> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Dr. Mehmet Doğan
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dr. Mehmet Doğan  (Okunma Sayısı 1122 defa)
24 Mayıs 2012, 16:28:21
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 24 Mayıs 2012, 16:28:21 »



D.MEHMET DOĞAN: YAZARLAR BİRLİĞİ TÜRKİYE’DE YAZARIN TANIMINI DEĞİŞTİRDİ
Yakup ÖZTÜRK • 44. Sayı / DİĞER YAZILAR


Yazarlar Birliği’nin bu yıl 30. faaliyet yılı. Önce buradan başlarsak neler yapıldı bu yıla özel?

Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla 2008 senesi boyunca sürecek bir faaliyet takvimi hazırlandı. Bu yıllık programda 50 büyük faaliyet yer alıyor. Faaliyetlerin başlıkları şöyle: Açılış faaliyetleri, yaşayan yazarlara saygı toplantıları, geçmiş yazarlara vefa toplantıları, 30 yılın muhasebesi, bilgi şölenleri, sanal kütüphane çalışmaları ve kapanış faaliyetleri...

Açılış faaliyetleri, vefat eden TYB üyelerini yâd ve Yazar Okulu’nun 14. döneminin açılışı ile başladı. Yaşayan yazarlara saygı toplantılarının bugüne kadar yapılanları: Erdem Bayazıt’ın 50. sanat yılı (İstanbul, Konya ve Erzurum’da), Yavuz Bülent Bakiler’le 72 yıl (Sivas’ta), Atasoy Müftüoğlu Günü (İstanbul ve Ankara’da). Geçmiş yazarlara vefa toplantıları cümlesinden olmak üzere, 50 Yıl Sonra Yahya Kemal (Bursa, Kayseri), 25 Yıl sonra Necip Fazıl (Ankara), 25 Yıl sonra Erol Güngör ( İstanbul), Refik Halit Karay 120 Yaşında (Ankara), 75 Yıl sonra Ahmet Haşim (Konya), Mehmet Akif İnan (Ardahan, Çıldır).

Bu faliyetlerin birinci döneminin zirvesi mahiyetinde olmak üzere “Edirne’den Ardahan’a kültür kervanı” başlıklı bir faaliyet düzenlendi. Edirne’de 2 gün ve Gelibolu’da 1 gün olmak üzere “Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Rumeli’nin fethi bilgi şöleni” yapıldı. 25 kadar ilim adamı ve yazarın bildiri sunduğu toplantının bir bölümü Süleyman Paşa’nın Bolayır’daki kabri başında gerçekleştirildi. Yine Bolayır’da, Gazi Süleyman Paşa’nın türbesinin bahçesinde mezarı bulunan Namık Kemal de vefatının 120. yılı dolayısıyla anıldı.

Kültür kervanı, Bursa, Eskişehir, Kırşehir, Kayseri, Sivas, Erzincan, Aşkale, Erzurum, Çıldır (Ardahan), Trabzon ve Çorum’da yapılan faaliyetlere katılarak Ankara’ya ulaştı. Yılın ikinci yarısında daha ağırlıklı faaliyet ve çalışmalar var... “Kalemin Tarihine Derkenar: Türkiye Yazarlar Birliği Tarihçesi” kitabı hazırlanıyor. Yıl içinde yapılan faaliyetlerin verimi olan beş kitap sene sonuna kadar yayınlanmış olacak. TYB’nin 30. Yılı dolayısıyla şiirin, hikâyenin, romanın, düşüncenin 30. yılı değerlendirme toplantıları güz aylarında yapılacak. Velhasılı, liste uzun...

Yazarlar Birliği hangi koşullarda kuruldu? Zannediyorum kurulduğu yıllarda, ülke gündemi oldukça hareketliydi...

Yazarlar Birliği, 1970’lerin sonunda sağ-sol çatışmalarının çok şiddetli olduğu bir dönemde kuruldu. 14 kurucusu çeşitli görüşlere sahipti, farklı yayın organlarında yazıyordu. Elbette bu 14 kurucunun asgarî müşterekleri vardı. Bu müşterekler zemininde Birlik bugünlere geldi.

Bu süre zarfında Yazarlar Birliği neler yaptı?

Türkiye Yazarlar Birliği, 30 yıllık süreç içerisinde Türkiye’de yazarın tanımını değiştirdi!

Daha önce yazarlık, sadece belli bir görüşe sahip kişilere ait bir imtiyaz gibi gösteriliyordu. Pozitivist, din karşıtı tutumlar yazar olmanın ölçütü idi. Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye’de gelişen dinî uyanışın entelektüel kuruluşu oldu.

Kuruluşundan bu yana, sürekli faaliyetlerle, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllıkları’yla, Yılın Yazarları değerlendirmeleriyle, Yazar Okulu’yla, şiir şölenleriyle, temel metin okumalarıyla ve uluslararası toplantılarıyla kendi alanının doldurmaya çalıştı.

Türkiye Yazarlar Birliği, kuruluşundan itibaren ısrarla Mehmet Akif’in hatırlanması ve genç nesillere tanıtılması yönünde faaliyet gösterdi. İstiklâl Marşı’nın 12 Mart 1921’de kabulünün yıldönümü günlerinde resmen anılması için yıllardır sürdürdüğü girişimler nihayet geçen sene sonuca ulaştı, “12 Mart İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif günü” olarak kanunla kutlanacak millî günler arasına girdi.

TYB’nin genel başkanı olmanızın yanında, sizin önemli çalışmalarda bulunduğunuzu biliyoruz. Yakın zamanda yayınlayacağınız bir çalışma var mı?

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 30 yılının 16 yılında başkanlık yaptım. 1996’da başkanlığı arkadaşlarıma bıraktım. O zamandan bu yanada TYB’nin faaliyetleri ile ilgilenmekten geri kalmıyordum; çünkü bu çatı altında yapılan faaliyetleri önemsiyorum, gerekliliğine inanıyorum. Hâlâ Türkiye Yazarlar Birliği’nin tamamlayıcı kuruluşu olan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı başkanıyım.

Üzerinde çalıştığım birkaç kitap var. Birisi, Türk kimliğinin Türkiye’de ve Türkistan’da farklı teşekkülü üzerine, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’ne yaptığımız muhtelif gezilerinin intibalarını da ihtiva eden “Türkiye/Türkistan” kitabı güz aylarında çıkabilecek durumda. Türkiye’deki kültürel devrimlerin yol açtığı kültürsüzleşme ve yozlaşma ile ilgili olarak “Oyunun Tadı Kaçtı” başlıklı kitap çalışmam devam ediyor. Bir de yaşadığım şehirle ilgili “Ömrüm Ankara” isimli kitabım bitmek üzere...

Teşekkür ediyorum.

İlginiz için ben teşekkür ederim.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dr. Mehmet Doğan
« Posted on: 23 Nisan 2024, 21:51:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dr. Mehmet Doğan rüya tabiri,Dr. Mehmet Doğan mekke canlı, Dr. Mehmet Doğan kabe canlı yayın, Dr. Mehmet Doğan Üç boyutlu kuran oku Dr. Mehmet Doğan kuran ı kerim, Dr. Mehmet Doğan peygamber kıssaları,Dr. Mehmet Doğan ilitam ders soruları, Dr. Mehmet Doğanönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes