> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Türkiye nin kimlik arayışı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türkiye nin kimlik arayışı  (Okunma Sayısı 843 defa)
25 Mayıs 2012, 15:03:56
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 25 Mayıs 2012, 15:03:56 »



TÜRKİYE’NİN KİMLİK ARAYIŞI
N. Zehra KÜÇÜKAĞA • 43. Sayı / DİĞER YAZILAR


1920’lerde hilafetin kaldırması ile başlayan batılılaşma hareketi ve peşinden 1937 anayasasıyla “İslam Türkiye Devleti’nin resmi dinidir” maddesinin çıkarılarak laikliğin ilan edilmesi, Türkiye’nin yeni kimliğini oluşturmaya yetmedi. Kimlik sorunu hala iç ve dış siyaseti etkileyen temel faktör olmaya devam ediyor Türkiye’de.

Avrupa Birliği’ne girme rüyası Türk siyasetiyle beraber yürüyor. Ancak genel görüntü Türk halkının bir devlet politikası olarak uygulanan batılılaşma çalışmalarına tam da ikna olmadığını gösteriyor. İslami eğilimlere sahip Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başarısı buna hükmediyor.

Öte yandan Türkiyede’ki İslami Partiler yeni arayışlar içindeler ve sürekli değişiyorlar. Örneğin Ak Parti söylem ve programlarının İslami ağırlığını bıraktıktan sonra, demokratik seçimlere inanan ve laikliğe yakın duran bir parti örneği teşkil ediyor. Tıpkı siyasetlerinin arka planında genel ahlaki değerlere yaslanan Avrupa’daki Hıristiyan Demokratlar gibi.

Ak Parti geleneksel İslamın farklı yorumuna canlı bir örnek. Din ve Devlet kurumlarını ayırıyor ve onları diyaloga açık, iktidarın el değiştirmesini kabul eden demokratik siyasi bir programla ele alıyor. Ve kesinlikle dünyayı inançların ve düşüncelerin gördüğü gibi değil, olduğu gibi görebilen modern, zeki, gerçekçi ve pratik bir siyasi vizyona sahip.

Bu vizyon şüphesiz onların gelenek ve yenileşme arasındaki kültürel çekişmeden yapıcı bir siyaset üretmelerine sebep oldu. Böylelikle anayasası laikliğe dayanan ve çoğunluğun geleneksel değerlere sahip olduğu bir ülkede denge oluşturmayı başardı.

Ak Parti’nin iki medeniyet arasında kalmış ülkesinde ortalama bir siyaset izlemesi, uluslararası ilişkilerinde batıyı hiç de rahatsız etmiyor. Aksine laiklikle ülkesi arasında yürüttüğü siyaset örnek gösteriliyor. Halkın derin farklılıklar taşımadığı ve beklentilerin çok değişmediği bir ülke Türkiye. Bütün büyük değişimler geçen seksen yıl boyunca yaşandı ve bitti.

Ak Parti’den asıl rahatsız olanlar ise Anayasa Mahkemesi’nde ve orduda Atatürk ilkelerine sımsıkı yapışarak siyaset izleyen ve kendilerini Atatürk Cumhuriyeti’nin bekçisi ve siyasetinin temsilcisi sayan asker ve bürokratlar.

Doğu’da oyunu aldığı Kürtler dahil halkın çoğunluğunu parlamentoda temsil eden partinin başörtü yasağını değiştirmek için yaptığı anayasa değişikliğinde yaşananlar bu güçlerin etkisini kanıtlıyor.

Bu yüzden Anayasa Mahkemesinde bir savcının başbakana siyasi yasak ve partiye kapatma cezası talebiyle açtığı dava Türkler için hiç de sürpriz değildi. Asıl sürpriz  “laiklik”i kurtarma adına hükümeti düşürüp darbe yapmak için çete kuran, içlerinde emekli generallerin de olduğu, onlarca kişinin tutuklanması oldu.

Buradan bakıldığında etkileyici olan, bu krizlerle karşılaşan Ak Parti’nin halk desteğine bile ihtiyaç duymayan rahatlığı. Bu durum onun iç ve dış gelişmeleri iyi görebildiğini gösteriyor. Kendisine yöneltilen ithamlara sonuna kadar medeni bir siyaset yarışıyla cevap vermeyi seçiyor. Böylelikle bu yarıştan engellenmekle tehdit edildiğinde bile iç ve dış düşmanlarına İslam’a olan yakınlığının onu bugünden de yarından da koparmadığı mesajını veriyor.

Türkiye’de cereyan eden bütün bu olaylar tarihi ve kültürel kimlik çatışmalarının Türkiye demokrasisini dara sokan siyasi bir yansıması. Anayasa Mahkemesinin kapatma kararı vermemesine rağmen bu çatışma Türkiye’nin kimliği yerleşip iki kıta arasındaki yerini tam olarak buluncaya kadar devam edecek. Geriye diğer bütün doğu ülkelerinden önce modernizmi ve demokrasiyi seçen Türkiye’nin demokrasisini derinleştirebilmesi ve tamamlayabilmesi için gereken şartların ne olduğu sorusu kalıyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Türkiye nin kimlik arayışı
« Posted on: 26 Nisan 2024, 00:48:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Türkiye nin kimlik arayışı rüya tabiri,Türkiye nin kimlik arayışı mekke canlı, Türkiye nin kimlik arayışı kabe canlı yayın, Türkiye nin kimlik arayışı Üç boyutlu kuran oku Türkiye nin kimlik arayışı kuran ı kerim, Türkiye nin kimlik arayışı peygamber kıssaları,Türkiye nin kimlik arayışı ilitam ders soruları, Türkiye nin kimlik arayışıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes