> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi  (Okunma Sayısı 677 defa)
10 Haziran 2012, 12:42:17
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 10 Haziran 2012, 12:42:17 »



“Küresel” Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi
Orhan URALTAN • 52. Sayı / TOPLUM


“Küresel yönlendirme merkezlerinin” domuz gribi konusundaki hassasiyetini samimiyetsiz bulma konusunda elimizde yeterince veri bulunuyor. Bunun için dünyanın diğer önemli ve devasa sağlık sorunlarıyla yapılacak küçük bir karşılaştırma yeterli: Her yıl 3 milyondan fazla insan temiz su içemediği için ishalli hastalıklardan, 2.5 milyon beş yaş altı çocuk aşıyla önlenebilir hastalıklardan ve her yıl 6 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenmeye bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybediyor.

“Küresel ekonomi” tabirinin dillere dolanmasının hemen ardından başlayan, bu sihirli sıfatın önüne kavram yetiştirme yarışı “küresel” ölçekte bir çılgınlığa dönüştü. Bunun sonunun nereye varacağını kestirmek herkes için yanıtı güç bir soru. Ama bu yarış beklenmedik bir biçimde “küresel dünya”nın keşfiyle anlamsız bir taç giyerek sonlandı. Dünyanın şekline gönderme yapma kaygısı olmadan, “küresel bir dünyada” yaşadığını iddia eden insanlar türemişti artık. Öyle ki duyguların ve algıların küreselleşmesi önündeki cılız itirazları da bu küresel sel alıp götürüverdi.

Bu çok tekrarlı, küresel tekerlemeli giriş bir masala ait olsaydı işimiz daha kolay olurdu kuşkusuz. Ne yazık ki köşeli, çıkıntılı ve acıtan bir gerçeğin kapısını çalan cümleler bunlar.

Günümüzde kitlelerin gerçeklik algısını, enformatif bilgiyi üreten ve yayan merkezlerin oluşturduğunu söylemek çok da büyük bir iddia olmasa gerek. Gerçeklik algısı deyip geçmeyelim. Toplumların vicdanını ve kitlesel tepkilerin yönünü bu algı belirler. Daha açık bir ifadeyle neye acıyıp neye öfkeleneceğinizi, neyi sevip kimden nefret edeceğinizi, neye güvenip kimden korkacağınızı hep o belirliyor.

Kitleleri birkaç merkezin tek elden sevk ve idaresinin bizatihi sorunlu oluşu bir yana, bu merkezlerin yönlendirmelerinde ne denli sağlıklı, insanî ve ahlâki hareket ettikleri de üzerinde durulması gereken bir diğer husus. Aynı biçimde insanların bireysel sorumluluklarını kitle kazanlarına atıp eritmesi de bir dünya dolusu sorunu göz ardı etmek anlamına geliyor.

Peki, bizim elimizde bunca lafın içini dolduracak somut kanıtlar mevcut mu? Soruyu yöneltmedeki rahatlıktan da anlayacağınız üzere istemeyeceğiniz kadar çok. Güncel olanı kullanmak daha çarpıcı bir etki uyandırır düşüncesiyle “Domuz Gribi”ni ele alalım. Malum, hastalık Meksika’da baş gösterdi ve daha sonra bu yazının yazıldığı tarih itibariyle 40 ülkede yaklaşık 10.000 kişiye ulaştı. Ölenlerin sayısı da 80 civarında. Hayvan (domuz) kaynaklı grip virüsü genetik değişikliğe uğrayarak önce domuzdan insana, ardından da insandan insana bulaşmaya başladı. Ölenlerin çoğunluğunu yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar oluşturuyor.

Kuşkusuz bu sorunun etkilenen insan sayısı, artma potansiyeli, tarihteki benzer salgınlarda yaşanan kitlesel insan kayıpları nedeniyle ciddiye alınması gerekiyor. Bu ciddiyeti sulandıracak hiçbir hafife almayı da doğru bulmuyoruz. Ancak kitle iletişim araçlarıyla aktarılana baktığımızda; bir tutam önlem bilgisi ve mebzul miktarda “korku”yla karşılaşıyoruz. Kısa sürede kaç milyon insanın virüsü kapacağı ve ne kadarının öleceğine ilişkin istatistik bilgilerinden tutun da turizm gelirlerine indireceği büyük darbeye kadar pek çok karanlık senaryoya muhatap oluyoruz.

Söylenenlerin ne kadarının gerçekleşeceği şu an için bir muamma. Belki daha kötüsüyle de sonuçlanabilir. Fakat asıl üzerinde durulması gereken konu ortaya çıkan ve çıkacak olan sonuçlar değil hadisenin neden patlak verdiğidir. Bu tür bir sorgulama bazı zayıf komplo teorilerinin peşine düşen bir avuç internet faresinin uhdesinde kalmıştır. Nitekim salgına neden olan virüsün aslında bir laboratuar çalışmasının öngörülemeyen bir ürünü olduğu ya da biyolojik savaş unsuru olarak kasten üretildiği gibi spekülatif bilgiler ortaya çıktı. Bu yaklaşımları destekleyecek ciddi bir bilgiye ulaşıncaya kadar komplo teorilerine mesafeli durmayı tercih etmekte yarar var. Ancak geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan kuş gribi salgınında olduğu gibi milyarlarca dolarlık bir meblağın aşı ve ilaç harcamalarına ayrılacağını, bu vesileyle üretici konumundaki birkaç ülkenin gelirlerinde hatırı sayılır bir artış olurken, salgından en fazla etkilenmesi muhtemel gelişmekte olan ve gelişemeyen birçok ülkede ciddi ekonomik kayıplar ortaya çıkacağını söylemek sürpriz olmayacaktır.

“Küresel yönlendirme merkezlerinin” domuz gribi konusundaki hassasiyetini samimiyetsiz bulma konusunda elimizde yeterince veri bulunuyor. Dünyanın diğer önemli ve devasa büyüklükteki sağlık sorunlarıyla yapılacak bir karşılaştırma sanırım yeterli sayılabilir. Her yıl 3 milyondan fazla insan temiz su içemediği için ishalli hastalıklardan (kolera, tifo, dizanteri vb), 2.5 milyon beş yaş altı çocuk aşıyla önlenebilir hastalıklardan ve her yıl 6 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenmeye bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybediyor.

Şimdi bir düşünelim; zikrettiğimiz konularda neden kararlı bir irade ortaya konamıyor, neden bunu zorlayacak kamuoyu oluşturma çabalarına yer verilmiyor? Ve biz neden parmaklar nereyi gösterirse sürekli o yöne bakıyor, merhametimizi ve vicdanımızı “gündem”le sınırlı tutuyoruz? Sorumluluklarımızı hatırlatan görüntülere gözümüzü kapatmak ve haberlere kulak tıkamak, daha da iyisi bunlara hiç maruz kalmamak sakın bizim de işimize
geliyor olmasın?

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi
« Posted on: 29 Mart 2024, 05:27:18 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi rüya tabiri,Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi mekke canlı, Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi kabe canlı yayın, Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi Üç boyutlu kuran oku Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi kuran ı kerim, Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi peygamber kıssaları,Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesi ilitam ders soruları, Küresel Ahlâk ve Domuz Gribi Bilmecesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes