> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları  (Okunma Sayısı 1433 defa)
07 Haziran 2012, 15:30:42
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 07 Haziran 2012, 15:30:42 »



Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları
Sadık ŞANLI • 54. Sayı / SAHAF


Bu şehr-i İstanbul ki, uğruna ne savaşlar verilmiş, ne mücadelelere tanıklık etmiş; edebiyatta, sanatta, sosyal hayatta kitaplara konu olmuş; kâh gezginlerin kaleminden yazıyla resmedilmiş, kâh şairin mısralarına esin olmuş, kâh ressamın fırçasında abideleşmiş…

İstanbul binbir çeşit güzelliğinin yanında bir çok felaketler yaşamıştı. Bunlardan birisi, belki de en önemlisi yangınlardı. Şehrin ahşap yapısı, İslam-Türk toplumunun sosyal ve ekonomik hayatına bağlı olarak gelişmiş ve bu minvalde büyük mahalleler kurulmuştu. Doğal olarak çeşitli sebeplerle bir evde çıkan yangın, çevresindeki birkaç evi, sokağı, mahalleyi, semti, hatta ve hatta şehrin büyük bir bölümünü yakıp kül edecek derecede büyük felaketlere sebep olmuştu. Örneğin, 1782’de çıkan Büyük İstanbul Yangını (İhrâk-ı Kebir) bu yangınların en büyüğüydü. “Büyük Yanış” olarak da adlandırılan yangın, 1782 yılının Temmuz ayında Cibali’de bir ahşap dükkanda başlayıp, poyrazın da etkisiyle üç gün üç gece devam etmişti. Yüzölçümü itibariyle İstanbul kentinin aşağı yukarı üçte birinden biraz fazlası yanarak yok olmuş, evsiz kalan insanları İstanbul’da ve İstanbul dışında başka bir yerde iskân etmek mümkün olmayınca, büyük çaplı bir nüfus şehri terkederek Silivri, Çorlu, Geze ve Şile gibi yerleşim birimlerine yerleşmişlerdi. Sıklıkla meydana gelen yangınlar sebebiyle de İstanbul’un kentsel dokusu bir çok kere değişmişti.

Bunun sonucu olarak da şehrin eski dokusunu yeniden canlandırmak, kent planları çizmek, yangın alanlarının yeniden imar ve iskanına olanak sağlamak, modern tabirle nazım imar planları hazırlamak için, münferit olarak ifraz, istimlak ve yer tespitleri için çeşitli dönemlerde şehrin haritaları çizilmişti. Bu haritalardan belli başlıları ise “Pervititch Haritaları, Alman Mavileri, Rumeli Paftaları, Anadolu Ciheti, Beyoğlu Ciheti, Yangın Haritaları, Goad Paşa Haritaları, Suat Nirven Haritaları ve Necip Bey Haritaları”ydı.

O dönemde Şehremaneti’nin (İstanbul Belediyesi) Hey’et-i Fenniyesi’nce yürütülen bu faaliyetler sonucunda yapılan haritalar bir zaman sonra mahzenlere inmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne devredilmişti. Haritalar kütüphanenin müstakil koleksiyonu haline getirilerek, kullanıcılarının hizmetine sunulmak için kataloglama ve sınıflama çalışmalarına başlanmıştı. Bugün bu katalogların sayısı 4 cilde (6812 harita) ulaştı. Halen tasnif ve kataloglama çalışması devam ediyor. Tasnif ve kataloglama çalışmalarının diğer bir özelliği de haritaların dizinleme çalışması ki bu da cadde, sokak, bina ve şahıs itibariyle 20.000 adede ulaşmış durumda.

Bugün genel olarak mimarlar, mühendisler, şehir planlamacıları, tarihçiler, hukukçular, ilgili fakülte öğrencileri, yurtiçi ve yurtdışı araştırmacıların ihtiyacını gideren haritalar, eski kent dokusunun yeniden canlandırılmasında, tarihi yapıların projelendirilmesi ve restorasyonunda, sokak ve caddelerin tespitinde, yerel tarih çalışmalarında, ev, köşk, sahilhane, çeşme ve diğer tarihî eserlerin tespitinde, arazi davalarında ve diğer bir çok konuda önemli bir başvuru kaynağı görevi görüyor.

Gerek tarihte, gerekse günümüzde birçok alanda yaygın kullanıma sahip olan Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları’ndan önemli ve ilginç bulduğumuz birkaçını bu ayki köşemize taşımak istedik; yakın zamanda dijital ortama aktarılan Atatürk Kitaplığı Harita Koleksiyonu’nun nadide parçalarından olan bu haritaları ve haritaların bilgilerini bizlerden esirgemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı yetkililerinden Sayın Ramazan Minder, M. Lütfi Şen ve İrfan Dağdelen’e teşekkür ediyoruz.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları
« Posted on: 23 Nisan 2024, 15:06:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları rüya tabiri,Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları mekke canlı, Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları kabe canlı yayın, Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları Üç boyutlu kuran oku Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları kuran ı kerim, Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları peygamber kıssaları,Osmanlı Dönemi İstanbul Haritaları ilitam ders soruları, Osmanlı Dönemi İstanbul Haritalarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes