> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci  (Okunma Sayısı 623 defa)
22 Temmuz 2012, 13:17:02
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 22 Temmuz 2012, 13:17:02 »



Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci
Mesut ÖZCAN • 77. Sayı / DİĞER YAZILAR


Filistin’de uzun zamandır devam eden bölünmüşlüğe son vermek amacını taşıyan uzlaşı çabaları sonucunda Nisan ayında Kahire’de Fetih ve Hamas’ın anlaşmaya varmış ve Filistinlileri bir yıl içinde seçimlere götürecek ve büyük ölçüde teknokratlardan oluşacak bir hükümetin kurulması kararlaştırılmıştı. Burada amaç, 2007 yılından beri Filistin’deki siyasi ve coğrafi bölünmeyi ortadan kaldırarak, İsrail’in barışın gerçekleşmemesi noktasında en fazla vurgu yaptığı muhatap sorununu aşmaktı. Aynı zamanda, Ortadoğu’da son aylarda yaşanan gelişmeler ve halkın taleplerini daha açıkça dile getirmesi, her iki partiyi de uzlaşı noktasında adım atmaya zorladı. Kahire’de tarafların bir uzlaşmaya vardıkları haberi pek çok kişi için olumlu bir sürpriz olurken, İsrail gelişmeden duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getirmiş ve Fetih’i bu uzlaşmadan uzaklaşmaya çağırmıştı. Tel Aviv yönetimi pek çok kişi tarafından barışa ulaşmak için bir önkoşul olarak görülen bu uzlaşmanın barış getirmeyeceğini, Mahmud Abbas’ın bu anlaşmayı yırtıp atması gerektiğini söylemişti. Bu bağlamda, gümrüklerden ve limanlardan Filistinlilerin ürünlerinin satılması sonrasında elde edilen ve Filistinlilere vermesi gereken parayı vermeyeceğini açıklayan İsrail, Fetih’e çeşitli yollardan baskı yapmaya başlamıştı. İsrail kadar olmasa da, diğer bazı Batılı devletler de Hamas’a yönelik tutumları nedeniyle biraz endişelenmişlerdi. Arap Dünyası’nda ise bu gelişme hem Filistin’in geleceği açısından bir umut ışığı olarak görülmüş hem de Mısır’ın Mübarek sonrasında normalleşerek yeniden diplomatik anlamda önemli roller oynayabileceğinin bir işareti olarak değerlendirilmişti. Ayrıca tüm bunlar kadar önemli olan bir başka nokta da, Eylül ayında ilan edilmesi planlanan 1967 sınırlarına dayanan bir Filistin devletinin uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi ve mümkün olduğunca fazla ülke tarafından tanınması amacına yönelik çabaların güçlendirilmesiydi. Mahmud Abbas son dönemlerdeki çabasını büyük ölçüde devlet ilanı ve bunun tanınmasını sağlamaya yönelik olarak yoğunlaştırdı.

Bu uzlaşının bir yansıması olarak Mısır, Gazze’ye geçişleri sağlayan Refah sınır kapısını daha fazla açık tutar hale gelmiş, böylece İsrail’in 2007 sonrasında Hamas’a silah kaçırılmasını engelleme iddiasıyla uyguladığı abluka bir nebze olsun yumuşamıştı. Hamas ve Fetih bir uzlaşı hükümeti üzerinde anlaşsalar da, kurulacak hükümette başbakanın ve bakanların kimler olacağı noktasındaki fikir ayrılıkları zaman içerisinde ortaya çıktı. Bu yazının yazıldığı tarihte başbakanlık sorunu çözülmemişti, belki de bu konu uzlaşmazlık noktası olarak yeniden ayrışmalara sebep olacak ve kısa süre içinde her iki tarafın da üzerinde anlaşabileceği bir ismin başkanlığında hükümet kurulacak.

Taraflar arasında uzlaşmazlık noktası olarak son dönemde ön plana çıkan konu Fetih’in başbakanlık için Selam Fayyad’ı aday göstermesi oldu. Halen Fetih kontrolündeki Batı Şeria’daki hükümetin başında bulunan Fayyad uluslararası alanda tanınan bir isim. Eski bir Dünya Bankası uzmanı olan Feyyad, onu destekleyenler tarafından Filistinliler’e uygulanan ablukanın kaldırılmasında etkili olabilecek bir figür, ekonomik kalkınma için gerekli dış desteği sağlayabilecek güvenilir bir isim olarak gösteriliyor. Ayrıca ABD ve diğer ülkelerdeki bağlantıları dolayısıyla, Eylül ayında ilan edilmesi planlanan Filistin devletinin tanınması için doğru bir seçim olduğu belirtiliyor. Fetih yetkilileri, kendilerinin uluslararası bilinirliği olan bir ismi tercih ettiklerini ve bu ismin görevinin Gazze’ye uygulanan ablukayı sona erdirmek olduğunu, yeni başbakanın Batı Şeria’ya da abluka uygulanmasına neden olacak bir isim olmaması gerektiğini söylüyorlardı.

Hamas’ın kendisine karşı çıkmasının altında yatan temel nedenler, Fayyad’ın Başbakan olarak görev yaptığı dönemde İsrail’le Gazze’ye uyguladığı ablukayla işbirliği yaptığı iddiası, bazı Hamas mensuplarının tutuklanmaları ve işkence görmeleri, uyguladığı ekonomik politikaların destek görmediği ve halk tabanında yeterince karşılık bulmadığı iddiaları şeklinde özetlenebilir. Hamas yetkilileri açıklamalarında, Kahire’de yapılan anlaşma gereği, netameli konuların her iki tarafın uzlaşısı ile çözülmesi üzerinde söz birliğine varıldığını ve bu nedenle de hükümet kurulurken de tarafların bir diğerine bir isim dayatmaya kalkmaması gerektiğini dile getiriyorlardı.

Kahire’de tarafların bir araya gelerek yeni hükümeti açıklamaları beklenirken, başbakanın ismi üzerindeki anlaşmazlık sonrasında Türkiye de devreye girerek Abbas ve Mişal’i Ankara’ya davet etti. Her iki liderle ayrı ayrı yapılan görüşmelerde hem hükümeti kurma süreci hem de Filistinliler ile İsrailliler arasında başlayamayan görüşmeler ele alındı. Hükümet kurma sürecinde karşılaşılan bu zorluklar gösteriyor ki, mevcut şartlar Fetih ve Hamas’ı bir uzlaşıya itse de, bunu sürdürmek o kadar kolay olmayacak. Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler halkın taleplerine ilelebet ilgisiz kalınamayacağını bir kez daha gösterdi. BM tarafından tanınması planlanan bir Filistin Devleti’nin ilan edilebilmesi için önce içerideki birlik sorunu çözülmeli. Aksi takdirde bu proje ölü doğmuş bir proje olacak. Abbas devlet ilanı projesine ciddi anlamda siyasi yatırım yaptı. Bu noktadan geri dönmesi pek mümkün olmayacak. Hamas da, karşı karşıya kaldığı izolasyonu kırmak için bir şans elde etti. Hamas yöneticilerinin bu durumun bilincinde hareket etmeleri gerekiyor. Ulusal birlik hükümeti üzerinde anlaşıldığı duyurulduğunda, Türkiye dâhil pek çok ülke barış için öncelikli olarak atılması gereken adımın atıldığını açıkladı. Bölge ülkelerin desteğini alan bu momentumun kaybedilmesi, Filistinliler için yeni sıkıntılardan başka bir şey getirmeyecek.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci
« Posted on: 19 Nisan 2024, 17:37:52 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci rüya tabiri,Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci mekke canlı, Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci kabe canlı yayın, Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci Üç boyutlu kuran oku Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci kuran ı kerim, Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci peygamber kıssaları,Filistin’de zorlu hükümet kurma süreci ilitam ders soruları, Filistin’de zorlu hükümet kurma süreciönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes