> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi  (Okunma Sayısı 695 defa)
02 Kasım 2011, 22:25:16
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 02 Kasım 2011, 22:25:16 »



Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi


Mayıs 2005 - 77.sayı

Semerkand Dergisi kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.

Ey insanlar! Şüphesiz Allah Tealâ kendi hakkının mahlukatın hakkının üstünde ve ondan daha büyük olduğunu bildirmiş ve şöyle buyurmuştur: “…Ve size, ‘melekleri ve peygamberleri ilâh edinin' diye de emretmez. Siz müslüman olduktan sonra hiç size küfrü emreder mi?” (Âl-i İmran, 80)

Dikkat edin! Ben size idareci olarak keyfi hareket eden valiler ve zorbalar göndermedim. Sizi doğru yola hidayet edecek olan hidayet önderleri gönderdim.

(Ey görevliler!) Müslümanlara haklarını öğretin. Onları dövüp zelil etmeyin. Onlara ayrımcı muamele yapmayın. Onların durumunu bilmezden, görmezden gelmeyin. Onlarla birlikte düşmana karşı savaşırken güçlerini dikkate alın; yorulduklarını gördüğünüzde onları daha fazla zorlamayın. Zira bu, düşmanla çarpışmada en güzel davranıştır.

Ey insanlar! Eyalet merkezlerinde görevlendirdiğim valilere sizleri şahit tutuyorum. Ben onları sadece insanlara dinlerini öğretsinler, ganimetlerini hakkaniyetle taksim etsinler, aralarında adaletle hükmetsinler diye gönderiyorum. Eğer içinden çıkamadıkları bir meseleyle karşılaşırlarsa, bana arz ederler.

Atları eğitin. Atış talimleri yapın. Refah içinde yaşamayı ve acemlere mahsus kıyafetleri giymeyi bırakın! Na'lin giyin; misvak kullanın, Maad oğullarının hayat tarzından ayrılmayın.(1)

Acemlerin ahlâkından ve zorbalarla bir arada bulunmaktan uzak durun! Sakın ola ki bulunduğunuz yerde haç izhar edilmesin. İçki bulunan sofralara oturmayın. Peştemalsız olarak hamama girmeyin. Kadınlarınızın hamamlara gitmesine engel olun.(2) Zira bu helal olmaz.

Memleketlerine gittiğinizde acemlerin ticari akitleri türünden akitlere girip kazanç sağlama yoluna gitmeyin ki, bu sizi onların toprağına bağlar. Oysa siz kısa bir süre sonra kendi memleketinize döneceksiniz.

Küçük çocukları hizmetinizde kullanmaktan sakının. Göçer bedevilerin gittikleri yere götürdükleri şeyler türünden mal edinin ki, gittiğiniz yere götüresiniz.

Bilin ki, içecekler üç şeyden yapılır: Üzüm, bal ve hurma. Bunlardan yapılan içecek uzun süre beklediği zaman şarap (içki) olur; artık onu içmek helal değildir.

Bilin ki, Allah Tealâ şu üç kişiyi temize çıkarmaz, kendilerine nazar etmez, kıyamet günü onları dergâh-ı uluhiyetine yaklaştırmaz; onlar için elim bir azap vardır:

Bunlardan ilki, bir dünya menfaatini hedefleyerek bir sözleşme yapıp, umduğunu bulup da kârlı çıkacağını görünce sözüne sadık kalan, kâr etmeyeceğini anladığında sözünden dönen kimsedir.

İkincisi, ikindiden sonra (geç vakitte) ticaret eşyasını alıp pazara çıkan, satacağı zaman Allah Tealâ adına yemin ederek “ona şu kadar para verdim” diyen (ticaretinde dinî ve ahlâkî kurallarına riayet etmeyen) ve senin de sözüne inanarak istediği fiyatı verip malını aldığın kimsedir.

Müslümana sövmek fasıklık , onu öldürmek ise küfürdür.(3)

Mümin kardeşinden üç günden fazla uzak (dargın) durman helal olmaz. Kâhine, sihirbaza veya falcıya gidip de onun söylediklerini tasdik eden kimse, Hz. Muhammed s.a.v.'e indirilene karşı inkârcılık etmiş olur.

(Ali Ahmed el-Hatîb, “Ömer b. el- Hattâb ” s. 226 vd .)

(1) Yani Maad b. Adnan oğulları gibi sert elbiseler giyip, az bir geçimlikle geçinin. Kılık kıyafette olsun, yeme-içmede olsun bolluk ve refah içinde yaşayan acemlere benzemeyin.

(2) İmam Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde (1/124) yer aldığına göre, Hz. Ömer r.a. bu son cümleleri Efendimiz s.a.v.'den duyduğu şeyler olarak nakletmi ştir. Burada gerek hamamlarla ilgili, gerekse genel olarak hayat tarzı ile ilgili bu uyarılar, yeni fethedilen bölgelerde gayrimüslimlerle bir arada yaşamaya başlayan müslümanların kültür erozyonuna uğramaları riskini ortadan kaldırmaya yöneliktir.

(3) Rivayette üçüncü kişinin kim olduğu tasrih edilmemektedir. Belki de Hz. Ömer r.a ., bu ifadede anlattığı fiilleri işleyen kimseyi üçüncü olarak zikretmek istemiştir. Bu cümle ile ondan sonra gelen cümlelerin, aynı zamanda Efendimiz s.a.v.'den nakledilmiş hadisler olduğuna dikkat edilmelidir.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi
« Posted on: 20 Nisan 2024, 06:20:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi rüya tabiri,Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi mekke canlı, Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi kabe canlı yayın, Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi Üç boyutlu kuran oku Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi kuran ı kerim, Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi peygamber kıssaları,Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendi ilitam ders soruları, Hz. Ömer Faruk r.a. Böyle Seslendiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes