi. Genç kızlar hacıları dinlerken kendilerine birazdan kırmızı kadife kumaşlar, kına kutuları, sürmelikler hediye edileceğini kurarlardı kafalarında. Çocuklar da kıvılcımlar saçan çakmaktaşlarının aydınlattığı uzay tabancaları, esmer hurmalar, sarışın bilezikler, boncuklu çantalar için severlerdi hacıları. Herkesin hacıları sevmek için bir bahanesi vardı.

Suriye’de hâlâ hacıların uğurlanması ya da karşılanması bir düğün teşkilatının bütün bir sokağı ışıklı, gürültülü, renkli bir masal koridoruna çevirmesiyle gerçekleşiyor. Hacca gitmenin zorluğu, Suriyeli hacıları, gidemeyenlerin hasret ateşlerini de dindiren bir törene razı olmaya zorluyor. Mısır’da da, bazı hacıların evlerinin duvarları resimlerle süslenmiştir. Yoo hayır, evin içinden değil, dışından bahsediyorum. Şöyle anlatayım: Tek katlı bir ev düşün. Kapısının sağ tarafına plastik boyalarla kondurulmuş büyük bir Muazzam Kâbe resmi, sol tarafta elbette Kainatın Övüncü s.a.v.’in Ravzası’nın resmi. Etrafında çiçekler, hurma ağaçları, hatta bazen uçak resimleri.

İşte buna benzer biçimde eskiden bizim ilçenin de hacı uğurlamaya ya da karşılamaya yönelik merasimleri vardı. Bunların bir parçası olarak mesela, ilçenin neredeyse elliye elli diye ölçülendirebileceğimiz minyatür çarşısındaki sayılı birkaç fiyakalı vitrinin sahipleri olan fotoğrafçı dükkanlarında, Arap giysileri, cellabiyeler, kefiyeler giyerek poz vermiş tanıdık resimleri bulunurdu. Yemci Salih amcanın ya da Saatçi Necati’nin o sakallı, kefiyeli resimleri, at arabalarının filan da tozuttuğu caddenin, taşraya özgü ağır aksak ritmin kıyısında birer tatlı şaka gibi dururdu. Dedem de hacca gitmeden önce bu kıyafetlere bürünerek bir süre arz-ı endam etmiş.

Sonra, elbette devran döndü, hacca bir haftada gidip gelmek mümkün oldu, o zahmetli ve hayatî yolculuk zihinlerdeki maddi açıdan benzersiz imajını bir miktar kaybetti. Böyle olunca hacılara yönelik eşsiz dikkat, onların anlattıkları sıradan şeyleri bile birer maceraya çeviren kına kokulu, gümüş takımlı, kadife dokulu tılsım bozuldu.

Elbette haccın hakikatine dair kıymet ve ağırlık, heybet ve yücelik, ulviyet ve cemal bütünüyle bakidir. Ben, hacca gitmenin sosyal tezahüründen, toplumdaki farklı kesimlerde tutunuş tarzından ve yansımalarından bahsediyorum. Bir ibadeti sosyal hayatın bir parçası haline getiren, ondaki çocukların bile iştirak edebileceği bir zevki bulup çıkartan, bir ibadeti kültüre tercüme eden bir ameliyeden bahsediyorum.

Şimdi sen de umre hazırlıkları yapıyorsun, heyecanlanıyorsun. Gittiğin gibi gelmeyeceğini biliyorsun. Beşeri insana çeviren bu simya işlemi elbette sana da mübarek olacak. Gerçi ne kefiyeli fotoğrafın bir vitrinde gülümseyecek ne de evinin duvarlarına mübarek topraklardaki hatıralarını anlatan resimler çizdireceksin ama yine de kalple gitmenin ve Beytullah’ın önünde bir başka beytullah olan kalbinle durmanın coşkusunu, sevincini tadacaksın inşallah. Ama yine de o eski becerimize tekrar kavuşabilsek, umreye gidenin, hacdan dönenin, hasılı o kutlu toprakların misafiri olanların etraflarında bir süre yine sahici, ikna edici, yaşlısını gencini içine alan bir kültür oluşturabilsek diye de temenni ediyorum. Oralara gidenin manevi ve ruhani kazancı onun içini imar ederken, bir yandan bu imarın çeşitli katmanlara tercümesi mümkün olsa da herkes nasibine, bakışına göre bundan yararlansa.

Evet, sadece o topraklarda olup da başka yerde temin edilemeyen maddi bir şey kalmadı: Ne hurma, ne seccade, ne oyuncak... Ama huzurda bulunmanın sevinci, coşkusu, oralardan yayılan kutsiyet hep aynı. Bu manevi hediyelerin kutsal topraklardan gelenlerden sızması, yayılması, sirayet etmesi için gereken mecraları korusak, yıprananlarını tamir etsek.

Sevgili kardeşim,

Kalbimiz seni götüren uçağın kanadına, seni gölgeleyecek ağaçların dallarına, Muazzam Kâbe’yi selamlayan kalbinin kıyıcığına asılıdır. Bizi de yanında hazır kıl lütfen. Dualarına muhatap olan kadroya girmek için çırpınıp durduğumu hep hayal et. Sağlıkla git, sağlıkla gel. Zahirî ve batınî sağlıkla...

Arzularının tutsağı kardeşin.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kardeş Mektuplar
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:06:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kardeş Mektuplar rüya tabiri,Kardeş Mektuplar mekke canlı, Kardeş Mektuplar kabe canlı yayın, Kardeş Mektuplar Üç boyutlu kuran oku Kardeş Mektuplar kuran ı kerim, Kardeş Mektuplar peygamber kıssaları,Kardeş Mektuplar ilitam ders soruları, Kardeş Mektuplar önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes