๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 05 Ekim 2011, 16:29:13



Konu Başlığı: Ölüm anında ümide daha çok sarılmayız
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 05 Ekim 2011, 16:29:13
ÖLÜM ANINDA ÜMİDE DAHA ÇOK SARILMALIYIZ

Haziran 2009 45.SAYI

Ümit ve korkunun derecesi müminin kalbinde eşit olmalıdır. Ümit hali insanı yaşamı boyunca güzel ameller yapmaya yönlendirirken korku hali günah işlemekten uzak tutar.

Özellikle ölüm anında Allah’ın rahmetine daha çok ümit bağlamanın önemini Ebu Talib el- Mekki, Kutü’l-Kulub adlı eserinde şöyle anlatır: “Allah’a güzel zan içindeyken kavuşmak isteyenlerden Süleyman et-Teymi ve Ahmed b. Hanbel gibi alimler ölmek üzereyken oğullarından Allah’ın rahmetine güveni arttıran ve Allah’a karşı güzel düşünmeyi öven hadisleri anlatmalarını istemişlerdir.

Eğer ümit ve güzel zan besleme üstün makamlardan olmasaydı, ilim sahibi kişiler son nefeslerinde bunları istemezlerdi. İşte onlar dünyadan ayrılma ve Mevla ile buluşma anında bunları istemişlerdir ki, hayatları onlarla noktalansın. Çünkü onlar hayatları boyunca ölümün güzelini arzu etmişler. Bunun için alimler ‘Müminin yaşadığı sürece korku içinde bulunması, ölüm gelip çatınca ümit halinde olması daha faziletlidir’ görüşünde hem fikirdirler.”

HARAMLARA KARŞI SABIRLI OLMAK

M. Zahid Kotku Hazretleri dervişlik hakkında yanlış bir önyargıya sahip olanların halini şöyle ifade eder: “Derviş olmayı şu kadar zikri ve tespihi yapmaktan ibaret sananlar çok aldanırlar. Bu tespih ve zikirler saliki ancak Hakk’ın razı olmadığı fena işler ve günahlardan korumak için birer yardımcıdır. ‘Allah’ demek büyük bir fazilettir; söyleyeni günahtan koruması şartıyla! Bir taraftan günah işlerken diğer taraftan zikir etmenin manası anlaşılamaz.”

TİLAVET (OKUMA) SECDESİ

Kur’an-ı Kerim’de on dört yerde secde ayeti vardır. Bu ayetler okunduğunda hem okuyan hem de dinleyenin secde yapmaları vacip olur. Namaz içinde okumak da secde etmeyi gerektirir. Sesli olarak Kur’an okuyanlar secde ayeti geçtiği zaman dinleyenler varsa onları uyarmalı. Unutulma ihtimalini düşünerek fazla geciktirilmeden yapılması gerekir tilavet secdesinin.

Tilavet secdesi şu şekilde yapılır: Abdestli olarak ayakta yüzümüz kıbleye doğru olacak şekilde tilavet secdesi yapmaya niyet edilir. Eller yukarı kaldırılmadan “Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir ve secdede üç defa “Subhane Rabbiye’l-A’la” denir. Sonra tekrar “Allahu Ekber” denir ve secdenden ayağa kalkarken “Gufraneke Rabbena ve İleyke’l-Masir” denir. Selam verilmez.

Tilavet yahut okuma secdesi olarak da anılan bu secdeyi yaptığımız zaman şeytanın ağlayarak: “Yazıklar olsun bana, insanoğluna secde etmesi emredilince secde etti ve karşılığında cennet verildi ona. Ben ise secde emrine itiraz ettim, karşılığında benim için de ateş var!” sözlerini söylediğini Peygamber Efendimiz (s.a.v) haber verir.

Efser BERİN