> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar?  (Okunma Sayısı 1133 defa)
29 Ağustos 2011, 12:51:25
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 29 Ağustos 2011, 12:51:25 »



Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar?


Ağustos 2008 - 116.sayı


Dr. Ramiz KAYRAK kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.

Bazen çevremizde “sapasağlamken, hiçbir şeyi yokken, aniden gidiveren” insanlar olur. “Kalp krizi geçirmiş, daha sabah birlikte çay içip sohbet etmiştik. Gayet de iyi görünüyordu!” deriz. Peki, gerçekten kalp krizi aniden ve hiç hissettirmeden mi geliyor? “Sapasağlam” insanları mı buluyor?

Kalbimizde Olanlar


Değerini ve önemini istisnasız herkesin teslim ettiği kalbimizin performansı gerçekten de dudak uçuklatacak düzeydedir. Varlığımızı sürdürebilmemiz, organların ihtiyaç duyduğu kanın temin edilmesine bağlıdır. Bu ihtiyaca cevap verebilmek için kalp kaba bir hesapla günde yaklaşık 100 bin kez kasılarak, ortalama 8-9 bin litre kan pompalar.

Fakat kalbin kendisi de diğer organlar gibi bir organ olduğuna göre onun da kanlanmaya ihtiyacı var. Peki bu ihtiyaç nasıl karşılanıyor?

Kalbin ana atardamarının hemen başlangıcından ayrılıp, kalbi dolaşarak besleyen damarlar işte bu görevi görmektedir. Bu damarlar, kulaklarınızın aşina olduğu bir isimle anılırlar: “Koroner damarlar”. Eğer bu damarlara ilişkin bir rahatsızlık söz konusu olursa, kalpte ciddi sorunlar yaşanmaya başlar.

Kalpteki İnce Sızı


Hemen hepimizin eş, dost ya da akrabasında gözlemlediği trajik bir olaydır “kalp krizi”. Çoğunlukla beklenmedik bir durum olarak tarif edilir. Oysa işaretler geriye doğru dikkatle takip edildiğinde, hiç de apansız gelmediği rahatlıkla görülebilir.

Kalp krizi veya bilinen diğer adıyla “enfarktüs”, yukarıda bahsettiğimiz kalbi besleyen koroner damarların kan pıhtısı ile tıkanması sonucu ortaya çıkar. Başlangıçta yağ, kolesterol ve bazı diğer maddelerin damar duvarında birikerek oluşturduğu plaklar damar sertliğine ve darlığa yol açar. Kalp damarındaki bir plak kopacak olursa çevresinde hemen bir kan pıhtısı meydana gelir. Eğer kan pıhtısı damarı tıkayacak denli büyükse, kalbin beslenmesi ve oksijenlenmesi sekteye uğrayacaktır. Neticede kanlanamayan kalp kası bölgesi hasara uğrar.

İşte kalp krizinin en tipik belirtisi olan “göğüs ağrısı” ve “göğüste basınç hissi” bu şekilde ortaya çıkar.

Krizin Ayak Sesleri


Sıklıkla birkaç dakikadan daha uzun süren, bazen gidip gelen ve göğsün ortasında hissedilen oldukça şiddetli basınç, dolgunluk hissi ya da ağrı kalp krizi için tipiktir. Ağrı kola (genellikle sol), çene ve boyna yayılabileceği gibi sırta da vurabilir. Bazen hazımsızlık hissi, bulantı, kusma eşlik edebilir. Nefes darlığı ve soğuk terleme ile de sıkça karşılaşılır.

Tüm bu emareler akla kolayca kalp krizini getirir. Ancak unutmamak gerekir ki hiçbir belirti olmaksızın da kalp krizi geçirilebilir. “Sessiz kalp krizi” olarak adlandırılan bu durum her 4 krizden birinde görülecek kadar sıktır ve çoğunlukla şeker hastalarında ortaya çıkar.

Her Göğüs Ağrısı Kalp Krizi mi?


Kalple ilgili olsun ya da olmasın, kalp krizi dışında da göğüs ağrısı nedenleri vardır. Damarların tam tıkanmadığı, ancak kan akışının ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda da göğüs ağrısı hissedilir. Süresi krize nispeten daha kısa olan bu ağrı “anjina” adını alır ve kalpte kalıcı hasar bırakmaz. Yine de ilerleyen bir kalp hastalığının belirtisi olduğundan acil hekim değerlendirmesini zorunlu kılar. Kalp dışında göğüs kaslarına, yemek borusuna ve akciğerlere bağlı ağrılar da göğüs ağrısı şeklinde tezahür edebilir.

Belirtilerin şiddeti ile olayın ciddiyeti arasında her zaman paralellik bulunmaz. Dolayısıyla tablo hafif ya da bulanık dahi olsa acil hekim desteği gerektirir.

Ölüm Kaçınılmaz mı?


Krizi takip eden dakikalar, sağ kalma ihtimalini belirleyen altın değerindeki zaman dilimini oluşturur. Çok kısa sürede acil servise ulaştırılan ve yeterli tıbbi müdahale uygulanan hastalarda sağ kalım %90’lar civarındadır. Kaybedilen hastaların çoğunda oluşan kalp kası hasarı aşırı düzeydedir. İyi bir bakım ve kriz sonrası hayatta özenli tıbbi tedavi ile hastaların çoğunluğu rahat bir hayat idame ettirebilir.

Kalp krizi sonrası ortaya çıkabilecek olumsuz tablolar arasında kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve yineleyen krizler sayılabilir.

Krizin Gelişi Engellenebilir mi?


Kişiyi kalp krizi açısından aday hale getiren bir takım risklerden bahsetmek mümkündür. Ailede erken yaşta (erkekte 55, kadında 65) görülen kalp hastalığı öyküsü ve erkek cinsiyet gibi değiştirilemez risklerin ortadan kaldırılması söz konusu olmasa da, en azından dikkatli olunması gerektiğini akla getirir. Kontrol edilebilir riskleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Şeker hastalığı ve hipertansiyon uygun tedavi ile kontrol altında tutularak,

Sigara içimi tamamen terkedilip, sigaralı ortamlarda dahi bulunmayarak,

Yüksek kolesterol ve şişmanlığın iyi ayarlanmış diyet uygulamaları ve gerektiğinde ilaç tedavisiyle kontrol altına alınması ile,

Yetersiz fiziksel aktivite yerine planlanmış egzersizlerle kalp krizi riski önemli ölçüde azaltılabilir.

Bazen sessiz de yaklaşsa, kalp krizinin sıklıkla uyarı ziline bastığını ve yerinde müdahalelerle dramatik sonuçlardan uzak kalınabileceğini unutmayalım.

Sağlıklı günler dileğiyle...

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar?
« Posted on: 28 Mart 2024, 17:50:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? rüya tabiri,Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? mekke canlı, Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? kabe canlı yayın, Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? Üç boyutlu kuran oku Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? kuran ı kerim, Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? peygamber kıssaları,Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? ilitam ders soruları, Kalp Krizi Kapıyı Kaç Kez Çalar? önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes