> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Hepimiz Çobanız
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hepimiz Çobanız  (Okunma Sayısı 1305 defa)
21 Ağustos 2011, 09:34:38
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 21 Ağustos 2011, 09:34:38 »



Hepimiz Çobanız


Mart 2009 - 123.sayı
 

Selim GÜNEŞ kaleme aldı, DİĞER YAZILAR bölümünde yayınlandı.

“Her biriniz çobansınız ve elinizin altındakinden sorumlusunuz. Yönetici bir çobandır ve elinin altındakileri layıkıyla muhafaza etmekten sorumludur. Erkek ailesinde bir çobandır ve o da eli altındakilerden sorumludur. Kadın da kocasının evinde bir çobandır ve eli altındakilerden sorumludur. Hizmetçi de efendisinin malında bir çobandır ve elinin altındakilerden sorumludur. Dikkat edin! Her biriniz çobansınız ve her biriniz sorumlusunuz.” (Hadis-i Şerif)

Hadis-i şerifler dinimizin ve özellikle Kur’an-ı Kerim’in açıklayıcısı hükmündedir. Allah Rasulü s.a.v.’in çeşitli vesilelerle söylediği sözler, asırlardır müslümanların yoluna ışık tutmakta. Yukarıdaki hadis-i şerif yaygın şekilde bilinen ve kullanılan hadislerden. Buharî, Müslim, Tirmizî ve Ebu Davud gibi muhaddislerin kitaplarında yer almakta. Özellikle Buharî çeşitli konular altında hadisi tekrar tekrar vermiş. Bu yinelemelerden anladığımız, hadisin çok kuşatıcı olduğu.

Bu hadis-i şerifi, hakkında eskiden beri yapılmış olan açıklamaları göz önünde bulundurarak açıklamaya çalışalım. Ancak daha önce, Ebu Hureyre r.a.’ın hadisi tamamlayan rivayetini de ekleyelim:

“Her Çoban kıyamet günü hesaba çekilecektir. Sürüsüne Allah’ın emirlerini tatbik etti mi etmedi mi?”

Meşhur hadis alimi Kastalanî hadisi şerh ederken şöyle der:  “Herkes sorumluluğu altındakini iyi duruma getirmekle vazifelidir. Sorumlu kimse adil davranmalı, sorumluluğu altındakilerin ihtiyaçlarını gidermelidir. Bunları yapan kişi bol haz alır ve çok hasenatla mükâfatlandırılır. Aksi takdirde sorumlu olduğu şeylerin her biri ahirette hakkını talep edecektir.”

Kastalanî açıklamalarını şöyle devam ettirir: “Yönetici, idare ettiği kişilerde kanunları adil bir şekilde uygulamakla sorumludur. Erkek, ailesinin nafakasını, giyimini, geçimini sağlamakla; kadın, kocasının hayatını güzelce düzenlemekle, malını gözetmekle, çocuklarını korumakla, misafirlerine iyi davranmakla ve kendi nefsini haramlardan sakınmakla görevlidir. Evlat da babasının malını korumalı, maslahatını gözetmelidir. Bu hadiste önce genel bir ifade kullanılmıştır. ‘Her biriniz çobansınız ve her biriniz elinin altındakinden sorumludur.’ denilmiştir. Daha sonra erkek, kadın, hizmetçi ve evlat yönünden ifade özelleştirilerek açıklanmıştır. Sonra, ifadeyi güçlendirmek için, tekrar genel ifade kullanılmıştır. Bu şekilde başta ve sonda genel bir ifade tercih edilmiş ve herkes uyarılmıştır.” (İrşâdu’s-Sârî)

Kastalanî’nin dikkat çektiği gibi hadis-i şerifteki üslup oldukça önemlidir. Yine meşhur alim Bedrettin Ebi Muhammed Aynî de “Umdetü’l-Kârî” adlı eserinde Kastalanî’nin söylediklerini tekrarlar ve onun fikirlerine katılır.

Hadisteki genele ve özele hitap eden ifadeler çeşitli maksatlar barındırmaktadır.. Genel ifade edişten maksat, her müminin bu bilinç üzre olmasıdır. Öyleyse müminlere bir çağrı yapılmıştır. Nitekim bu meyanda, tüm müminlere hitap eden, hadisler çoktur. Zaten Allah Rasulü s.a.v.’in muhatabı da şüphe yok ki bizleriz. Bunun yanında özel ifade edişten yani yöneticiyi, erkeği, kadını ve hizmetçiyi özellikle söylemekten maksat ise, herkesin bu uyarının muhatabının bir şekilde kendisinin olduğunu bilmesidir. Zira herkes ya kocadır ya da eştir. Bir şekilde herkes ya hizmet eder ya da yönetir. Öyleyse hepimiz sorumluyuz.

Hadis üzerinde fikirlerini beyan eden bir diğer kişi de, “Sahih-i Buharî” açıklayıcılarından olan Askalânî’dir.  O, hadisteki “râî: çoban” kelimesi üzerinde durmuş ve hadisi bu yönden açıklamayı tercih etmiştir: “Hadis-i şerifteki ‘raî’ kelimesi ‘koruyan, kendine güvenilen, sorumluluğu altındakinin iyiliği gözeten’ kişidir.”

Bunun dışında Askalânî hadis-i şerifi farklı bir yönden de okumayı tercih eder. Bu şekilde hadisi birinci anlamının dışında nasıl anlayacağımızı gösterir. Ona göre, hadisten şu anlam da çıkmaktadır: “ Kişi aynı zamanda azaları üzerinde sorumluluk sahibidir. Yapıp etme, söz ve itikat açısından her ne emredilmişse yapması, her ne yasaklanmışsa terk etmesi meselesinde, insanın azaları, potansiyeli ve hisleri kişinin sürüsü hükmündedir. Bir başka itibarla bakıldığında, insan çoban olduğu kadar güdülendir de...” (Fethu’l-Bârî)

Hattâbî de bu hadisle ilgili şunları ekler: “Yöneticinin çobanlığı, kanunları uygulamak ve hüküm verirken adalete riayet etmek suretiyle dinî unsurları korumaktır. Erkeğin ailesine çobanlığı, işlerini idare etmek ve haklarını yerine getirmek; kadının çobanlığı, evin, çocukların, hizmetçilerin işlerini tanzim etmek, her hususta kocası hakkında hayırlı şeyleri istemektir. Hizmetçinin çobanlığı, eli altında bulunan şeyleri koruması, yapması gereken işleri yapmasıdır.”

Allah Rasulü s.a.v. peygamber olarak gönderilişini, “İnsan ahlâkını tamamlamak üzre gönderildim.” diyerek açıklamıştır. O’nun sözlerini bu pencereden bakarak okuduğumuzda, anlamaya çalıştığımızda, tamamıyla hayatımızı kuşatan ve bizlere yol gösteren sözler olduğunu anlarız.  İbrahim Canan da “Kütüb-i Sitte Şerhi”nde bu açıdan bakarak açıklama yapmayı tercih etmiştir: “Hadis, herkesin bir sorumluluk ve salahiyet dairesinin olduğunu göstermektedir. İmamdan maksat devlet reisidir (Biz hadiste geçen ‘imam’ kelimesini ‘yönetici’ olarak çevirdik). Dikkat edilirse imam, erkek, kadın, hizmetçi, evlat gibi görevleri farklı olan şahıslar, ‘çoban’ vasfında birleşmektedir. Şüphesiz bunların her birinin sorumlu olduğu hususlar farklıdır. Bu ve benzeri hadisleri dikkate alan alimler şu hükme ulaşmıştır: Mükellef kimse, hükmü altındakilere karşı vazifelerinde kusur işlemişse kıyamet günü hesaba çekilecektir.”

Son söz olarak Tîbî’nin yorumlarını verelim: “Bu hadisten anlıyoruz ki, çoban zatı için tutulmaz, mal sahibinin, güdülmesini istediği şeylerin muhafazası için tutulur. Öyle ise din hükümlerini koyan Allah Tealâ’nın müsaade ettiği şeyler dışında tasarrufta bulunulmamalıdır. Bu hadis, konusunda çok tatlı, böylesine genelleyici, böylesine ifade güzelliğine ulaşmış bir başka örneği olmayacak mükemmellikte bir temsildir.”


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hepimiz Çobanız
« Posted on: 29 Mart 2024, 03:46:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hepimiz Çobanız rüya tabiri,Hepimiz Çobanız mekke canlı, Hepimiz Çobanız kabe canlı yayın, Hepimiz Çobanız Üç boyutlu kuran oku Hepimiz Çobanız kuran ı kerim, Hepimiz Çobanız peygamber kıssaları,Hepimiz Çobanız ilitam ders soruları, Hepimiz Çobanızönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes