> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Kimdir bu örtülü kız
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kimdir bu örtülü kız  (Okunma Sayısı 836 defa)
30 Haziran 2012, 13:54:03
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 30 Haziran 2012, 13:54:03 »



Kimdir bu örtülü kız?
Elif TUNCA • 62. Sayı / SİNEMA


  Konjonktür diye nitelemek daha moda bir tabir ama biz, sosyal hayatın beyazperdeye yansıması diyelim. Nicedir eğitimi, birikimi ve şahsiyetiyle sosyal hayatta -kamusal alan garabetini saymazsak tabii- daha görünür hale gelen başörtülü kadınların bir sinema filminde yer alması da kaçınılmazdı. Aslında bu daha önce de olmadı değil. Kimi sonradan “hidayete eren” ve tesettüre girip eski hayatına veda eden, kimi de başında taşıdığı örtü dolayısıyla muhtelif sorunlarla cebelleşen kadınlar işlendi sinemamızda; Birleşen Yollar, Yalnız Değilsiniz vb. Ama malum; insan, çağının çocuğuysa değişen dönemlerin değişen örtülü kadınlarının da yeni hikâyeleri olacaktır ve şimdi onların da anlatılma zamanıdır. En temel fark olarak önceki dönemde bir “eklemlenme” sorunu olmadığını, şimdiyse memleketin de değişen yapısıyla temel çatışmanın buradan kaynaklandığını söylemek mümkün. Kayıtsız kalınamayan modern -hatta belki postmodern- hayatın şartları, adeta bilinçaltından seslenen “asr-ı saadet” özlemi ve karşı tarafta kimi “daha da fazla bize benze” kimisi ise “buraya ayak basmayı bile düşünme” diye seslenenler…

Elbette en sağlamı, herkesin, en iyi bildiği hikâyeyi yani kendi hikâyesini anlatması ama muhafazakâr cenah henüz üzerindeki tutukluğu tam atamadığı için kendi görüntümüzü başka aynalardaki yansımalardan takip etmeye mahkûmuz galiba bir süre daha. Ve aslına bakılırsa bu o kadar da kötü bir şey değil; kendine dışarıdan bakma imkânı da sağladığı için faydalarından bile söz edilebilir belki!

Büşra da işte bu imkânlar ve yansımaların kavşağında bir film. Leman Dergisi çizerlerinden Bahadır Boysal’ın Büşra adlı karakteri, genç yönetmen Alper Çağlar’ın da senaryoya katkısıyla dergi sayfalarından beyazperdeye geçti. Bu geçiş esnasında Büşra asli özelliklerinden feragat etmiş, ama şimdilik konumuz bu değil. Konumuz, zengin muhafazakâr bir ailenin eğitimli kızı Büşra’nın, yine eğitimli, yine zengin, nihilist tavırlı gazeteci-yazar Yaman’la ilişkisi ve bu ilişki üzerinden bize söylenenler.

Büşra okulunu bitirmiş ve gazeteci olmaya niyetlenmiş. Bu tercihinin “insanları gözlemlemeyi seviyorum” şeklinde biraz kofti ve filmin Büşra’ya yüklediği karaktere göre hafif kaçan bir açıklaması var. Bu tercih doğrultusunda gazeteye staj başvurusuna gittiğinde görüşmeye katılan Yaman’la da tanışıyor. Stajyere ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle reddedilse de Yaman’la irtibatları başka yoldan sürüyor. Yeni kitabının tanıtımı için -aslında çok karşı olsa da patronunun ricasıyla- bir televizyon programına katılan Yaman’ı stüdyoda izleyenler arasında Büşra ve onun üniversiteden açık bir kız olan arkadaşı Selen de vardır. Stüdyoda “sistem” üzerine tartışmalar çıkıp Yaman programı terk ettiğinde Büşra da onun ardından fırlıyor. Böylece gece vakti boş sokaklarda birbirleri hakkındaki ilk izlenimleri de oluşmaya başlıyor. Yaman, yeni kitabı için farklı bir bakış açısı kazandıracağı gerekçesiyle Büşra’dan yardım istiyor. Daha sonra da birlikte çalışacağı hem kendisi hem çevresi için “yeni” olan bu insanı, sevgilisi ve arkadaşlarıyla tanıştırıyor. Yaman’ın yoga hocası olan sevgilisi Alara elbette bu durumdan hoşnut kalmıyor, tam da Yaman’la ilişkileri sorunlu giderken…

Büşra’nın tarafındaysa “mürüvvet zamanı” çanları çalıyor. Çocukluktan tanıdığı Ferit ile evliliği, hem kendi ailesi hem de Ferit’in ailesince münasip görülüyor. Yakın zamanda Büşra ailesinden isteniyor fakat bundan önce Yaman’la Büşra birbirlerine âşık olduklarını fark ediyorlar.

Büşra için iyi niyetli fakat yetersiz altyapısından dolayı arada kalmış bir film demek mümkün. Senarist Bahadır Boysal, cesaretle bir “karakter”i anlatmaya soyunmuş ancak filmde gerçek bir karakterden söz etmek zor. Evin döşemesiyle (80’ler 90’lar tipi bir dekorasyondan bahsediyoruz), konuşma biçimleriyle (neredeyse kitabi), tavırlarıyla Büşra’nın ailesi klişe ve demode tipler. Daktilosuyla terastan “aslında hepimiz yalnızız” türü İstanbul’a hayli klişe attırmalarıyla Yaman, mumlar yakarak meditasyon triplerine giren sevgilisi Alara, dillerinden ve zihinlerinden çoktan çıkardıkları her hallerinden belli olduğu halde “selamünaleyküm, nasipse, kısmetse” sözleri dillerinde. İğreti duran “tikky örtülü” arkadaşlar da hakeza. Büşra’nın Aytmatov okumasını “entelektüellik” olarak nitelemek de herhalde epey zamandır Derrida’yı, Foucault’yu falan yemiş yutmuş örtülü kızlar olduğunu bilmeyen senaristin naif bir fantezisi. Pek de gerçekçi görünmeyen bu mizansenler içinde Büşra ve Selen’in bir cafede muhabbet ederken Selen’in Büşra’ya “yollu”, Büşra’nın de Selen’e “yobaz” diye takılması, filmin en gerçekçi kısmı.

Bunların yanı sıra filmin isabetle işaret ettiği noktalar da var. Tesettür defilesinde bir karışıklık esnasında (ki o karışıklığa neden olan protestocular mizanseni daha güçlü ve etkili hazırlansa çok daha iyi bir sonuç çıkabilirmiş) yerle yeksan olan dekorlar ardından yarı çıplak mankenlerin ortaya çıkıvermesi, cadılar bayramı partisindeki atmosfer (her ne kadar nazi subayı kıyafetli arkadaşın tavırlarında da abartıya kaçılmış olsa da) gibi. Maçka’da Atatürk heykeli ve “100 kadar ünlü Türk büyüğü” büstleri arasında dans eden Büşra ve Yaman’ın görüntüsü ise herhalde filmin şahikasıydı! Bu arada pek kimsenin dikkat etmediği, dikkat edenlerinse anlam vermekte zorlandıklarını söyledikleri sokaktaki tinerci tipleri ve onların film içinde kullanılma tarzlarını beğendiğimi kendi adıma söylemek isterim. Hikâye geleneğinin “anlatıcı” kadrosunda yer alan ve cehalet ya da yoksulluktan değil de bilgide tavan yaptıktan sonra dünyaya boş veren bu “şehir dervişleri” filmin artılarından. Yönetmen Alper Çağlar’ın, atmosferini kurabilmesi, özellikle filmin başarılı girişi ve Kubrick’i hatırlatan kimi sahnelerle Mine Kılıç ve Coşku Cem Akkaya’nın performansı inişli çıkışlı bir görünüm sergilese de Tayanç Ayaydın’ın performansı karşısında göze batacak bir falso vermeden sergiledikleri oyunculuk da sinematografik artılar arasında.

Gelgelelim film neticede çok iyi bildiğimiz ve muzdarip olduğumuz bir klişeyi -umarım bilmeden- olumluyor. O da şu; “Aslında bu örtülü kızların bizden hiçbir farkı yok. Onlar da bara gitmek ister, çapkınlık yapmak da ister, içmek dağıtmak da ister ama ailelerine, çevrelerine, geleneksel yapıya karşı çıkamadıkları için örtülerinden kurtulamıyorlar.” Bunun böyle olmadığını, bir kadının kendi arzusu ve kararıyla başını örttüğünü, dinin kurallarına sadece kural oldukları için değil de “inanıp iman ettiği” için uyduğunu düşünenler de bunu bize bir filmle gösterebilirlerse çok memnun oluruz. Aksi takdirde kırık dökük aynalarda kendimizi görmeye çalışmakla yetinmek zorunda kalacağız.

Büşra
Yönetmen: Alper Çağlar
Oyuncular: Mine Kılıç, Tayanç Ayaydın, Çiğdem Batur, Coşku Cem Akkaya

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kimdir bu örtülü kız
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:38:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kimdir bu örtülü kız rüya tabiri,Kimdir bu örtülü kız mekke canlı, Kimdir bu örtülü kız kabe canlı yayın, Kimdir bu örtülü kız Üç boyutlu kuran oku Kimdir bu örtülü kız kuran ı kerim, Kimdir bu örtülü kız peygamber kıssaları,Kimdir bu örtülü kız ilitam ders soruları, Kimdir bu örtülü kızönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes