๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 27 Mayıs 2012, 12:02:53



Konu Başlığı: 3G ne işimize yaradı
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 27 Mayıs 2012, 12:02:53
3G ne işimize yaradı?
Hakan HASTAOĞLU • 58. Sayı / DİĞER YAZILAR


Günlerce süren reklam kampanyalarıyla birlikte Türkiye’de yeni bir dönem başladı. 2001 yılında Japonya’da NTT DoCoMo firması tarafından hizmete sunulmaya başlanan yeni nesil GSM servisi 3G, ülkemizde de büyük bir coşku ile karşılandı. Coşkuyla karşılandı derken abartmıyoruz, cep telefonu operatörlerinin açıkladıkları istatistiklere göre, Türkiye halkının gerçekten de daha hızlı iletişime ihtiyacı olduğu anlaşılıyor. Cepten internete girmeyi çok sevdiğimizi açıklayan Turkcell’in verilerine göre; kişi başı veri kullanımı 3 kat, toplam veri kullanımımız ise 4 kat artmış.

3G yani 3. Nesil (3. Generation) GSM hizmetlerini abonelerine vermeye başlayan Avea, Turkcell ve Vodafone Türkiye yaptıkları yatırımlarla hem kullanıcılarına yeni servisler sunarken hem de Türkiye’yi de bu yeni teknolojiyi kullanan 121. ülke yaptı. Dünyanın teknolojide lider ülkelerinde hali hazırda 4G kullanıyor olsa da, Türkiye’de de 3. nesil iletişim hizmetleri verilebiliyor artık.

Aslına bakılırsa 3G ile ilgili o kadar çok malumat bombardımanına tutulduk ki; artık işin özünü kaybetme noktasına geldik. Etrafımızdaki insanlara bu yeni teknolojinin aslında nesinin yeni olduğunu sorduğumuzda görüntülü konuşma, mobil televizyon gibi tali cevaplar alıyoruz. Gerçekte gelen yenilik hızda, yani artık cep telefonu operatörleri daha hızlı bağlantıyla hizmet verebiliyorlar. 1. nesilde WAP’la bağlandık, çok düşük hızlarda, çok yüksek ücretlere interneti GSM hatları üzerinden kullanabildik. 2. Nesil, GPRS’i getirdi, daha hızlıydı, daha ucuzdu ve artık gönderilen bilgi başına ücretlenebiliyordu. 3. nesil ise çok daha yüksek hızda internet bağlantısı demek. GPRS’e göre 40 kat daha hızlı internet bağlantısı ile birlikte imkânlarımız oldukça arttı. Bu altyapıyla cep telefonunu konuşmak, kısa mesaj göndermek için kullanan insanlar, çok daha uzun metinler yazıp, yüksek çözünürlüğe sahip resimleri, videoları birbirlerine gönderebilir, televizyon yayınlarını takip edebilir, görüntülü haberleri izleyebilir ve görüntülü görüşme yapabilir hale geldi.

3G hayatımızda neleri değiştirdi?

Peki, gerçekte hayatımızda neler değişti? Öncelikle 3G ile birlikte internet hızımız çok arttı ve artık bu mobil interneti daha uygun fiyatlara kullanabiliyoruz. Bir diğer kolaylık ise; teknoloji fuarı CEBIT’in açılışında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “bilgisayarın yanına takılan zımbırtı” olarak tarif ettiği mobil modemi, masaüstü veya dizüstü bilgisayarımıza bağlayarak da yüksek hızlı interneti kullanabiliyoruz.

3G ile birlikte artık şehirlerarası otobüs firmaları yolculuk esnasında kesintisiz internet sunmaya başladı. TCDD, yüksek hızlı trende internet kullanma imkânı sunuyor. 3G ile internete bağlanmanın kablosuz internet bağlantısına alternatif olarak gelişeceği de görülüyor. Birleşmiş Milletler’in iletişimle ilgili olarak açıkladığı raporda da dünya genelinde 3G ile internete bağlanan kullanıcı sayısının geniş bant internet kullanıcı sayısını geçtiği vurgulanıyor.

Yeni teknolojinin tanıtımı yapılırken daha çok görüntülü konuşma kısmı vurgulandı, hatta Başbakan Erdoğan bile yeni doğan torunu Emine’yi ilk olarak 3G vasıtasıyla cep telefonu ekranında gördü. Televizyonlar haberlerde 3G bağlantı ile olay yerinden cep telefonu kamerasından canlı bağlantılar yaptı, ama operatörler kullanıcıların daha çok hızlı interneti tercih ettiğini ortaya koydu. 6.5 milyon ADSL abonesi olan Türkiye’de sadece Turkcell 3.5 milyon 3G abone sayısına ulaştı. Bu abonelerin kullanım tercihleri de daha çok dizi izlemek, internet sitelerinde dolaşmak ve sevdikleriyle mesajlaşmak şeklinde.

Sorunlar devam ediyor
Türkiye’de bütün şamatasına rağmen 3G’ye geçiş çok da sorunsuz olmadı. Hatta Anadolu’nun önemli bir kısmı hâlâ 2G’de. Reklamlarda, duyurularda tüm Türkiye’de hizmet vermeye başladığını vurgulayan cep telefonu operatörleri, yasak savma babında kanuni yükümlülük gereği Anadolu’da sadece şehir merkezlerinde küçük bir alanda 3G hizmetini aktif hale getirebildi. Şu anda bu hizmetten daha çok büyükşehirler ve şehir merkezlerinde yaşayan kullanıcılar yararlanabiliyor ve çok kısa sürede bu kapsam genişletilemeyecek. İhale şartnamesinde operatörlere 81 ilde bu hizmeti verme yükümlülüğü vardı, onlar da şehir merkezlerine birkaç baz istasyonu kurdular ve kanuni zorunluluk yerine getirilmiş oldu.

Her yeni teknolojik gelişmede olduğu gibi 3G ile de güvenliğimize yönelik yeni tehditlerle karşı karşıyayız. Mobil cihazlarımıza yönelik oldukça tehlikeli yazılımlarla mahrem bilgilerimiz ele geçirilerek üzerimizden maddi kazanç elde edilmeye çalışılıyor. En büyük tehdit; cihazların üzerindeki kişisel bilgilerin ele geçirilmesi ve cep telefonumuz üzerinden SMS ve MMS gönderilerek faturalarımıza büyük rakamlar eklenmesi. Cep telefonumuzda bulunan bilgileri silen veya cihazı tamamen kullanılamayacak hale getiren virüslerle maddi zarara uğrayabiliriz. Cep telefonumuza gizlice yüklenip yaptığımız bütün görüşmeleri başkalarına gönderen yazılımlara karşı da dikkatli olmak zorundayız.