๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 15 Eylül 2011, 12:30:02



Konu Başlığı: Yepyeni bir mutfak
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 15 Eylül 2011, 12:30:02
YEPYENİ BİR MUTFAK

Nisan 2010 55.SAYI

MUTFAĞINIZI BAŞTAN AŞAĞI YENİLEMEK İSTİYORSUNUZ FAKAT BU İŞ GÖZÜNÜZDE Mİ BÜYÜYOR? BELKİ DE NEREDEN BAŞLAYACAĞINIZI BİLEMİYORSUNUZ. BÜTÜN BUNLARIN ÜSTÜNE ETRAFTAN SÖYLENENLER DE KAFANIZI İYİCE KARIŞTIRIYORSA VAZGEÇMENİZ AN MESELESİ OLABİLİR! OYSA YEPYENİ BİR MUTFAĞA KAVUŞMAK SANILDIĞI KADAR ZOR DEĞİL. SİZ EN İYİSİ HER ŞEYİ BİR KENARA BIRAKIN VE ÜÇ AŞAMALI MUTFAK YENİLEME REHBERİMİZE BİR GÖZ ATIN.

RENK SEÇİMİ


Mutfağınızda evinizin genel dekorasyon stilini devam ettirmek isterseniz hangi renkleri seçeceğiniz az çok bellidir. Ama evin herhangi bir yerine bağlı kalmadan tamamen bağımsız bir mekan oluşturmak istiyorsanız renkler üzerinde iyice düşünmelisiniz. Eğer uygulamak istediğiniz bir tema varsa renkler de ona göre olmalı. Bahçe temalı bir mutfak doğada bol bulunan yeşil, toprak tonları gibi renkleri gerektirir. Deniz temalı bir mutfak mavi, beyaz üzerine kurulabilir. Bir tema kullanmayacaksanız renk belirlerken mutfağınızın boyutu, ışık durumu ve temizlikle aranızın iyi olup olmadığı gibi kıstaslar ön plana çıkacaktır. Küçük ve az ışık alan bir mekanda koyu renklerden kaçınmalısınız. Temizliğe fazla vakit ayıramıyorsanız kir göstermeyen renklere yönelmelisiniz. Ve tabi ki duvarda, seramikte, tezgahta ve dolaplarda kullandığınız renkler birbirini tamamlamalı. Hatta perde, masa örtüsü gibi tekstil ürünleri de mekandaki mevcut renklere uyum sağlamalı. Bu karmaşanın içinden çıkmanın en kolay yolu iki ana renk belirleyip detayları bu renklerin farklı tonlarıyla çalışmak olacaktır.

DOLAP PLANLAMASI

Dolapları planlarken inisiyatifi bir başka ele bırakmak doğru değildir. Her evin ihtiyaçları, eşyaları birbirinden farklıdır ve mutfak mutlaka onu kullanacak olan ailenin ihtiyaçlarına yönelik planlanmalıdır. Dolap planlaması öncelikle ne tür bir mutfak istendiğini belirlemekle başlar. Çakışan iki duvarı kaplayan L mutfak ya da üç duvarı kaplayan U mutfak; küçük mutfaklarda sıkça tercih edilen I mutfak veya Fransız balkonlu pencerenin açıkta kalması için koridor tipi mutfak? Sizin mutfağınıza bunlardan en uygununun hangisi olduğunu belirlemekle işe başlamalısınız. Eğer bir apartmanda oturuyorsanız komşularınızın mutfak planlarına bakarak da fikir edinebilirsiniz. Belki de zihninizde şekillendirdiğiniz L mutfağın aslında mekanı küçültmekten başka bir işe yaramadığını görüp bu fikrinizden vazgeçeceksiniz.

Projelendirme işine mutfak eşyalarınızı nereye, nasıl yerleştireceğinizi hesaba katarak devam etmelisiniz. Mutfağınız küçük ve eşyanız çoksa üste doğru açılan kapaklar yerine mekanı daha verimli kullanmaya olanak sağlayan yana açılan kapakları tercih ediniz. Kullanım kolaylığı açısından lavabo ve bulaşık makinesini de birbirine yakın konumlandırabilirsiniz. Dolap planlamasında en sık yapılan hatalardan biri de az çekmece kullanmaktır. Az sayıda çekmece estetik açıdan göze hitap etse de özellikle dar mekanlarda sıkıntı oluşturur. Ustanıza en fazla kaç çekmece sığdırabileceğini danışmalısınız. Tüp için raylı sistem, çöp kovası, tezgah arası askılıkları, köşe dolap için dışa açılan raf gibi aksesuarları da plana dahil ederek kullanışlı bir mutfak elde edebilirsiniz. Bu tip aksesuarları kullanmayı düşünüyorsanız ustanızdan fiyatı ona göre belirlemesini istemeyi unutmayın. Sonradan çıkan ekstra masraflar hayal kırıklığı oluşturabilir. Ayrıca kapak sayısını belirlerken tezgah uzunluğunu dikkate almalısınız. Geniş bir mesafede az sayıda kapak kullanmak zamanla kapakların esnemesine sebep olacaktır.