> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Kültür Sanat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kültür Sanat  (Okunma Sayısı 965 defa)
07 Haziran 2012, 15:31:28
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 07 Haziran 2012, 15:31:28 »



Kültür Sanat
Enes ÖZEL • 54. Sayı / KÜLTÜR SANAT


Filistin, resimleriyle Almanya’da

Almanya’nın en önemli meydanlarından birinde İsrail ve Siyonizm karşıtı bir serginin birkaç aydır sergilenmesi ve Alman halkından ve kamuoyundan çok ciddi bir tepki çekmemiş olması Almanya adına sevindirici bir gelişme.
Almanya, söz konusu İsrail ve Siyonizm’in eleştirilmesi olduğu vakit en sert tepki gösteren ülkelerden biri. Nazi yönetimi zamanında yönetimleri altındaki Yahudilere uyguladıkları soykırımın kendilerince bir diyeti olarak, Almanya’da Siyonizm ve İsrail’in nerdeyse dokunulmazlıkları olduğu söylenilebilir. Daha birkaç yıl evvel Yeşiller partisi Nord-Rhein Westfalen eyalet meclisi üyesi olan Cemal Karslı, İsrail’in Filistin ve Ortadoğu politikasını eleştirdiği için “Yahudi düşmanı”, “anti-semitist” ilan edilmişti. Alman medyası ve siyasileri Karslı’nın o kadar üstüne gitmişlerdi ki partisi bile arkasında duramamıştı.

Almanya’nın İsrail konusundaki hassasiyeti elbette devam ediyor. Fakat 2009 yılı başında Gazze’de gerçekleştirilen işgalin görüntülerinin medyada fazlaca yer bulması sonucunda Alman kamuoyunda İsrail’in dokunulmazlığının kısmen azaldığı söylenebilir. Bu yumuşamanın bir sonucu olarak işgal harekâtı döneminde ve sonrasında Almanya’da Filistin’e destek amaçlı birçok miting düzenlenmişti.

Alman kamuoyundaki yumuşamanın etkisiyle gerçekleştirilen eylemlerden sonuncusu da Köln’de bulunan Avrupa’nın en büyük kiliselerinden olan Kölner Dom’un önündeki meydanda açılan Filistin resimleri sergisi. Sergi “Köln Ağlama Duvarı” olarak adlandırılan ve savaş karşıtı resimlerin sergilendiği yerde bulunuyor. Sergide Almanya’da düzenlenen Filistin’e destek mitinglerinin fotoğrafları, son Gazze savaşından fotoğraflar ve öldürülen Filistin lideri Şeyh Ahmed Yasin’in fotoğraflarının da dahil olduğu iki yüz civarında fotoğraf sergileniyor. Sergide İsrail hükümetine ve Filistinlilere yazılmış Arapça, Almanca ve İngilizce onlarca mektup ve çocukların çizdiği resimler için ayrı bir bölüm ayrılmış. Serginin en sonuna da İsrail tanklarının altında ezilip, hayatını kaybeden ABD’li insan hakları savunucusu Racheal Corie’nin hayatının anlatıldığı bir bölüm konulmuş.

Almanya’nın en önemli meydanlarından birinde İsrail ve Siyonizm karşıtı bir serginin birkaç aydır sergilenmesi ve Alman halkından ve kamuoyundan çok ciddi bir tepki çekmemiş olması Almanya adına sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilebilir. – Salih Demirhan

“Yağlı güreş, 648 yıllık gelenek”

Mustafa Özer’in çektiği fotoğraflardan oluşan “Yağlı güreş, 648 yıllık gelenek” sergisi 29 Ağustos’a kadar Fransız Kültür Merkezi’nde gezilip görülebilir, hatta yolunuz Fransız Kültür Merkezi’nin önüne düşerse daha içeriye girmeden sergiden bazı fotoğraflarla binanın dış cephesinde karşılaşabilirsiniz. Bilindiği üzere “yağlı güreş” sadece Türkiye’de yapılmakta olan bir spor,” ata sporumuz”. Kırkpınar ise dünya’nın en eski güreş festivali. Bunların yanında güreş sporu zaten başlı başına çok kuvvetli bir görselliğe sahip. Tam olarak seyirlik bir spor, güreş. Mustafa Özer de çektiği siyah beyaz fotoğraflarla ve kullandığı özel bir teknikle çok ilginç bir etki yaratmış fotoğraflarda. Rakiplerin karşılıklı, birbirine göre deviniminin esas olduğu bir sporu donuklaştırmadan fotoğraflayabilmiş. O güç gösterisi içinde güreşçilerin bütün kızışmışlığı, bütün enerji dolu halleri fotoğraflardan bize yansıyor kolaylıkla. Bunun yanında Özer’in kullandığı teknik nedeniyle mitsel bir gösteriye, bir törene dönüşüyor güreş. Işık ve gölgenin keskinlikleri zaman ötesi bir hava veriyor fotoğraflara. Bu nedenle “648 yıllık gelenek” vurgusu önemli; çünkü hakikaten de o 648 yıl fotoğrafların içinde birikiyor, fotoğraflardan bizi selamlıyor. Bu zamansızlık hatta insanüstülük havası, bütün o insani jest ve mimiklerle birleşince de garip bir etki yaratılıyor, bugün geçmişe ve tarihe bağlanmış oluyor.

Mustafa Özer, 1974 doğumlu bir foto muhabiri. Özer’in fotoğrafa başlama hikâyesi de çok ilginç, bahsedilmeye değer: 11 yaşındayken, bir trafik kazasında yardım ettiği aile tarafından ona hediye edilen bir makine ile fotoğrafa başlıyor Özer. Kısa denilebilecek bir süre sonra da 15 yaşında muhabirlik mesleğine atılıyor. Genelde basın fotoğrafçısı olarak tanınan Özer’in, başka bir yönünü de bu sergiyle birlikte görme imkânına eriştik. – Enes Özel

Saraybosna Film Festivali

Saraybosna Film Festivali’nin bu sene on beşincisi düzenleniyor. Hem savaşın açtığı manevi yaraların sarılmasında önemli bir işlev gören, hem de Balkan sinemasının nabzını tutan festival, bu sene 12 Ağustos’tan 20 Ağustos’a kadar sürecek. Kısa sürede başarıyı yakalayan ve prestijli festivaller arasına adını yazdıran festivalin Balkan yönetmenleri dünyaya açmak gibi önemli bir özelliği de var. Bu açıdan pek çok yönetmenin yetişmesine katkıda bulunmuş ve bulunmaya devam ediyor.
Festivalin bu yılki yarışma bölümünde Türkiye’de adından çok söz ettiren ve pek çok ödül kazanan, Aslı Özge’nin yönettiği Köprüdekiler adlı film de var. Aynı zamanda Yunanistan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna gibi balkan ülkelerinden filmlerin katıldığı yarışmanın sonuçlanmasını merakla bekliyoruz.

Fritz Lang’ı hatırlamak


2 Ağustosta hayatını kaybeden ve günümüz sineması üzerinde hatırı sayılır emeği olan Fritz Lang’ı 33. Ölüm yıldönümü sebebiyle kısaca bir hatırlayalım, hatırlatalım istedik. Fritz Lang, ilk filmini çektiği 1919 yılından itibaren sinema sanatını sürekli geliştirmiş hatta sinemanın sanat olmasında ciddi emekleri olan bir yönetmen. Çok bilinen başyapıtları M (1931) ve Metropolis’in (1927) yanında çektiği 40’ın üzerinde filmle de distopik, karanlık bilimkurgulardan, film noir’lara kadar geniş bir yelpazede çalışmıştır Lang. Metropolis, Der müde Tod (Yorgun Ölüm, 1921) gibi filmleriyle de sinemada ekspresyonizmin yetkin örneklerinin altında imzası vardır. Özellikle teknik becerisi ve sinemada kurgu üzerine sürekli arayış içinde olması onu modern sinemanın atalarından biri haline getiriyor. Gerek faşizm, gerekse kapitalizme filmlerinde sert eleştiriler getirmekten çekinmeyen sinemanın erken döneminin bu büyük yönetmenini saygıyla anıyoruz.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kültür Sanat
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:16:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kültür Sanat rüya tabiri,Kültür Sanat mekke canlı, Kültür Sanat kabe canlı yayın, Kültür Sanat Üç boyutlu kuran oku Kültür Sanat kuran ı kerim, Kültür Sanat peygamber kıssaları,Kültür Sanat ilitam ders soruları, Kültür Sanatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes