๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 19 Mayıs 2012, 11:44:39



Konu Başlığı: Sık rastlanan çocuk hastalıkları -1
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 19 Mayıs 2012, 11:44:39
SIK RASTLANAN ÇOCUK HASTALIKLARI-1

Şubat 2012 77.SAYI

Çocuğunuzu aşılatarak, öksüren ve soğuk algınlığı olan kimselerden uzak tutarak ve beslenmesine dikkat ederek hastalıklardan korunma tedbiri alabilirsiniz. Aslında bebeğiniz ya da çocuğunuz ağır ve yorucu geçmemek kaydıyla hastalıklara yakalanarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Çocuklarda bu tür hastalıkların önemli görülmesinin sebebi hasta olduklarında iştahlarının azalmasıdır. Çünkü iştahı azalan çocuk vücut direnci düştüğü için her türlü hastalığa açıktır.
Yeni doğan bebeklerde ise hastalık çok çabuk ilerlediği için mikrobik hastalıklar tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

• SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP

Çocukluk çağının en sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Genelde boğaz ve burunda gelişen enfeksiyon sonucu oluşur. Kalabalık yaşama koşullarında hastalığın yayılması daha kolaylaşır. Çocuklar ve bebeklerin akciğerler ve kulakları çok çabuk etkilendiğinden onlarda görülen soğuk algınlığının yetişkinlere göre daha çok ciddiye alınması gerekir. Vücut dirençlerinin kolayca düşmesinden dolayı bronşit ve zatürre gibi olumsuz gelişmeler bebek ve çocukları daha çabuk etkiler.

Ateş, halsizlik, burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, uyku hali, bazen titreme ve huzursuzluk en büyük belirtileridir. Bu tür hastalıkların özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanmanın faydası olmadığı gibi aksine hastalığın uzamasına yol açabilir.

HASTALIĞIN TEDAVİSİNE YÖNELİK PÜF NOKTALARI

• Çocuğunuzun ateşi çıktığı zaman her 2-3 saatte bir vücudunu ıslak bir bezle silin.
• Çok aç değilse yemek yemesi için ısrarcı olmadan bol miktarda sıvı tüketmesini sağlayın.
• Gece yatmadan önce süt haricinde bir şeyler içmesini sağlayın. Süt, balgam üretimini artırdığından yatarken verilmemelidir.
• Çocuğunuzu ılık ve nemli bir odada yatırın. Kaloriferin üstüne ıslak bir havlu koymak ya da sobanın üstüne ağzı açık bir kapla su koymak sorunu çözümler.
• Çocuğunuzun uyurken rahat nefes alması için başının altını yükseltin.
• Burnu tıkalı ise serum fizyolojik damlatarak rahatlatın. Doktorunuz burun damlası verdiyse 3 günden fazla kullanmayı tercih etmeyin.
• 1 yaşından büyük çocuklar için bol bol ıhlamur, limon ve bal karışımı verebilirsiniz. Öksürüğü fazlaysa zencefili balla birlikte vermeniz tavsiye edilir.

• KULAK İLTİHAPLARI


Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında görülmektedir. Zamanında teşhis konulamayan veya yeterli tedavi edilemeyen kulak iltihapları, işitme kaybına yol açabilir.
Kulak ağrısı, sebepsiz ağlamalar, yüksek ateş, kulak akıntısı, iştahsızlık, kusma ve ishal en önemli belirtileridir. Özellikle küçük bebeklerde aşırı huzursuzluk, uyuma bozukluğu ve ağlayarak uyanma sık görülmektedir.

Doktor kontrolünde verilen antibiyotik tedavisinin ardından kontrol muayenesi mutlaka yapılmalıdır.

HASTALIĞIN TEDAVİSİNE YÖNELİK PÜF NOKTALARI

• Ateşi olduğu durumlarda uygun dozda parasetamol içerikli şurup verilebilir.
• Soğuk havalarda çocuğunuzun ya da bebeğinizin kulaklarını sıcak tutun.
• Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında burundaki tıkanıklığı gidermek için serum fizyolojik veya mentollü pomatlar kullanın. Böylece genizdeki akıntının kulağa geçmesini engellersiniz.
• İltihap olan kulağa banyo sırasında kesinlikle su kaçırmayın.
• Asla kulağı temizlemeye kalkmayın.

Aysun ÖZPOLAT