> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Sağlık
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sağlık  (Okunma Sayısı 1023 defa)
15 Aralık 2011, 22:34:24
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 15 Aralık 2011, 22:34:24 »



Sağlık

Mart 2008 30.SAYI

Dişleriniz için doğal ve sağlıklı bir bakım misvak

Şimdilerin modern insanı sağlıklı yaşama adına her şeyin doğal olanını tercih ediyor. Fakat nedense son derece faydalı ve doğal bir temizleme aracı olan misvak organik ürünler listesine girmiş değil. Oysa faydalarına bakıldığında misvak diş macunları ve fırçalarına fark atıyor.

İlkokul çağından itibaren yapılan eğitimler ve sağlık taramalarında diş temizliğinin önemi ve gerekliliği üzerinde hayli durulmuştur. Ancak tüm bu çabalara rağmen ülkemizde 20 yaşına gelene kadar her yüz kişiden seksen dokuzunun dişinin çürük olduğu tespit edilmiştir. Tüketiciyi diş temizliği konusunda teşvik eden reklamlar da etkisini göstermemiş olacak ki diş fırçalamanın zaruri bir ihtiyaç olduğu anlaşılamıyor. Okul çocuklarının %67’si düzenli diş fırçası kullanmıyor. Sigara tüketiminin artışı da düşünülürse ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesi üzerinde önemle durulması gerekiyor.

Gülerken veya karşımızdaki kişiyle konuşurken dişlerimizin temiz görünmesi ve ağız kokusu olmaması hem karşımızdakini rahatsız etmemek hem de kendimize güvenimizin olması için çok önemlidir. Beden temizliğinde son derece hassas olan ve bu konuda arkadaşlarını da uyaran Efendimiz’in (s.a.v) temizlik hassasiyeti diş konusunda katbekat artıyor.

“Misvak kullanınız. Zira misvak ağzı temizleyen ve Rabbi razı eden bir alettir. Cebrail her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye etti. Öyle ki, bana ve ümmetime farz kılacağından korktum. Ümmetime zorluk vereceğinden korkmamış olsaydım misvak kullanmalarını farz kılardım” buyuran Efendimiz’in “Ben o kadar çok misvak kullanırdım ki, dudaklarıma iz yapmasından ve dişlerimin aşınacağından korkardım” sözlerinden misvakın son derece önemli bir sünnet olduğunu anlıyoruz.

Efendimiz’in, önemine binaen özellikle altını çizdiği misvak bilim dünyasının da ilgisini çekiyor. Araştırmalara konu olan misvak, piyasaya sürülen bazı diş macunlarının içeriğinde de kendine yer buluyor. Fransa’daki Larousse Illustre Medical isimli tıp kitabında da en iyi diş temizleme vasıtası olarak sert bir fırça kullanmanın en sağlıklı tercih olduğundan, diş macunu ve diş tozlarının dişe zarar verdiğinden bahsediliyor. Misvak burada anlatılmak istenen sert fırça tarifinin en sağlıklısı olarak tıp dünyasına alternatif sunuyor.

    Misvakla dişlerde kusursuz hijyen

    Kelime olarak “ovmak, ovuşturmak ve bunun için kullanılan araç” manasına gelen misvak diş fırçasına göre temizliği ve kullanımı açısından daha avantajlı. İçeriğinde bulunan antiseptik (bakteri öldürme özelliği) sayesinde ayrıca temizlenmesine gerek yoktur. Diş fırçasının diş aralarında ulaşamadığı yerlere misvakla ulaşabiliriz. Çünkü misvağın elle tutulan kısmı ile fırça kısmı birbirine paraleldir. Bu özelliği ile elektrikli diş fırçaları ile yapılmak istenen temizliği misvak yapabilmektedir.

    Diş aralarında kalan yemek kırıntılarının temizlenmesi çok önemlidir. Çünkü ağzımızın sıcak ortamında kalan yemek artıkları hızla aside olup kokuşmakta sayısız mikrop üremesine neden olmaktadır. Diş çürüklerine, diş ve diş eti iltihaplarına, diş eti kanama ve çekilmeleri gibi ağız içi problemlerine sebep olmakla kalmamakta ağız yoluyla midemize kokuşmuş salgılar gelerek mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bademcik, sinüzit, romatizmal hastalıklar, kalp, böbrek, barsak, safra kesesi hastalıklarının giriş kapısı olmaktadır. Misvak içindeki aromatik yağlar tükürük salgısını arttırarak diş eti kuruluğunu önlemekte ve içindeki chloride, tükürüğün ph’ını düşürerek mikrop öldürme özelliğini arttırmaktadır.

         
          Nefesin güzel kokmasını sağlıyor


    Misvak ağacının yapraklarında ve köklerinde sıtma mikrobunu ortadan kaldıran maddeler bulunmaktadır. 48 saat süreyle mantarları öldürme özelliği vardır. Misvaktaki selüloz dişleri temizleme özelliğine sahiptir. Kokulu reçine içerdiği için nefesin güzel kokmasını sağlar. İçerdiği sodyum klorür ve potasyum klorür ödemi dışarı çekerek diş eti iltihaplarını iyileştirir. İçindeki uçucu yağlar iştah açar, siniri teskin eder, strese bağlı gelişen ülseri önlemede etkilidir.

    Doğu Afrika’dan Hindistan’a kadar uzanan bölgelerde yetişen küçük bir step ağacından elde edilen misvak ucu yeterince yontulduktan sonra tuzlu su içinde bekletilirse veya sert bir cisimle ezilirse lifleri açılarak fırça görünümünü almaktadır. Misvak doğal olması ve içerdiği kimyasal maddeler nedeniyle üstün özelliklere sahip basit bir usul olmakla beraber en iyi diş temizleme vasıtasıdır.

    Diş ipi özelliği var

    Halk arasında beta diye anılan önemli mikropları, misvak içinde ki nitrat ve klor ile yok etmektedir. Ege Üniversitesi’nde yapılan araştırmada misvak liflerinde baklava dilimi şeklinde prizmatik bitki kristalleri olduğu anlaşılmıştır. Bunun mekanik temizliğe (bütün fırçalama metotlarına uygun) tesiri büyüktür. Fırçalama anında lifleri rotasyon (dönme) hareketi yapabilmektedir. Misvakta kuvvet fırçaya dik uygulandığı için mumlu diş ipleriyle yapılmak istenen temizlik yapılabilmektedir.

    Misvak hem ağzı temizlemekte hem diş etlerini kuvvetlendirmekte, diş taşı oluşumunu ve diş eti kanamalarını önlemektedir. İçinde bulunan tannic asid kanamayı durdurma özelliğine sahiptir. Diş taşı oluşumunu önlemek için piyasada satılan diş parlatıcılarında silica bulunmaktadır. Misvağın içinde doğal olarak bulunan silica diş taşını önler. Diş çürümelerine yol açan s. mutans’ı ortadan kaldıran thiocyanate maddesi misvak içinde bulunan antiseptik maddelerdendir.

    Misvak baziktir (mikropların çıkardığı asitleri tahrip eder) ancak diş macunları ileri derecede yani ağız içindeki dengeyi bozacak ölçüde baziktir. Bu nedenle zarar verici olabilir. Misvaktaki bazik ortam ise iltihapta artan asit ortamı nötralize ederek dişi ve dişetini korumaktadır. Misvak özsuyu içinde bulunan sodyum bikarbonat dişleri temizler. Piyasada bulunan diş temizliğinde kullanılan sodyum bikarbonat granülleri fazla iri tanecikli olduğu için dişleri çizer, fakat misvağın içindeki tanecikler gözle görülemeyecek kadar ince parçacıklardır.



Dr. Kıvanç BEKTEMÜR

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sağlık
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:32:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sağlık rüya tabiri,Sağlık mekke canlı, Sağlık kabe canlı yayın, Sağlık Üç boyutlu kuran oku Sağlık kuran ı kerim, Sağlık peygamber kıssaları,Sağlık ilitam ders soruları, Sağlık önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes