> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Türkiye’nin Ortadoğu adımları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türkiye’nin Ortadoğu adımları  (Okunma Sayısı 671 defa)
29 Mayıs 2012, 12:15:22
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 29 Mayıs 2012, 12:15:22 »



Türkiye’nin Ortadoğu adımları ve bölgesel entegrasyonun imkânları
Mesut ÖZCAN • 57. Sayı / DÜNYA


Türkiye’nin son dönemde komşularıyla geliştirdiği ilişkinin bölgesel entegrasyonun aşamalarına gayet uygun olduğunu görebiliriz. Bu noktada akla gelebilecek en temel soru, Ortadoğu’ya yönelik izlenen bu siyasetin ne kadar kalıcı olabileceği veya mevcut hükümet tarafından atılan bu adımların yönetime gelecek başka parti ve kişiler tarafından ne kadar benimseneceği sorusudur.

Son yıllarda Türkiye’nin Ortadoğu politikasındaki gelişmeler dış politika gündeminde önemli yer tutuyor. Özellikle Irak ve Suriye gibi iki sınır komşumuz ile ilişkilerimizde yaşanan dönüşüm, on yıl öncesiyle karşılaştırıldığında inanılması güç bir değişime işaret ediyor. Türkiye bir yandan bölge ülkeleriyle ikili ilişkilerini geliştiriyor, diğer yandan da bölgede istikrarı tehdit edebilecek sorunların aşılması için arabuluculuk görevi üstleniyor. Bu bağlamda, Eylül ayı içerisinde İstanbul’da gerçekleştirilen toplantılarda Iraklı ve Suriyeli yetkililerin aralarındaki sorunların çözümü için bir araya getirilmelerinin yanında, Irak tarafı ile Türkiye arasında Yüksek Stratejik İşbirliği mekanizması çerçevesinde bakanlar arası görüşmeler gerçekleştirildi. Bu mekanizma, her iki ülkenin bakanlar kuruluna mensup sekiz bakanın kendi muhatapları ile bir araya gelerek, sorunları aşmak ve işbirliğini artırmak üzere altı aylık sürelerle bir araya gelmeleri anlamına geliyor. Böylece önceki yıllarda daha çok güvenlik endişeleri nedeniyle gerçekleştirilen görüşmeler yerini, ilişkilerin farklı boyutlarını içeren ve kalıcı özellikler gösteren görüşmelere bırakıyor. Bu şekilde son dönemde Irak’ta yaşanan kuraklık nedeniyle gitgide daha da önem kazanan su sorunun yanında, Nabucco örneğinde olduğu gibi enerji alanında gerçekleştirilecek ortak projeler, sağlık konusundaki işbirliği imkânları gibi konular en yetkili kişiler tarafından belirli sıklıkta ele alınacak.

Irak’la gerçekleştirilen Yüksek Stratejik İşbirliği süreci aynı şekilde Suriye ile de kuruldu. Böylece son on yıl içerisinde iki ülke arasında gelişen ilişkiler yeni bir evreye girmiş oluyor. Bu işbirliği sürecinin yanında tam da Ramazan bayramı öncesinde iki ülkenin karşılıklı olarak vize uygulamasını kaldırdıkları duyuruldu. Vizenin karşılıklı olarak kaldırılması, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun “komşularla sıfır problem” politikasının bir devamı olarak, bakanlık görevine başladıktan sonra verdiği mesaja uygun şekilde artık komşularla maksimum işbirliği sürecine geçildiğinin bir göstergesi gibi. Son yıllarda siyasi alanda atılan olumlu adımlar ve artan temasların ardından sınır bölgesinde insani hareketlilik bakımından eskisine oranla ciddi bir canlanma söz konusu idi. Bu son vize kararı ile artık iki ülkenin bütün vatandaşları çok daha fazla hareket imkânına kavuşacak. Bunun olumlu yansımalarının ise sadece siyasi alanda değil, ekonomi ve kültür alanlarında da kısa zaman içerisinde görülmesi beklenmelidir.

Aslında Türkiye’nin son yıllarda yakın çevresinde izlediği siyasetin diplomatik, ekonomik ve askeri boyutlarını bir arada ele alırsak bunun içinde bulunduğumuz coğrafyanın sürekli sorunlarla anılan özelliklerini değiştirmeye yönelik adımlar olduğunu görürüz. Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Türkiye, Suriye ve Mısır ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladı; Suriye ve Irak ile yüksek istişare konseyleri kurdu. Başbakan ve Dışişleri Bakanı önceki dönemlere kıyasla çok daha fazla dış temas ile ülkenin etkinliğini artırmaya çalıştılar. Son dönemde bölgemizde herhangi bir sorun çıktığı zaman çözüm için akla ilk gelen ülke Türkiye oldu. Karşılıklı olarak artan bu temaslar ve bundan sonra halklar arasında gerçekleşecek yakınlaşmalar, bölgesel entegrasyon ihtimallerini artıracaktır. Bu bakımdan Avrupa’da gerçekleşen entegrasyon örneğinden hareketle, Türkiye’nin Irak ve Suriye ile kurduğu mekanizmanın önemli sonuçlara gebe bir adım olduğu söylenebilir. Entegrasyon sürecinin en önemli unsurlarından birisi sosyalleşmedir. Buna göre, birbiri ile düzenli aralıklarla temas kuran farklı ülke bakanları, karşılıklı endişeleri, kaygıları, korkuları, sevinçleri daha iyi anlar, bir gelişme karşısında muhatabının tutumunu daha iyi kavramaya başlar. Muhataplarının gözüyle olaylara bakabilmeye başlayan kişiler arasındaki farklılıklar azalırken, benzerlikler artar. Elitler düzeyinde başlayan bu gelişme, toplumda da yansımasını bulur. Avrupa ve dünyanın diğer yerlerindeki entegrasyon süreçlerini inceleyen teorik yaklaşımlara baktığımızda, Türkiye’nin son dönemde komşularıyla geliştirdiği ilişkinin bölgesel entegrasyonun aşamalarına gayet uygun olduğunu görebiliriz.

Bu noktada akla gelebilecek en temel soru, Ortadoğu’ya yönelik izlenen bu siyasetin ne kadar kalıcı olabileceği veya mevcut hükümet tarafından atılan bu adımların yönetime gelecek başka parti ve kişiler tarafından ne kadar benimseneceği olabilir. Bu türden meşru sorulara verilecek cevap ise yine izlenen siyaset içerisinde bulunabilir. Entegrasyon teorilerinin bize gösterdiği, entegrasyon sürecinde bir kere bazı adımlar atıldıktan sonra bundan geri dönmenin çok kolay olmayacağı yönündedir. Avrupa’da olsun başka bölgelerde olsun, dünyanın farklı yerlerindeki bölgesel entegrasyonlarda bunun örnekleri mevcut. Türkiye örneğinde hükümet sadece irade beyan edip, güzel sözler ile yetinmiyor, komşu ülkeler arasındaki sorunların kalıcı olarak çözülmesi için mekanizmalar oluşturuyor. Sürekli olarak bir araya geldiğiniz bir muhatabınızın taleplerini, endişelerini, korkularını görmezden gelemezsiniz. Ekonomik ilişkileri geliştirecek anlaşmalar yaparak, insanların hareket imkânını artırarak birbirlerini daha yakından tanımasını sağlayacak vize kolaylıkları getirerek hükümet, attığı adımların kalıcı olmasını sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştiriyor. Oluşturulan istişare mekanizması ulaştırma, ekonomi, güvenlik, sağlık gibi farklı alanları içine alıyor ve bakanların işbirliği için yılda birkaç defa bir araya gelmeleri öngörülüyor. Bu bir bakıma AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının her ay, diğer bazı bakanların da altı ayda bir bir araya gelmelerine benziyor. Kurulan bu ikili mekanizmalar belirli bir olgunluğa eriştiğinde, bir üst çatı altında birleştirilip bölgesel bir işbirliği sürecinin ortaya çıkması imkân dâhilindedir.

Bu türden pozitif sinyallerin kalıcı süreçlere dönüşüp dönüşmediğini çok uzun olmayan bir zaman içerisinde görmek mümkün olacaktır. Ortadoğu bölgesinin sürekli sorunlarla anılan, insani gelişim düzeyi düşük, küresel gelişmelere uyum sağlamada sorunlu bir bölge olmaktan çıkaracak şeylerden birisi, bölgesel işbirliği imkânlarını geliştirerek sorunları aşmaya çalışmaktır. Türkiye’nin yakın komşularıyla başlattığı süreç, böylesi bir gelişmenin ilk adımları olmaya aday. Bölge ülkelerinde şu an için mevcut görünen siyasi iradenin bir süre daha devam etmesi, yukarıda bahsettiğimiz bütünleşme prensipleri ışığında bu sürecin kalıcı hale gelmesinin önünü açacaktır. Bu türden gelişmeler ise Türkiye’nin bölgesinde önemli bir oyuncu olarak etkinlik kazanmasına zemin hazırlayacaktır. Son yıllarda Türkiye’nin uluslararası alanda yükselen profili bunun ilk işaretlerini veriyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Türkiye’nin Ortadoğu adımları
« Posted on: 29 Mart 2024, 05:20:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Türkiye’nin Ortadoğu adımları rüya tabiri,Türkiye’nin Ortadoğu adımları mekke canlı, Türkiye’nin Ortadoğu adımları kabe canlı yayın, Türkiye’nin Ortadoğu adımları Üç boyutlu kuran oku Türkiye’nin Ortadoğu adımları kuran ı kerim, Türkiye’nin Ortadoğu adımları peygamber kıssaları,Türkiye’nin Ortadoğu adımları ilitam ders soruları, Türkiye’nin Ortadoğu adımlarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes