> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Medyamızda kültürsüzlük diz boyu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Medyamızda kültürsüzlük diz boyu  (Okunma Sayısı 1143 defa)
08 Ağustos 2015, 17:57:12
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 08 Ağustos 2015, 17:57:12 »




MEDYAMIZDA KÜLTÜRSÜZLÜK DİZ BOYU

Gülcan TEZCAN

Ağustos 2015 119.SAYI

Medyanın en temel ilgi alanları arasında bir öncelik sıralaması yapılsa hiç şüphesiz siyaset, ekonomi, magazin, dış haberler ve spor başı çeker. Gündemdeki olaylara göre bu başlıklar yer değiştirse de öncelik ve vazgeçilmezlikleri konusunda sanki ağız birliği edilmiş gibidir. Bunların ardı sıra ve ihtiyaç duyulursa söz konusu televizyon kanalı ya da gazetede sağlık, eğitim, toplum ve kültür bölümleri de yer bulur.
Bir yayın organı eğer tematik yayıncılığı seçmemişse toplumun her kesimini ilgilendiren, hayatın tüm alanlarını kuşatan haberleri gündemine almak durumundadır. Mecrayı yöneten kişi ya da sermaye sahibinin belirlediği yayın politikası doğrultusunda zaman zaman bazı alanlar daha öne çıkabilir. Söz gelimi Milliyet Gazetesi bir dönem birinci sayfasında sıklıkla kültür sanat gündemine dair haberlere yer veriyordu. Aynı şekilde Radikal de bu çizgide bir haberciliği seçmişti. Elbette ki ekonomi dünyasına ilişkin can alıcı olaylar yaşandığında, dünyayı sarsan birtakım olaylar söz konusu olduğunda akış değişim gösterir ama hiçbir başlık görünmez hale getirilmez. Çünkü sayısı milyonları bulan medya alıcısı, izleyicisi ve okurları arasında her konuya ilgi duyanlar bulunduğu gibi özel ilgi alanlarından dolayı belli köşe yazarlarını, haberleri önceleyenler de vardır.

KÜLTÜREL DUYARLILIĞIMIZ LAFTA

Tüm bu yelpaze içinde merkez medya ile sağ ve muhafazakar medyada en ihmal edilen sayfaların başında kültür sanat sayfaları geliyor. Oysa tirajları çok düşük olan sol ve ulusalcı basında tüm olumsuz etmenlere rağmen kültür sanat haberciliğinden asla taviz verilmiyor. Kültür sanat sayfaları bu tür gazetelerde her durumda en korunaklı durumda olan bölümler. Kendi ideolojilerine uygun olarak yazan, çizen, eser üreten, müzik yapan, film çekenlerin sanat alıcısıyla buluşması için en güçlü desteği veriyorlar. Kültürel alandaki hakimiyetlerini bu sayfalarda söz sahibi yazarlarının dikkate alınan yazılarıyla sağlamlaştırıyorlar ve devamlılığını sağlıyorlar.
Biz ise “Dindarlar ne anlar sanattan” yaftasına herkesten çok inanarak kültür ve sanatı yanımıza yöremize yaklaştırmıyoruz. Yunus Emre’ye, Mevlana’ya kıymet veriyoruz; Sezai Karakoçların, Necip Fazılların, Mehmet Akiflerin adını dilimizden düşürmüyoruz. Ahmet Hamdi Tanpınar’ı sahiplenip Turgut Cansever’i biliyoruz. Ama onların mirasını sürdürecek yeni edebiyatçılar, fikir adamları, sanatçılar yetişmesi için pek de çaba harcamadığımız gibi var olanların sesini yükseltebilmeleri için medya ortamı da sağlamıyoruz.

MEDYAMIZDA SANATA İHTİYAÇ DUYULMUYOR

Oysa bu başlığı en çok sahiplenmesi gereken ve sermayenin el değiştirmesiyle uzunca bir süredir muhafazakarların yönettiği gazetelerde kültür sanat sayfalarının durumu içler acısı. Bazı gazetelerde magazin ve kültür bir arada değerlendirilirken günlük sanat sayfası yapabilenler yok denecek kadar az. Günlük kültür sayfası ile okur karşısına çıkan gazetelerde ise reklam mantığı Demokles’in kılıcı gibi duruyor editörlerin boynunda.  Gazeteci ağabeyimiz Abdurrahman Şen’in ifadesiyle yangında ilk feda edilen, sanat sayfaları oluyor. Ekranlarda rating kaygısı, gazetelerde “Zaten kaç kişi okuyor?” ucuzculuğuyla kültür sanat mecraları boğuluveriyor. Fal ve burç sayfaları bile daha makbul bu sayfalara göre. Televizyonlarda ise sanata ihtiyaç bile duyulmuyor. Ekran açısından bu anlamda yüreğimize en çok su serpen kanal yine kamuya hizmet anlayışını öncelediği için TRT. Özellikle TRT Diyanet, kültürel programlarıyla bu alandaki açığa ve açlığa derman olacak türde yayınlar yapıyor.  

FARKINDALIK ŞART

Peki, kültür sanat neden bu kadar önemli? Zihin dünyamızın şekillenmesine yol açan düşünce eserleri, kitaplar, şarkılar, şiirler, oyunlar, filmler ve daha pek çok disiplinde üretilen eserlerin toplumla buluşmasını sağlayan bir zemin bu sayfalar. Bir neslin yetişmesinde maddi manevi pay sahibi olan düşünce adamlarından Fethi Gemuhluoğlu’nun “Sanatla düşürüldük bu hale… Yine sanatla kalkacağız ayağa!” sözleri de bu soru’nun en net cevaplarından biri.
Hep yakınmıyor muyuz; sanat adına yapılan işler toplumsal değerlerimizi dinamitliyor, aile değerlerimizi yozlaştırıyor, dilimizi giderek yabancılaştırıyor diye?.. Ekrana çıkan, filmlerde hayran olunan sanatçıların uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alındığını gördüğümüzde dehşete düşmüyor muyuz? Çocuklarımızın dinlediği, hayran olduğu şarkıcılara kulak verdiğimizde duyduklarımıza tahammül edemiyoruz. Gençlerin örnek aldığı sanatçıların dünyaya bakış açıları, yaşam biçimleri, savundukları değerler; giderek yeni neslin kabullerini de değiştiriyor, dönüştürüyor. Sanat disiplinlerinin belli kabuller ve Batılı bir bakışın tekelinde sunulmasından, Müslümanların kültürle ilişkisinin geleneksel sanatlar alanına sıkıştırılmasından rahatsız değil miyiz? Buna karşılık olumlu örnekleri çoğaltacağımız, sanatın ve estetiğin hem bireyleri hem toplumu dönüştürücü gücünden istifade edeceğimiz bir ortamın oluşması için bu bakış açısını destekleyecek bir medya algısına ihtiyaç var. Medyayı yönetenlerde bu farkındalık olmadığı için sadece yapılan işleri eleştirmekle yetinip “Aman, bu alan çok kirli; uzak duralım!” demeyi seçiyoruz. Sanat alanında dindarların var olmasının, sanat sayfaları yapılmasının gerekliliği üzerine hala kalem oynatmak zorunda kalıyoruz.
Bu coğrafyada sanat ve estetik medeniyet tarihimizin iki mihenk taşıyken; Selçuklu’da, Osmanlı döneminde hangi sosyal katmandan olursa olsun insanlar mutlaka sanatın en az bir dalı ile mutlaka ilgili iken Tanzimat’la birlikte bazı sanat dallarının Batılılaşmanın gereğiymiş gibi topluma dayatılması halkın kültürle olan bağını olumsuz yönde etkiledi. Anadolu’daki sanat damarı her daim canlı kalsa da “Batılı” sanatların “halkı eğitmek” niyetiyle kullanılması ciddi anlamda bir tepkiye yol açtı. Buna karşılık Osmanlı’dan miras kalan pek çok sanat geleneği Cumhuriyet’le kesintiye uğrasa da hiçbir zaman hayatın dışına itilmedi; her şeye rağmen ustadan çırağa, nesilden nesile aktarıldı. Cumhuriyet döneminde edebiyatıyla, sinemasıyla, tiyatrosuyla kültürel iktidar; sol düşüncenin hakimiyet alanına geçince mücadele eden kimi isimler dışında dindarlar bu durumu peşinen kabullendiler ve var olmak için kendilerine başka mücadele alanları seçtiler. 2015 yılına gelindiğinde pek çok alanda kendini ispatlayan, maddi manevi güç kazanan dindarların sanat alanında olması gerektiği ölçülerde hala varlık gösteremeyişinin en temel sorumluları; toplumun kimliğini değiştiren, dönüştüren bu güçlü alanı göz ardı eden medya organlarıdır. Hiçbir şey için geç değil diyerek umut dolu bir cümle ile yazımı sonlandırmak istesem de medyamızın sanata yaklaşımının on yıllardır milim değişmediğini düşünerek bu iyimserlikten vazgeçiyorum.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Medyamızda kültürsüzlük diz boyu
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:06:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Medyamızda kültürsüzlük diz boyu rüya tabiri,Medyamızda kültürsüzlük diz boyu mekke canlı, Medyamızda kültürsüzlük diz boyu kabe canlı yayın, Medyamızda kültürsüzlük diz boyu Üç boyutlu kuran oku Medyamızda kültürsüzlük diz boyu kuran ı kerim, Medyamızda kültürsüzlük diz boyu peygamber kıssaları,Medyamızda kültürsüzlük diz boyu ilitam ders soruları, Medyamızda kültürsüzlük diz boyuönlisans arapça,
Logged
08 Ağustos 2015, 18:30:37
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 08 Ağustos 2015, 18:30:37 »

Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Medyalar,diziler ahlak çöküntüsü içinde insanların aklına girip,yoldan sapmalarını sağlıyorlar.Bu durumda da ortam ,kültür,aile yapıları parçalanmış ve çöküntüye uğramıştır.Rabbim bizleri hidayet etsin,yolundan ayırmasın inşallah....
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes