> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2  (Okunma Sayısı 821 defa)
13 Ağustos 2011, 12:31:54
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 13 Ağustos 2011, 12:31:54 »



YENİ DOĞAN BEBEĞİNİZİN BESLENMESİ-2

Şubat 2011 65.SAYI

Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü, bebek daha doğmadan önce anne karnındayken, onu besleyen kana en çok benzeyen besindir. Anne sütü hem bebek tarafından daha kolay sindirilir hem de bebeğe daha yararlı olur. Bu nedenle de bebeğin beslenmesi ve büyümesi için en uygun besindir.

Emzirmeye başladığınız ilk günler ve haftalarda, gergin ve stresli olmamaya dikkat etmelisiniz. Uykusuz kalma, aşırı üzüntü gibi durumlardan da uzak durmaya çalışmanız gerekir. Fiziksel ve psikolojik gerginlik durumlarında anne sütünün oluşumu azalır.
Annelerin en büyük korku ve telaşı, ilk günlerde sütünün gelmeyeceği ve bebeğinin aç kalacağıdır. Bu endişeyi aşmanın tek yolu, olumlu düşünerek huzurlu bir şekilde gülümseyip gevşeyerek sık sık bebeğinizi emzirmekten geçer.

NELER YİYİP İÇMELİYİM?


Doğumdan sonra beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Bol proteinli besinler alıp, içebildiğiniz kadar su ya da saf meyve suları içmelisiniz. Günde 10-12 su bardağı kadar komposto, ayran, limonata, şerbet, meyve suyu gibi içecekler ile bol su tüketmelisiniz.

Karbonhidratlı besinlerden uzak durmalı, özellikle süt, yumurta, meyve, sebze, et, tavuk, balık gibi gıdaları günlük öğünlerinizden eksik etmemelisiniz. 

Emzirdiğiniz için çok çabuk acıkacağınızdan dolayı, yemek yeme ihtiyacınızı besin değeri yüksek yiyeceklerle gidermelisiniz. Emzirme süresi boyunca rejim yapmayı düşünmeniz büyük bir hata olur. Süt üretimi için fazla enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Unlu ve yağlı gıdalardan uzak durarak formunuzu koruyabilirsiniz. Doğumdan sonra dinlenmek de süt üretimini artırır. Kendinizi yoran işlerden kaçınmalısınız. Süt içmeyi sevmiyorsanız sütlaç, muhallebi ve yoğurt ile süt tüketimini sağlayabilirsiniz.

Bebeğiniz çok gazlı bir bebekse, yiyeceklerinize bu yönden de dikkat etmeniz gerekir. Bulgur pilavı ve soğan gibi yiyeceklerin halk arasında sütü çoğalttığı bilinse de bebeğinize çok fazla gaz yapabilir. Ayrıca lahana, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi yiyecekler de bebeğinize gaz yapabilir.

BEBEĞİMİ HANGİ ARALIKLARLA NE KADAR SÜRE EMZİRMELİYİM?

Anne sütü tek başına her hangi bir ek gıda vermeksizin 4 ila 6 ay boyunca bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için her bakımdan gerekli ve yeterlidir. O halde bebeğinize anne sütü verebilmek için gerekli isteği ve gayreti göstermelisiniz. Bebeğinizi her zaman rahat olacağınız bir ortamda gevşeyerek ve bebeğinize gülümseyerek emzirin.

Bebeğinizi her iki göğsünüzden de emzirmelisiniz. Bir göğsünüzden 10 dakika diğer göğsünüzden de 10 dakika emzirebilirsiniz. Sütün devamlı oluşabilmesi için her iki göğsünüzden de emmesi şarttır.

Bebeğinizi her ağladığında emzirmelisiniz. Ne kadar sık emzirirseniz sütünüz o kadar çoğalır. Zaten küçük bebekler çabuk yorulup, çok az emdikleri için sık sık acıkırlar. Bebeğinizi her emzirdiğinizde saate bakarsanız, hangi sıklıkta acıktığını kolayca tespit edebilir, acıkma haricindeki ağlamalarını rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Emzirme süresi her bebekte farklılık gösterir. Bebekler genelde ilk 2-3 dakika içinde memedeki sütün çoğunu boşaltırlar. Kalan sürede zevk için emerler. Yeni doğan bebekler çok çabuk yoruldukları için en fazla 5-6 dakika içinde emmeyi bırakırlar. Onun için sık aralıklarla emzirmek gerekir. Daha sonraki dönemlerde bebeğinizi 10 dakikadan az, 40 dakikadan fazla olmamak koşuluyla dilediği sürece emzirebilirsiniz. Bebeği 15-20 dakikadan fazla memede tutmak, meme uçlarının tahriş olmasına sebep olabilir.

İLK YARIM SAAT ÖNEMLİ

Doğumdan sonra bebeği ne kadar çabuk memeye tutar ve emzirirseniz sütünüzün o kadar çabuk ve bol gelmesini sağlarsınız. Doğumu takiben en kısa sürede bebek emzirmeye başlanmalıdır. Çünkü bebek dünyaya geldiği ilk yarım saatte uyanıktır ve emme refleksi de oldukça güçlüdür. İlk emzirmenin yapılması için bu süre çok kıymetli bir zamandır. İlk yarım saati takiben bebek doğum yorgunluğuna bağlı olarak yaklaşık iki üç saatlik bir uykuya dalar.

Anne sütünün ilk gelen bölümünün şekerinin, sonrasında proteinin en son kısmında ise, bebeğin kilo almasını sağlayıcı yağlarının daha fazla olduğunu düşünürsek, memeden süt gelmez olasıya kadar emzirmeye devam etmek gerekir. Memede süt bırakırsanız süt üretimi düşer...

SÜT ÇIKARMAK

Emzirmenize engel olan herhangi bir durumda sütünüzü elle çıkartıp saklamak, size bazı yararlar sağlayabilir. Sütünüzü sağıp bir şişeye koyarsanız, siz yokken bir başkası bebeğinize biberonla verebilir.

Yorgun olduğunuz zamanlarda akşamdan sağdığınız sütünüzü, gece bebeğinize babası ya da başka bir yakınınız verebilir. Sağılan süt kapalı temiz bir kapta, buzdolabında 24 saat, derin dondurucuda 1 ay kadar bekletilebilir.

Sağma işlemini pompayla yapmak size kolaylık sağlar. Elle de yapılan sağma işlemi için titiz davranmanız gerekebilir. Ellerinizi temizce yıkadıktan sonra bir memenizi alttan destekleyerek aşağıya doğru hafifçe masaj yapın. Avuçlarınızla alttan ve yandan memeye bastırarak, parmaklarınızla uca yakın yerden sıkın. Sütün gelmesini kolaylaştırmak için sıcak bir duş aldıktan sonra sağma işlemini yapabilirsiniz. Rahat bir yere oturup bebeğinizi düşünmek de sağarken size kolaylık sağlayacaktır.

SÜTÜM YETİYOR MU?

Çok ağlayan bir bebeğin anne sütü yetmediğinden dolayı ağladığını kimse söyleyemez. Bebeğiniz gaz sancılarından veya başka herhangi bir sebepten dolayı da ağlayabilir. Sütünüzün yetip yetmediğinin tek göstergesi, kilo takibidir. Eğer bebeğiniz düzenli bir şekilde kilo alıyorsa, sütünüz yetiyor demektir. Kilo almada azalma veya duraklama varsa, doktorunuz bebeğe ait bir problem olup olmadığını araştırdıktan sonra sütünüzün yetip yetmediğini size söyleyebilir.

Aysun ÖZPOLAT

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2
« Posted on: 25 Nisan 2024, 18:04:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2 rüya tabiri,Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2 mekke canlı, Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2 kabe canlı yayın, Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2 Üç boyutlu kuran oku Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2 kuran ı kerim, Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2 peygamber kıssaları,Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2 ilitam ders soruları, Yeni doğan bebeğinizin beslenmesi 2önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes