> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Diğer Yazılar > Ayetler ve Bilim Kılıfı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ayetler ve Bilim Kılıfı  (Okunma Sayısı 1160 defa)
07 Haziran 2012, 16:26:35
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 07 Haziran 2012, 16:26:35 »



Ayetler ve Bilim Kılıfı


Kürşad Salih Yaman | Nisan 2012 | DİĞER YAZILAR   


    Dinimiz ilme önem vermiş fakat Kur’an ayetlerinin bilimsel tefsiri uygun görülmemiştir. Çünkü dinimizin ilim diye tarif ettiği şey hakikatin bilgisidir; bu bilginin kesinliği hususunda da en ufak bir şüphe yoktur. Ancak pozitif ilimler -kesin bilgi olduğu iddia edilse bile- sürekli değişmekte, bugün için kesin addedilen bir bilgi, başka bir bilgiyle hükümsüz kalmaktadır. Hakikatin kesin olmayan bilgiyle tefsiri ise mümkün değildir.

Avrupa’da, Rönesans’la birlikte Hıristiyanlık dogmalarına rakip olarak ortaya çıkan bilimsel bilgi, rotasını kâinattaki bilinmezlikleri çözümleme hedefi üzerine çizmişti. Gün geçtikçe çoğalan bilimsel buluş ve gelişmeler kısa zamanda bu iddianın inandırıcılığını arttırmış ve son derece etkili olmaya başlamıştı.

Avrupa’da yaşanan bu gelişmeler, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi İslâm coğrafyasında da hayranlıkla izleniyordu. O kadar ki 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yüzü batıya dönük birtakım müslüman aydınlar Kur’an ayetlerini bilimsel gelişmeler doğrultusunda yorumlamaya başlamıştı. Bu aydınlar güya pozitif bilimlerle İslâm’ı uzlaştırmak adına insanlık için büyük adımlar attıklarını iddia etmekteydiler.

Ancak bu arızalı anlayış, Kur’an’ı Kerim gibi bütün zamanları kuşatan mesajların yer aldığı ilahî bir kitabı, bir dönemin görüş ve tespitlerine hapsetmekle kalmamıştır. Aynı zamanda sosyal, psikolojik ve tıbbî bir takım tespitler içeren, kâh astrolojiden, kâh biyolojiden bahseden bir bilim kitabı haline getirmek gibi son derece yanlış bir durumla karşı karşıya bırakmıştı.

Kur’an’dan çıkarılan bilimsel yorumlar


Kur’an ayetlerini modern bilimin verileri çerçevesinde yorumlama çabası bugün de belli ölçüde devam etmektedir. Günümüzde, İslâm’ın modern bilimle uzlaşma içerisinde olduğunu, batı dünyasının söylemlerine yakın durduğunu kanıtlayabilmek için, adeta batıdan özür dilercesine İslâmî nitelikli birçok eser kaleme alınmakta, ayet ve hadisler bu yaklaşımla yorumlanmaya çalışılmaktadır.

Kur’an ayetlerine yönelik bu türden bazı tefsir örneklerine bakalım:

“Musa (çölde) kavmi için su istemişti de biz ona: Değneğinle taşa vur! demiştik. Derhal (taştan) on iki kaynak fışkırdı.” (Bakara, 60) ayetindeki söz konusu mucizenin sondaj ve pompanın icadına işaret ettiği belirtilmiştir.

“Gündüz estiğinde bir aylık mesafeye gidip, akşam da bir aylık mesafeden gelen rüzgârı Süleyman’ın buyruğu altına verdik.” (Sebe, 12) ayetinde Hz. Süleyman a.s.’a ait bir mucize olarak emrine verildiği ifade edilen ve bir günde iki aylık mesafe kat edebilen rüzgârın, uçak ve füzeye işaret ettiği söylenmiştir.

“Ona (Davud’a) demiri yumuşattık.” (Sebe, 10) ayeti teknolojik gelişmelere işaret olarak değerlendirilmiştir.

Hz. Süleyman a.s.’a kuş dilinin öğretildiğini ifade eden Neml Suresi’nin 16. ayetinin radyoya işaret ettiği iddia edilmiştir.

Yine Allah Teâla’nın şeytandan naklederek beyan buyurduğu “Onları (insanları) mutlaka saptıracağım, muhakkak onları boş kuruntulara boğacağım. Kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar, şüphesiz onlara emredeceğim de Allah’ın yarattığını değiştirecekler.” (Nisa, 119) sözlerinin tarihte ilk kez hayvan kulağının kesilip oradan hücre alınarak gerçekleştirilen klonlama (canlı kopyalama) hadisesine mucizevî bir işaret olduğu ifade edilmiştir.

Son dönemde yine sözde bilimsel yorumlama metotlarından biri de, Kur’an-ı Kerim’de geçen ayet ve kelimelerin matematiksel değerlerlerinden yola çıkılarak birtakım olayların Kur’an’a tasdik ettirilmesidir. Mesela aya çıkılacağının Kur’an’da geçtiğini ortaya koymak için Kamer Suresi’nden Nas Suresi’nin sonuna kadar 1389 ayet geçtiğinden hareketle, bu rakamın miladi olarak aya çıkış tarihi olan 1969 tarihine işaret ettiği iddia edilmiştir.

İslâm bilime karşı mı?


Belki akla gelebilir; dinimiz ilme bu kadar önem vermişken neden bilimsel tefsir uygun görülmemiş? Buna şöyle cevap verilebilir; dinimizin ilim diye tarif ettiği şey hakikatin bilgisidir; bu bilginin kesinliği hususunda en ufak bir şüphe yoktur. Ancak pozitif ilimler -her ne kadar kesin bilgi olduğu iddia edilse de- sürekli değişmekte, bugün için kesin addedilen bir bilgi, başka bir bilgiyle hükümsüz kalmaktadır.

Bilimsel bilginin, gerçeğin ta kendisi olduğunu iddia etmek, bilimsel bilgiyi tabulaştırmak, bugün modern bilimcilerin pek çoğu tarafından da eleştiriliyor. Ortaya atılan nice bilimsel tezin daha sonra çürütüldüğü dikkate alındığında bu sonuca ulaşmak hiç zor değildir.

Mesela bir zamanlar Newton, evrenin üç boyutlu olduğunu ve zamanla mekanın birbirinden bağımsız olduğunu savunmaktaydı. Kendisinden sonra gelen bilginler çalışmalarını bu tespit üzerine oturtmuşlarken bir zaman geldi ki Albert Einstein, Newton fiziğinin evren konusunda yanlış bir temele dayandığını kanıtladı. Evrenin Newton’un iddia ettiği gibi üç değil, dört boyutlu olduğunu, zamanın ise bağımsız bir birim olmayıp, yalnızca mekanın uzantısı olan dördüncü boyutu oluşturduğunu ispatladı. Ama o da bilime dayanarak bunu yaptı.

Bugün “Cern Deneyleri”nden çıkan sonuçlar Einstein’in de yanıldığını gösteriyor. Adeta yaradılışın şifresi olarak kabul edilen meşhur formülü ciddi tenkit altında.
Bilimsel alanda kesinci yaklaşımın yanlış olduğuna dair fizikte, biyolojide, matematikte, tıpta böyle binlerce örnek var.

Yeni nesil şifre çözücüler


Kur’an-ı Kerim’in şifreli olduğunu iddia edip ayetlerini güya matematik formüllerle çözmeye çalışmak, böylece birtakım hadiselere dair işaretler bulduğunu iddia etmek de bir başka tuhaflıktır.

Her şey bir yana, böyle bir cüret, “Kur’an’ı Hz. Peygamber s.a.v. dahil önceki nesiller iyi anlamamış, bilimler gelişince, bilgisayar gelince daha iyi anlaşıldı!” gibi bir düşünceye sevk etmektedir.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak bilimsel tefsire eleştiri getiren pek çok İslâm aliminden biri olan Şâtıbî, bakınız bu tarz yaklaşımlar için ne diyor:

“Birçok insan Kur’an üzerindeki iddialarında sınırı aşmışlar ve ona tabiat ilimleri, matematik ilimleri, mantık, ilm-i hurûf gibi öncekilerin ve sonrakilerin bütün ilimlerini yüklemişlerdir… Sahabe, Tabiûn ve onları takip eden nesillerden oluşan selef-i salihîn Kur’an’ı ve Kur’an ilimlerini, Kur’an’da bulunan sırları en iyi bilen kimselerdi. Bununla birlikte onlardan hiçbirinin bu iddia doğrultusunda söz ettiği bize ulaşmamıştır. Onlar sadece Kur’an’da yer alan tevhidî delilleri, teklifî hükümleri, ahiret ahvalini ve bunlarla ilgili konuları ispata çalışmışlardır. Eğer onların bu tarz iddia ve incelemeleri olsaydı meselenin esasına delalet edecek şeyler mutlaka bize kadar ulaşırdı. Bize böyle bir şey ulaşmadığına göre, bu iddianın söz konusu alimler tarafından kabul görmediği anlaşılmaktadır.” (Şâtıbî, Muvâfakât, 2/77)

Sonuç olarak bir kez daha söyleyelim ki, Kur’an-ı Kerim gibi mukaddes bir kitabı çağın değişmeye mahkum bilgi ve buluşlarıyla tefsir edip bilimci dünya görüşüne yaslamak hem Kur’an’ın evrenselliğine aykırıdır, hem de Hz. Peygamber s.a.v.’den bu yana süregelen tefsir usulüyle bağdaşmamaktadır. Bu tarz çabalar, Mukaddes Kitabımız hususunda doğru yol ve yöntemi terk edip yanlışa, bid’ate düşmek demektir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ayetler ve Bilim Kılıfı
« Posted on: 28 Mart 2024, 14:09:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ayetler ve Bilim Kılıfı rüya tabiri,Ayetler ve Bilim Kılıfı mekke canlı, Ayetler ve Bilim Kılıfı kabe canlı yayın, Ayetler ve Bilim Kılıfı Üç boyutlu kuran oku Ayetler ve Bilim Kılıfı kuran ı kerim, Ayetler ve Bilim Kılıfı peygamber kıssaları,Ayetler ve Bilim Kılıfı ilitam ders soruları, Ayetler ve Bilim Kılıfıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes