> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Sağlık
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sağlık  (Okunma Sayısı 731 defa)
22 Kasım 2011, 12:57:00
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 22 Kasım 2011, 12:57:00 »



Sağlık

Mayıs 2008 32.SAYI

Hamile misiniz? Obez misiniz?

Hamilelikle başlayan kilo artışları normalin üzerinde olduğu zaman obeziteye dönüşebiliyor. Ancak birçok kadın bu durumu gebeliğin normal süreci olarak değerlendiriyor. Oysa hamileyken alınan kiloların bilinçli olarak takip edilmemesi ileriki dönemlerde yüksek tansiyon, damar sertliği gibi hastalıklara neden oluyor.

Gebelikte “İki canlıyım bol bol yemeliyim” düşüncesi tamamen yanlıştır. Obezite (şişmanlık) hayatın her döneminde olduğu gibi gebelikte de birçok sağlık sorununa yol açıyor. Üstelik bu sorunlar sadece annenin değil bebeğin de sağlığını risk altına sokuyor.

Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yaşama kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve birçok önemli hastalığa zemin hazırlayan bir sağlık sorunudur. Bayanlarda hamileliklerle başlayan kilo artışlarının bilinçli olarak takip edilmemesi ileriki dönemlerde yüksek tansiyon, damar sertliği, kalp büyümesi, kalp yetersizliği gibi hastalıklara neden olur. Obezite şeker hastalığına da zemin hazırlar, bazı kanser türlerinde artışa, solunum hastalıklarına ve psikolojik bozukluklara neden olabilir.

Hamileyken de az ve sık sık yiyin

Formda kalmak için tavsiye edilen “sık ama az yiyin” önerisi hamile hanımların kilo kontrolü için de gerekli. Gebelikte beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri sık sık, az yemeğe özen göstermek, şeker, tuz ve undan mümkün olduğunca uzak durmak, bol su, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri tüketmektir.

Haftada bir tartılın

En az haftada bir kez düzenli tartılmalısınız. Tartılma işini sabahları aç karnına ve giyinmeden yapmalısınız. Gebeliğin ilk üç ayında her ay 0.5-1 kg, sonraki aylarda ise ayda ortalama 1.5-2 kg artış olur. Gebelik süresince annenin toplam ağırlık artışı 9-14 kg’dan fazla olmamalıdır. Gebelikten önce anne şişmansa daha az kilo almalıdır (toplam 8-9 kg).

Hamile kalmadan önce ideal kilonuzu yakalayın

Gebelikte besin gruplarının her birinden yeterince alınması, minimum günlük kalori alımı  ve günlük öğünde gereksiz yağ ve karbonhidratların çıkarılması, anne adayını zorlamayan egzersiz programlarının uygulanması, bir uzman kontrolü altında olması çok önemlidir.

Gebe kalmadan önce BKİ 25 ve üzerinde olanların istenilen ideal kiloya ulaşmaları daha sağlıklı bir gebelik açısından önerilir. Şişman gebelerin ise daha ciddi sağlık kontrollerinden geçmeleri gerekir.

Hamilelikte aşırı kilo alımı pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor

Fazla kilo hamilelikte ve hamilelik öncesinde karbonhidrat toleransında bozulmalara neden olur bunun sonucu kilo fazlalığı olan bir kadında gestasyonel diabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı) görülme olasılığı normal kilolu kadına oranla daha yüksektir. Obez bir kadında gebelikte preeklampsi (ödem+preteinüri+hipertansiyon) gibi anne ve bebek hayatını riske sokan rahatsızlıklar ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Obez gebelikte sezeryan (sectio) gerektiren durumlarla daha çok karşılaşılır. Sezeryan sonrası yara iyileşmesinde zorluklar, damarlarda pıhtılaşma ve enfeksiyon gibi sezeryan sonu koplikasyonlar da artmaktadır.

Kilolu bir bayanda insülin duyarlılığının bozulması ile yumurtlama problemleri ve hamile kalmakta güçlük olabildiği gibi bu sorunlar bebekte çeşitli anomalilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bebekte nöral tüp defektleri dediğimiz sinir sistemi anomalileri, kalp anomalileri, inmemiş testis, karın ön duvarının açık olması gibi problemlerle daha sık karşılaşılmaktadır. Gebeliğe bağlı şekerin olduğu annelerden iri bebek doğma ihtimali daha fazla olduğundan doğumda çeşitli travmalarla karşılaşılması ve sakatlıklar olma ihtimali veya bebeği doğumda kaybetme riski daha fazladır. Bu yüzden gebelik öncesi ve gebelikte hayat tarzımızı ve beslenme programımızı gözden geçirmemiz hem bizim ve hem de bebeğimizin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

    Kilonuzun normal olup olmadığını ölçün

    Şişmanlık tanısı için kullanılan yöntem beden kitle indeksidir (BKİ). BKİ, vücut ağırlığının kg olarak, boyun metre cinsinden karesine bölünmesinden çıkan sonuçtur.

    BKİ = Ağırlık (kg) / Boyun karesi (m)
    BKİ < 20 ZAYIF --------------------Gebelikte önerilen artış 12.5 - 18
    BKİ 20 - 25 NORMAL---------------- ” ” ” 11.5 - 16
    BKİ 25 - 30 FAZLA KİLOLU------- ” ” ” 7 - 11.5
    BKİ 30 - 40 ŞİŞMAN (OBEZİTE )--- mutlaka doktora başvurmalı
    BKİ > 40 AŞIRI ŞİŞMAN------------- mutlaka doktora başvurmalı

Dr. Kıvanç BEKTEMÜR

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sağlık
« Posted on: 19 Nisan 2024, 15:34:07 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sağlık rüya tabiri,Sağlık mekke canlı, Sağlık kabe canlı yayın, Sağlık Üç boyutlu kuran oku Sağlık kuran ı kerim, Sağlık peygamber kıssaları,Sağlık ilitam ders soruları, Sağlık önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes