> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu  (Okunma Sayısı 1936 defa)
24 Temmuz 2015, 18:54:25
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 24 Temmuz 2015, 18:54:25 »



SEBZEYİ SAĞLIKLI TÜKETMENİN YOLU BUHARDA PİŞİRMEK

Kübra Vildan YAMAN

Mart 2015 114.SAYI


Yeşil, beyaz, sarı, turuncu, pembe, mor… Rengarenk sebzeler sağlığımız için pek çok faydalı etkiyi bünyesinde saklıyor. Kimisi içerdiği kuvvetli antioksidanlarla yaşlanmaya, hücresel hasarlara ve dahi kansere karşı koruyor; kimisi yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnç kazanmaya yardım ediyor. Dahası var: lifli yapısıyla bağırsakların çalışmasını düzenleyenler, bolca kalsiyum ihtiva etmesi dolayısıyla kemik erimesi ile savaşanlar, göz sağlığını koruyanlar, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltanlar… Bu liste böyle uzar gider değerli okurlar. Unutmadan, hemen hepsinin bu faydalı etkilerin birçoğuna aynı anda sahip olduğunu da özellikle belirtelim.
Özetle diyebiliriz ki: Sebzeler değerli vitamin, mineral ve antioksidan içerikleri ile adeta sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın anahtarını elimize veriyor. Bize de bu anahtarla sağlıklı bir hayata adım atmak düşüyor. Peki, biz bu kıymetli anahtara sahip çıkabiliyor muyuz? Onu koruyup kollayarak ve doğru kullanarak sağlıklı yaşamın kapısını aralayabiliyor muyuz?

SADECE TÜKETMEK YETERLİ MİDİR?

Muhtemelen sebze severler, her türlü sebzeyi sıklıkla tüketenler, hemen olumlu cevap verecektir bu sualimize. Üzülerek söyleyelim: Mevzu bu kadar basit değil. Evet, sözü edilen faydalardan yararlanabilmek için her çeşit ve renkten sebzeyi bolca tüketmenin ilk şart olduğunu kabul ediyoruz. Fakat asıl önemli olan onları nasıl tükettiğimizdir.
Bunu söylerken sebzeleri pişirme şeklimizi kastediyoruz esasında. Daha açık ifade etmek gerekirse; sadece sebzeler de değil, bütün besinler hazırlık ve pişirme aşamalarında birtakım besinsel kayıplara uğrar. Bu kaçınılmaz bir şeydir. Ancak birtakım hususlara riayet edilerek bu kayıp asgari seviyeye indirilebilir. Hazırlık aşamasında dikkat edilecek noktalar bir yana, pişirme yöntemimiz bu hususta büyük önem arz ediyor. Bu cümleden yola çıkarak, özellikle sebzeler için çok mühim olduğunu düşündüğümüz “en sağlıklı” pişirme yönteminden bahsedeceğiz bu ayki yazımızda.

“HAŞLAMAK” EN SAĞLIKLI YÖNTEM DEĞİL!

Mevzuya bir soruyla başlayacak olsak ve sizin en sağlıklı olduğuna inandığınız pişirme yöntemini öğrenmek istesek daha çok şu cevapla karşılaşacağımıza inanıyoruz: “suda haşlamak.” Oysa haşlama; kızartma, kavurma, mangalda pişirme gibi birçok farklı yönteme kıyasla çok daha sağlıklı olmasına rağmen en sağlıklı pişirme yöntemi değildir! Bu hususta belki ikinci sırayı alabilir ancak en az besin kaybı ile zirve “buharda pişirme” metodunundur.
Buharda pişirme, adını son birkaç yıldır daha çok duyduğumuz bir yöntem. Avantajları ve faydaları dolayısıyla kıymeti şu günlerde daha bir anlaşılmış olacak ki pek çok hanımın mutfağında kendine yer bulmaya başladı. Bunun yanında -alışkın oldukları yemek kültürüne pek uymadığından olsa gerek- hala bu kıymetli yöntemden bihaber olanların sayısı da bir hayli fazla. Buharda pişirme yönteminin kullanılmadığı bir mutfağı, “eksik bir mutfak” olarak görüyor ve hemen sizleri bu yöntemle tanıştırmak istiyoruz.

“BUHARDA PİŞİRME” NE DEMEK?

Kısaca tanımlamak gerekirse buharda pişirme; yiyeceklerin özel kaplarda, suya değmeyecek şekilde, sadece suyun buharı ile temas ettirilerek pişirilmesi yöntemidir. Buharda pişirme yapabilmek için bir tencerenin yanı sıra, paslanmaz çelikten, üzerinde delikler bulunan bir taban veya sepete ihtiyaç duyarız.
Piyasada bu amaçla ‘”buharda pişirme aparatı” adı altında satılan, istenilen ölçüde açılıp büyütülebilen ve böylece hemen hemen her tencerenin içine uyum sağlayan tabanlar satılıyor. Bahsini ettiğimiz aparatları pek çok yerden hatta marketlerden bile temin edebilirsiniz. Ya da mutfağınızda bulundurduğunuz çelik bir süzgeci buharda pişirme sepeti olarak kullanabilirsiniz. Bunun yanında, bazı düdüklü tencerelerin halihazırda buhar aparatları ile beraber satıldığını da unutmamak gerek.
Ayrıca mutfaktaki diğer pek çok işlem için olduğu gibi buharda pişirme yöntemi için de özel olarak üretilmiş elektrikli pişiriciler mevcut. O yüzden dilerseniz kendinize elektrikli buharlı bir pişirici edinerek de bu yöntemin avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Şimdi gelelim buharda pişirme işlemini nasıl yapacağımıza…

ADIM ADIM BUHARDA PİŞİRME

İlk önce, pişirme işlemini gerçekleştireceğimiz tencerenin içerisine buharda pişirme aparatımızı veya bu amaçla kullanacağımız süzgecimizi yerleştiririz. Kullanmış olduğumuz aparatın ayakları tencerenin dibi ile kendisi arasında belirli yükseklikte bir boşluk/mesafe oluşmasını sağlar. Biz de bu boşluğu aparata temas etmeyecek miktarda su ile doldururuz. Ardından pişirmek istediğimiz sebzeleri istediğimiz büyüklükte parçalara bölerek aparatımızın üzerine yerleştirir ve tencerenin kapağını kapatırız. Ocağın altını yakarak tencere içindeki suyun kaynamasını sağladıktan sonra kısık ateşte kaynayan suyun buharı ile sebzelerimizin pişmesini sağlarız.

DÜDÜKLÜ TENCERE DE KULLANILABİLİR

Buharda pişirme işlemi genel itibariyle bu şekildedir. Fakat
esasında 2 farklı yöntemle yapılabilir. Nelerdir bunlar? Birincisi, düşük basınçta yapılan buharda pişirme işlemidir. Yukarıda anlatmış olduğumuz işlem normal tencerede yapıldığı takdirde buna örnektir. İkincisi de yüksek basınçta yapılan buharda pişirme işlemidir. Şayet aynı amaçla düdüklü tencere kullanılırsa bu, yüksek basınçta buharda pişirmeye örnek teşkil eder. İkinci yöntemi tercih ederseniz sebzelerinizi daha az miktarda su kullanımıyla daha kısa sürede pişirebilmeniz mümkün olur.

BU YÖNTEMİN FAYDALARI NELER?

Görüldüğü gibi buharda pişirme, oldukça zahmetsiz bir pişirme şekli. Üstelik sağlık yönünden çok çok avantajlı. Bir kere sebzeler bu yöntemle pişirildiklerinde daha az ısıya maruz kalırlar. Bu da besin ögelerinde daha az kayıp yaşanması demektir. Başta A-C-E vitaminleri,  olmak üzere pek çok besin ögesinde kayıp minimuma iner.
Özellikle de suda çözünen besin ögeleri; sebzeler suyla temas etmediğinden yüksek oranda besinin içerisinde korunur. Bununla ilgili bir örnek vermek gerekirse; C vitamini bakımından oldukça zengin bir sebze olan brokoliyi haşladığınız zaman C vitamini kaybı %60’lara kadar çıkabilmekte. Oysa brokoliyi buharda pişirdiğiniz zaman kayıp %10’lara düşüyor.
Buharda pişirme ile sebzelerin kendi özsuyundaki kayıp da en aza indirgenir. Ayrıca çözünebilir posa içeriğinin bu yöntem ile kayıp yaşanmaksızın vücuda alınması sağlanır ki bu da bağırsak fonksiyonlarının daha iyi olması anlamına gelmektedir.

SAĞLIKLI OLAN HER ZAMAN LEZZETSİZ DEĞİLDİR!

Sebzeler haşlama yönteminde olduğu gibi su içerisinde yüzmediğinden zedelenmeden, dağılmadan pişer; böylelikle görünümleri daha taze bir hal alır. Renklerindeki canlılık da korunmuş olur. Bu arada ezberleri bozacak bir şey söyleyelim; “Sağlıklı olan lezzetsizdir!” kanısının aksine buharda pişirilen sebzeler, lezzet ögelerinden suya geçiş olmamasından ötürü çok daha leziz olur! Hatta tat ve kokularının, kızartılmış hallerinden daha kuvvetli olduğunu bile iddia ediyoruz.
Buraya kadar anlattıklarımızdan şöyle bir sonuç çıkarabiliriz: Sebzelerin sağlık için çok önemli etkilerinden gerçek manada faydalanabilmek, onları en az besinsel kayba uğrayacak şekilde pişirmekle mümkün oluyor. Oysa yemek kültürümüzden kaynaklanan pek çok pişirme şekli belki de bu faydalı etkilerin tamamına yakınını bertaraf ediyor. Bu durumda sizlere sebzeleri sadece buharda pişirerek tüketmenizi önermeyeceğiz elbette. Ancak farklı yöntemlerle hazırlayacağınız yemeklerin yanı sıra buharda pişirdiğiniz sebzelere de sofralarınızda sıklıkla yer vermenizi öneriyoruz.

BUHARDA PİŞİRİLMİŞ SEBZELERLE NELER YAPILABİLİR?

Yağsız, sossuz bir şekilde sadece tuzlayarak buharda pişirdiğiniz sebzeleri herhangi bir sağlık ve kilo probleminiz olmadıktan sonra bu yalın haliyle tüketmek zorunda değilsiniz elbette. Onları sağlıklı ve lezzetli bir şekilde pişirdikten sonra çeşitli soslarla çekici hale getirmek çok kolay.
Bu amaçla zeytinyağı ve limon/nar ekşisi/sirke veya sarımsak ve yoğurt ikilisi yahut tereyağında yakmış olduğunuz kırmızı veya pul biber işinizi en basit yoldan görecektir. Bunun dışında sebzelerinizi başka bir tencere veya tavada hazırlayacağınız yemek veya makarna sosu ile birlikte de servis edebilirsiniz. Bu şekilde bazen hafif fakat lezzetli bir ana yemek bazen de harika bir yardımcı yemek olarak tüketebilirsiniz.
Zaten pek çok sebzeyi ve hatta bazı baklagilleri garnitür olarak, salata içerisinde veya yoğurtlu meze şeklinde sıklıkla tükettiğimiz bir gerçek. Ve bunları hazırlarken sebzelerimizi, baklagillerimizi bolca suyun içerisinde haşlıyoruz, öyle değil mi? İşte bu malzemeleri -baklagiller de dahil- haşlamak yerine buharda pişirmek çok daha akıllıca bir seçim olacaktır.
Seçenekleri hayal gücünüzle çoğaltmanız mümkün. Unutmadan söyleyelim: Bu yöntemle aynı şekilde et, tavuk ve bazı balık türlerini (levrek, somon gibi) de pişirilebilirsiniz. Hatta dolma ve bazı mantı türlerini buharda pişirenler ve çok daha lezzetli olduğunu söyleyenler de mevcut. Nasılsa en sağlıklı yöntem; denemeye değer…

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu
« Posted on: 28 Mart 2024, 15:18:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu rüya tabiri,Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu mekke canlı, Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu kabe canlı yayın, Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu Üç boyutlu kuran oku Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu kuran ı kerim, Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu peygamber kıssaları,Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yolu ilitam ders soruları, Sebzeyi sağlıklı tüketmenin yoluönlisans arapça,
Logged
24 Temmuz 2015, 19:59:56
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #1 : 24 Temmuz 2015, 19:59:56 »

Esselamu aleykum. Genellikle sebzeleri az suda haşlayarak yemeği tercih ediyorduk. Bundan sonra buharda pişirmeyi deneyecegim inş. İlim dünyası vesilesi ile yeni bir şey daha öğrendik, Rabbim razi olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

24 Temmuz 2015, 20:42:05
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 24 Temmuz 2015, 20:42:05 »

Aleykümselam.Sebzeleri iyi yıkamalı ve gerektiği kadar pişirmeliyiz.Buharda pişirmek sebzenin vitamini korur ve değerini yüksek tutar.Rabbim razı olsun bilgiden dolayı...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

24 Temmuz 2015, 23:36:03
Damla
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.120


« Yanıtla #3 : 24 Temmuz 2015, 23:36:03 »

Esslemu aleykum.Bir sürü değişik pişirme tekniği var.Ama kullanan yok.Genellikle bir an önce pişsin diye söylenirler.Ama hiç sağlıklı pişiren yok değil.Bunları uygulamak tabiki iyidir.Yani kısacası hani bilmemek değil öğrenmemek ayıptır derler ya tam da bu yani.Kimsenin merekı olmuyor.Tüketince de yok dokundu yok şu bu oldu.Sonra da satanların toplayanların suçu oluyor.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes