๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 29 Nisan 2012, 17:57:20



Konu Başlığı: Vefat eden hacılara ithaftır
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 29 Nisan 2012, 17:57:20
Vefat eden hacılara ithaftır

Şubat 2007 17.SAYI

Muaysım Tüneli’nde yaşanan facianın tanıklarından Şerif Benekçi, bu acı olayı romanına taşıma nedenini şu sözlerle okuyucuya aktarıyor: “1990 yılında hac esnasında yaşanan facia insanlık tarihinin ibadet hayatında gerçekleşen büyük bir trajedisi. Böylesi bir olaya tanık olmak insanı sarsıyor. O faciada can verenlerden değil de hayata dönenler arasında yer aldığım için, neden diğer hacılar gibi o tünelden güvercinler gibi uçmadım da kargalar gibi hayatta kaldım diye kendime sordum. Sonuçta bir romancı olarak bu olayı insanlara anlatmak için hayatta kalmış olabileceğime kanaat getirdim.”

Mimar Reşit benim


“Gustave Flaubert’e sormuşlar; ‘Madame Bovary kimdir?’ ‘Madame Bovary benim’ demiş ağlayarak. Dr. Ahmet Erdoğan, müftü muavini Kamil Turhan, Av. Burhanettin İlhan ve Mehmet Bahşi; Güvercin Geçidi romanının yaşayan kahramanları. Bu isimlerle 10 yıl önce bir yemekte Kütahya’da buluşmuştuk. Yemekte bana Gustave Flaubert’e sorulduğu gibi romanın baş kahramanı Mimar Reşit’in kim olduğunu sordular. Mimar Reşit benim dedim” diyen yazar, romanın bir yönüyle hakikat bir yönüyle vetire olduğunu söylüyor ve Mimar Reşit’in Muaysım Tüneli’nde can verenler arasında bulunmasına rağmen onunla kendisini anlattığını belirtiyor.
Mimar Reşit’in Anadolu’da başlayıp kutsal topraklarda son bulan hayatı üzerinden anlamlı mesajlar aktaran bu eser, okuyucusunu yaşam ve ölümü sorgulamaya yöneltiyor. Kendimize sora geldiğimiz “Ne için yaşıyoruz?” sorusuna “Nasıl öleceğiz?”i de ekleyerek duruşumuz hakkında bilinçlenmemiz adına bir ışık yakıyor.

Şerif Benekçi Kimdir?

1952’de Kütahya’da doğan Şerif Benekçi yüksek öğrenim için bir süre Almanya’da kaldı. ODTÜ, Atatürk Ünv. ve Marmara Üniversitesi’nin farklı bölümlerinde de bir süre yüksek öğrenimine devam etti. Anadolu Ünv. ve Sosyal Bilimler Önlisans Programını bitirdi. DİE, Gümrük ve Tekel Bakanlığı, DPÜ gibi kurumlarda çalışan yazar 10 yıl kadar da İstanbul’da imam-hatiplik yaptı. Yazı hayatına 1970’te lise birdeyken başlayan Benekçi’nin eserleri üzerine DPÜ’de “Şerif Benekçi’nin Romanlarında Kültürümüzün Unsurları” adlı bir yüksek lisans çalışması yapıldı. Yazarın, Türk dili ve edebiyatı üzerine yaptığı beş ayrı çalışması, İngilizce’den bir roman çevirisi ve siyer kitabı ile Orhan Ardıçlı müstearıyla yayımlanmış inceleme araştırmaları bulunuyor. Pozitif Yayınları’ndan çıkan diğer romanları ise söyle: Şimdi Ağlamak Vakti, Kırlangıçlar Erken Göçtü, Kumsalı Olmayan Ada, Bir Şafak  Yürüyüşü.

Derya COMBA