๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 20 Haziran 2012, 17:29:18



Konu Başlığı: iPad’in getirdikleri
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 20 Haziran 2012, 17:29:18
iPad’in getirdikleri
Hakan HASTAOĞLU • 70. Sayı / TEKNOLOJİ


Akıllı telefonlarla dizüstü bilgisayarlar arasında bir yere konumlanan iPad, tablet adı verilen bir kategoriyi de inşa etmiş oldu. Apple, ürettiği iMac’lerle bilgisayarlarda tasarımı ön plana çıkararak sektörde kendini çok farklı bir yere konumladı. Daha sonra piyasaya sürülen iPod isimli müzikçalarla devam eden şık ürünler furyasıyla, teknik özelliklerden çok prestij satar hale geldiler. Çünkü insanlar cihazın teknik kapasitesinden çok, mükemmel pazarlama kampanyalarının katkısıyla, bir zenginlik veya ayrıcalık algısını satın aldı. iPod sahibi olmayı moda haline getiren ve tüketimi sürekli körükleyen reklam kampanyalarının sonunda, müzikle uğraşanların çok sık şikayet ettiği ‘internetten MP3 indirmeyi’ paralı hale getiren iTunes’u kurdular ve Apple, aynı zamanda en büyük müzik dağıtımcısı oldu. Steve Jobs’un Apple’da olmadığı dönemde şirketin en tepesinde bulunan John Sculley, Jobs’un Sony’nin Walkman’ini ilk gördüğü anda hayran kaldığını anlatıyor. Jobs da, aynen Sony’nin Walkman’i piyasa sürerek yaptığı gibi iPod’la benzerlerinden çok farklı bir ürün ortaya koydu. Raflarda yüzlerce çeşit müzikçalar varken iPod çok pahalı olmasına rağmen milyonlarca adet satıldı.

Benzer bir süreç iPhone’un çıkışıyla yaşandı. Akıllı telefon pazarında birçok firmanın değişik ürünleri olmasına rağmen dokunmatik ve üzerinde tek tuş olan ekranıyla iPhone milyonlarca satmayı başardı. Nokia gibi dünyanın en çok satan cep telefonu üreticisi bile iPhone karşısında rekabet edemedi. Çünkü satılan sadece telefon değildi. iPhone sahibi olmak bir modaydı artık ve standartları da o belirler olmuştu.

Tasarımıyla benzerlerinden farklılaşan ürünler arasına en son, Nisan 2010’da teknoloji marketlerin raflarında yerini alan iPad girdi. Daha piyasa çıkmadan 200 bin önsipariş alan ürün, ilk çıktığı gün 300 bin adet cihazın yanında 1 milyondan fazla iPad uygulaması ve 250 bin elektronik kitap satılmasını da sağladı. Sahip olduğu özelliklere göre 499 ile 829 dolar arasında bir fiyattan satışa sunulan üründen, ilk 28 günde 1 milyon satılırken 2010 yılı sonu itibariyle 7 milyon adet satın alınacağı hesaplanıyor.

Neleri değiştirecek?
Tablet kategorisindeki en başarılı ürün iPad olmasına rağmen Apple yalnız değil. Asus, MSI, Dell, Toshiba, Blackberry telefonlarını üreten RIM firması da tablet bilgisayarlarını kullanıcıların beğenisine sundu. Hatta Samsung, teknik özellikleriyle iddialı olan ürünü Galaxy Tab’ı iPad’i katili olarak lanse etti. Peki ama üreticilerin yarışa girmesini sağlayan, kullanıcıları satın almak için peşinden koşturan tabletlerin sırrı ne? Peşinden koşturan derken abartmıyoruz çünkü henüz Türkiye’de resmî olarak satılmamasına rağmen birçok kişi iPad’e sahip oldu. Kimileri, bazı firmaların hem garantisiz hem de gerçek fiyatının çok üzerinde bir fiyata getirdiği ürünleri satın aldı, kimileri de satın almak için yurtdışına gitti veya getirtti.

Sorunun cevabını kesin olarak verebilecek henüz kimse yok ama Rupert Murdoch’un iPad’e bakışı önemli noktaları kavramamızı sağlayabilir. The Wall Street Journal, The Times, The Sun gazeteleri, Fox televizyonu, Twentieth Century Fox film şirketi gibi medya ve eğlence sektöründeki birçok önemli kuruluşun sahibi olan Rupert Murdoch, iPad’in önderliğini yaptığı tablet bilgisayarların medya sektörü için çok büyük avantaj sağladığını söylüyor. Uzun zamandır internetle birlikte gazeteciliğin öldüğü, bedava haber veren siteler yüzünden gazetelerin satılamadığı konuşulurken bu cihazların, tüketicileri haber okumak için para vermeye ikna etmek için ideal araç olduğunu savunuyor, Murdoch. Bir dergi büyüklüğünde, 1 cm’den biraz kalın ve 700 gr’dan daha hafif olan cihazları kullananların yaş gruplarına bakıldığında da, tabletlerle gençlerin gazete okumaya teşvik edileceğini düşünüyor. Yüz milyonlarca kişinin tablet bilgisayar sahibi olacağını tahmin eden Murdoch, bu cihazların teknolojik olarak gelişmesiyle haber sunumu metotlarının da gelişmek zorunda kalacağını vurguluyor.

Gelişmeler takip edildiğinde, Murdoch’ın haklı çıkacağını düşünebiliriz. iPad’in piyasaya çıkışını büyük coşkuyla karşılayan haber portalları, bankalar, sosyal paylaşım siteleri hemen kendilerine özel uygulamalar geliştirdiler. Tablet üzerinden kitap okumaya izin veren iBook uygulamasıyla birlikte ilk bir ayda 1.5 milyondan fazla e-kitap satıldı. Dergi ve gazete yayıncıları, özel tablet edisyonları çıkarırken bazıları bu hizmeti ücretsiz sunuyor, bazıları da aylık belirli bir abonelik bedeli talep ediyor.

Üzerinde tek bir tuşu olan bir cihazın teknoloji dünyasında bu denli büyük heyecana sebep olması boşuna değil. iPad aslında teknolojiye insan hayatında biraz daha yer açılacağının göstergesi. Hollywood filmlerinde gelecek tasvir edilirken metroda gazete okuyan insanlar önemli bir sembol olarak kullanılıyordu. Çünkü ‘okunacak’ olan gazete aynı zamanda görüntülü olacaktı. Yani gazetedeki haberi okurken aynı zamanda görüntülerini de izleyebileceğiniz elektronik kâğıtlardan üretiliyordu. İşte iPad’le birlikte, üzerindeki 3G’li mobil telefon hattıyla veya kablosuz bağlantı sayesinde sürekli internete bağlı kalabileceğiniz bir cihazı her zaman yanınızda rahatça taşıyabileceksiniz. Hareket halinde olsanız bile gazetenizi, derginizi okuyacak, haberleri izleyecek, film seyredecek, müzik dinleyecek ve kütüphanenizi de her zaman yanınızda taşıyabileceksiniz. Görüldüğü gibi, bu cihazların en çok etkileyeceği sektör medya olacak.

Murdoch’ın da vurguladığı gibi, kağıda basılı gazeteciliğin internetle rekabetinden yeni imkanlar doğacak. Reklam gelirleriyle ayakta durmaya çalışan haber portalları eğer tablet bilgisayarların sağlayacağı konforu iyi kullanıp okuyucuyu ikna edebilirse ürettiği içeriği paraya çevirebilecek. Tabii bunun için kopyala-yapıştırla hazırlanan, özensiz metinler yerine gerçekten emek verilerek yapılan haberciliğe geçilmesi gerekiyor.

Şart mı?
En temelde para kazanmak gayesiyle hareket eden şirketler, aslında ihtiyacımız olmayan ve hiçbir zaman da kullanmayacağımız özellikleri de süslü ambalajlar içerisinde bize satıyorlar. Her yeni ürünün kısa zaman sonra eskidiğini ve daha gelişmiş özelliklere sahip bir yenisinin çıktığını göz önünde bulundurarak, satın alma kararlarımızı iyice düşünerek vermeliyiz.

iPad gibi tablet bilgisayarların oldukça geniş imkânlara sahip cihazlar olduğu ortada ama henüz sektör bu imkânların çok azını kullanmaya başladı. Zaten kullanıcı alışkanlıklarına baktığımızda da, satın alınan iPad uygulamalarının yüzde 20’sini oyunlar oluşturuyor. Şimdilik daha çok eğlence ve “prestij” için kullanılan bu cihazlar ilerideki dönemde daha geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Sadece tüketici olup teknolojinin peşinden koşmak yerine, ihtiyaçları ve imkânları ciddiyetle değerlendirerek tekniği kendimizin ve fikrimizin emrine vermek gerekiyor.