> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Okulları bilgisayarla fethetmek
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Okulları bilgisayarla fethetmek  (Okunma Sayısı 1046 defa)
09 Temmuz 2012, 16:30:39
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 09 Temmuz 2012, 16:30:39 »



Okulları bilgisayarla fethetmek
Hakan HASTAOĞLU • 71. Sayı / TEKNOLOJİ


Hükümet, eğitimdeki reform çalışmalarında bir adım daha atarak, ilk ve ortaöğretimdeki her sınıfı bilgisayar ve akıllı tahta ile donatmaya karar verdi. Üniversite sayısını artırma, müfredatı yenilemeyle birlikte düz liseleri, Anadolu lisesi ve meslek lisesine dönüştürme gibi ciddi adımların ardından kısaca FATİH denilen Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi uygulamaya konuldu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun eğitimde bir çağı kapatıp yeni bir çağ açmak gibi çok büyük bir iddia ile kamuoyuna duyurduğu proje kapsamında, yaklaşık 2 milyar lira harcanarak köy okulları da dahil olmak üzere her sınıfta bilgisayar ve akıllı tahta teknolojisinin üç yıl içerisinde kullanılması hedefleniyor. Hükümet, öğretmen ve öğrencileri tebeşir tozundan kurtararak eğitimin tamamen dijital ortamda gerçekleştirilmesini arzuluyor.

Nasıl bir sınıf?
Kara tahtaların kaldırılacağı sınıflarda görev yapacak öğretmenler, bilgisayar, projeksiyon ve özel kalemlerle derslerini anlatacak ve ihtiyaç duyulan harita, grafik ve videoları anında öğrencilerin kullanımına sunabilecek. Zamanla kâğıt kitapların yerini elektronik olanların alması planlanırken öğretmenler de yeni teknolojileri kullanabilmeleri için hem yüz yüze hem de elektronik ortamda düzenli eğitimler görecek.

Çocuklarımızın geleceğini şekillendirecek böyle önemli projeler hazırlanırken, mutlaka ülkenin önemli uzmanlarının görüşlerinin alındığını ve dünyadaki örnek uygulamaların sağladığı bilgilerin değerlendirildiğini kabul edebiliriz. Yetki ve sorumluluk sahibi olan insanlar, milyonlarca çocuğun hayatına müdahale ederken elbette vicdanlarının sesini dinliyorlardır. Fakat biz de, kendimiz ve çocuklarımız adına atılan adımların muhasebesini yapmaktan geri durmamalıyız.

Herkes, kendi veya yakınlarının evine dikkatle baktığında artık yeni neslin, dijital ve sanal bir ortamda büyüyüp topluma karıştığını görecek. Bilgisayar, internet, televizyon ve cep telefonu çocuklarla gençlerin ana iletişim ve öğrenme vasıtaları oldu günümüzde. Yaklaşık 25 milyon vatandaşımızın Facebook hesabı olduğunu ve dünyadaki kullanım sıralamasında 4. olduğumuzu göz önünde bulundurunca, bebekler ve yaşlılar dışında kalan nüfusumuzun önemli kısmının sanal iletişimi kullandığı görülüyor. Teknolojiye yatkınlık açısından bakıldığında sevindirici kabul edilebilecek bu istatistik, sanal hayatın psikolojik sorunlar meydana getirdiği yönünde görüşlere sahip uzmanlar tarafından tehlikeli bulunuyor. Bilgisayar ve internet oyunlarına bağımlılık kazanmış çocuk ve yetişkinlerin sosyopatlık seviyesinde rahatsızlıklarla baş etmek zorunda kaldığını vurgulayan uzmanlar, sanal yerine gerçek ilişkilerin güçlendirilmesini tavsiye ediyor.

Sorunlar evde başlıyor
Sokaklardaki güvenlik problemlerinden korkan aileler, çocuklarını bilgisayarın veya televizyonun başına mahkum ediyor. Yemek yedirmek, sakinleştirmek, oyalamak gibi masum amaçlarla sürekli çizgi film yayınlayan kanalları çocuklarına izleten ebeveynler bir müddet sonra televizyon bağımlısı olan çocuklarıyla baş etmek için çözüm üretmeye çabalıyor. Bilgisayar ve televizyonla çocuklarını sosyal ilişkilerden mahrum eden aileler, misafir oldukları evlerde evlatlarının diğer çocuklarla birlikte oyun bile oynayamadığına şahit oluyor. Ekmek, su kadar temel bir ihtiyaç olan iletişimi nasıl kuracağını öğrenemeyen, bilgisayar başında büyümüş çocuklar gittikçe yalnızlaşıyor ve sanal alemin tutsağı haline gelebiliyor.

Bütün uzmanların ısrarla vurguladığı gibi özellikle çocuklar, bilgisayar ve interneti kontrollü olarak kullanmalı ve bilgisayar başında geçirdikleri zaman kesinlikle takip edilmeli. Aksi halde, bilgilenmek ve araştırma yapmak yerine sanal dünyadaki sohbetlere ve oyunlara çocuğumuzun kendisini kaptırmasının önü alınamaz. Çünkü dünyanın teknolojiyi etkin olarak kullanan ülkelerinin tamamında karşılaşılan durumlar artık bizim toplumumuzda da görülmeye başlanıyor.

Bir odanın içerisinde, bir koltuğun üzerinde, bir ekrana bakarak her gün saatler geçiren çocukların gerçeklikle bağlarının zayıfladığı görülüyor. Gerçek olanla kurulması gereken bağı zayıflayan çocuğun fizikî ve ruhi gelişimi olumsuz etkileniyor. Gerçek hayatta yapamadıklarını bilgisayarla elde eden, annesiyle, babasıyla, kardeşleriyle sağlıklı iletişim kuramayan çocuklar kendilerini daha da fazla oyunlara kaptırıyor ve çok ciddi sağlık problemleriyle boğuşmak zorunda kalıyor. İnternet bağımlılığı olan çocukların sıklıkla kontrol bozukluğu, zorluklar karşısında pes etme, strese tahammülsüzlük gibi sorunlar yaşadıklarını vurgulayan uzmanlar, sorunların eğitim ve sosyal hayatta başarılı olmayı engellediği uyarısında bulunuyor.

Kendisine kurduğu sanal hayatı yaşamaya başlayan, en iyi arkadaşı her isteğini yerine getiren bilgisayarı olan, çevresiyle iletişim kuramayan, itirazlara tahammülü olmayan insanlara dönüşen çocuklar iş hayatında da, sosyal hayatta da başarısız olmaya mahkûm oluyor.

Çözümün anahtarı öğretmenin elinde
Evlerde bilgisayarla bu kadar haşır neşir olan ve gerekli dikkatin gösterilmediği ailelerde psikolojik sorunlar yaşayan çocuklar, şimdi de okullarda bizzat öğretmenleriyle birlikte bilgisayarlı bir hayatın içerisine girecekler. Okul öncesi eğitime kadar yaygınlaştırılacak olan bilgisayarlaşma ve akıllı tahta uygulamalarının ne gibi etkilerinin olacağı iyice hesaplanmalı ve muhtemel sorun alanları önceden tespit edilmeye çalışılmalı. Erken yaşlardan itibaren ve özellikle eğitimci gözetiminde teknolojiyi etkili ve doğru kullanmayı öğrenen bireyin hayatının kolaylaşacağı, bilgiye erişmekte avantaja sahip olacağı ilk akla gelecek fayda. Bazı uzmanlar, doğru şekilde kullanılan bilgisayarın, çocukların zihnî gelişimine katkı sağladığını ve muhakeme gücüyle birlikte algılama yeteneğini de artırdığını kabul ediyor. Hatta dünyanın farklı ülkelerinde eğitim amaçlı olarak bilgisayar oyunlarının kullanıldığı ve çok faydalı sonuçların alındığı biliniyor.

Bununla birlikte kimi uzmanlar da, bilgisayar ve internet oyunlarındaki sürekli artan heyecan, renk veya sesle dikkati çekilen çocukların duyuları aşırı uyarılmış, anlık zevklerin peşinde koşan, sabırsız ve hareketsiz bireylere dönüştüğünü kaydediyor. Şu anda ilköğretimde yüzde 96, ortaöğretimde yüzde 100 internet bağlantılı okulların bilgisayar laboratuarlarıyla yeni düzenlenecek akıllı sınıfların kontrolünün önemi de bu noktada öne çıkıyor. Öğretmenlerin ve idarecilerin gerekli hassasiyete sahip olmaması durumunda evinde veya internet kafelerde zamanını geçiren çocuklar bir de okulda dijital esarete düşebilir. Sürekli bilgisayar başında çalışan ve internette yoğun zaman geçiren birçok insan; MSN, Facebook, oyunlar ve gereksiz elektronik postaların zamanlarının önemli bir kısmını heba ettiğinden şikâyetçi oluyor. Birçok işletme artık sohbet uygulamalarının kullanımını iş verimini düşürdüğü gerekçesiyle yasaklıyor.

Okullarda da eğer gerekli önlemler alınmaz ise; bilgisayarından veya akıllı telefonundan internete bağlanan öğrenci, kullanabileceği birçok lüzumsuz uygulamayla dikkatini dersine vermekte zorlanabilir. Ayrıca tamamen görselleştirilmiş olan eğitim sisteminin pedagojik olarak ne kadar uygun olduğu da tartışılmalı. Çocuklar için hazırlanmış birçok video tabanlı eğitim setinin aslında pek de yararının olmadığı ve klasik metotlara karşın üstünlüğünün olmadığı da kimi eğitimciler tarafından dile getiriliyor. Kendi kendine yabancı dil öğrenmek için bilgisayarlı eğitim setlerini satın alan ama karşılığında bir arpa boyu yol gidemeyen insanları çevrenizde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bilgisayar konusunda uzman derecesinde bilgi sahibi olan çok yetenekli çocukların, okul derslerinde başarısızlık yaşamalarını inceleyen eğitimciler, öğrencilerin odaklanma sorunu yaşadığını görüyorlar. Bilgisayar başında birçok işi aynı anda yapmaya çalışırken, öncelikli yapılması gereken iş için dikkat toplamakta zorlanabiliyoruz. Çünkü yazı yazarken hem müzik dinlemek, hem de MSN’de arkadaşına cevap vermek ve aynı zamanda elektronik postalarını takip etmek günümüzde bilgisayar kullanan insanların çoğunun karşılaştığı bir durum.

Okullarda da bu tip problemlerle karşılaşmamak ve birkaç neslin kaybolmasını seyretmemek için önlem alınması, dikkatli olunması gerektiğini yeniden vurgulayalım. Doğru kullanıldığında hastaları iyi eden bıçağın yanlış elde yaralayıcı olduğunu unutmayalım ve sadece bir makine olan bilgisayarın, anlamını gerçekten kavrayan ve ona nasıl tahakküm edeceğini öğrenen bireylerin toplumun üretim gücünü artıracağını görelim.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Okulları bilgisayarla fethetmek
« Posted on: 28 Mart 2024, 13:01:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Okulları bilgisayarla fethetmek rüya tabiri,Okulları bilgisayarla fethetmek mekke canlı, Okulları bilgisayarla fethetmek kabe canlı yayın, Okulları bilgisayarla fethetmek Üç boyutlu kuran oku Okulları bilgisayarla fethetmek kuran ı kerim, Okulları bilgisayarla fethetmek peygamber kıssaları,Okulları bilgisayarla fethetmek ilitam ders soruları, Okulları bilgisayarla fethetmekönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes