๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 01 Ekim 2011, 15:18:00



Konu Başlığı: Ramazanda beslenme kılavuzu
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 01 Ekim 2011, 15:18:00
RAMAZANDA BESLENME KILAVUZU

Eylül 2009 48.SAYI

RAMAZAN’DA FAZLA TATLI TÜKETMEMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Yemek yemediğimizde kan şekerimiz düşer ve tatlı yeme ihtiyacı hissederiz. Oruçlu olduğumuz süre zarfında bu sorunla karşılaşabiliriz. Ramazan boyunca fazla miktarda tatlı tüketmek istemiyorsak, öncelikle sahur ve iftar vakitlerinde yeterli gıda almalıyız. Yani sahurda ve iftarda mutlaka yemek yemeliyiz. Tatlı gıdaları iftar

yemeğinden yaklaşık bir saat sonra tüketmemiz sindirim açısından daha sağlıklıdır. Tatlı gıda türü olarak şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine daha az kalorili olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeliyiz. Dondurma, kazandibi, sütlaç, ayva, kabak tatlısı gibi meyveli ve sütlü tatlılar kan şekerinde ani değişikliğe neden olmadıkları için kilo almaya neden olmadan tatlı ihtiyacımızı karşılarlar.

ORUÇ ŞİŞMANLATIR MI?

Uzun süre aç kaldığımızda metabolizma hızımız yavaşlar. Bu durum açlığın ardından gıda alındığında vücudun yağ depolamasını tetikler ve kilo almaya neden olur. Oruçluyken bu sorunu yaşamamak için düzenli yemek yemeye dikkat etmeliyiz. Sahura kalkmaya ve sağlıklı gıdalar almaya özen göstererek kilo almanın önüne geçebiliriz. İftarda ise kalori değeri ve yağ oranı düşük gıdalar tercih etmemiz gerekiyor. Ayrıca yemek miktarının az, yemek yediğimiz sürenin ise uzun tutulması sağlık açısından daha faydalı.

SAHURDA HANGİ YİYECEKLER TÜKETİLMELİ?

Sahurda en sağlıklı beslenme şekli kahvaltı türüdür. Geleneksel kahvaltıları ve müsliyi tercih edebilirsiniz. Yüksek oranda tahıl, vitamin, mineral içeren, yoğurt, süt ve meyve parçacıkları eklenerek tüketilen müsli sahur için de uygun bir gıdadır. Aynı zamanda kepekli ekmekten yapılan bir tost ya da midenin rahatlatılması amacıyla bir kase çorba da tüketilebilir. Peynirli bir salata ile birlikte iki dilim esmer ekmek tüketmek kişinin tok ve formda kalmasını sağlar.

DİYET YAPANLAR RAMAZAN’DA DA DİYETLERİNE DEVAM ETMELİ Mİ?

Diyet yapan kişiler, Ramazan’a uygun bir beslenme programıyla diyetlerine devam edebilirler. Düzenli ve dengeli beslenerek Ramazan’da da diyet yapılabilir. Ancak sahura kalkmaya, uyku düzenine ve bol su içmeye dikkat edilmelidir. Diyet yapanlar sahurda bol tahıllı ekmekle yapılan bir kahvaltıyla güne başlamalı; iftarda çorba, salata ve bir dilim esmer ekmek tüketmelidirler. İftardan yaklaşık bir saat sonra az yağlı et, balık, tavuk, yanında salata veya etli sebze yemeğiyle birlikte salata ve yoğurt tercih edilebilir. Yemekten yaklaşık 2 saat sonra da bir ara öğün yapılarak sütlü tatlı tüketilebilir.

İFTARDA HANGİ YİYECEKLER KOLAY DOYURUR?

İftarda dengeli bir menü çok önemlidir. Menünün hem karbonhidrat hem lif hem de protein içermesi gerekir. Mesela etli sebze yemekleri, etli dolmalar, karnıyarık gibi yemeklerin yanında mercimek, yayla ya da şehriye çorbaları tüketilmelidir. Et tercihimiz fırında ızgara ya da sotelenmiş şekilde olmalıdır. Haftanın en az iki günü iftar sofrasında balığa yer verilmelidir. Tam tahıllı ekmek tüketilmeli, tüketilen karbonhidrat miktarına dikkat edilmelidir.

Aysun ÖZPOLAT