> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Mardin'i nasıl bilirdiniz ?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mardin'i nasıl bilirdiniz ?  (Okunma Sayısı 1177 defa)
26 Temmuz 2015, 15:49:36
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 26 Temmuz 2015, 15:49:36 »



MARDİN’İ NASIL BİLİRSİNİZ?

Elife ATEŞ

Nisan 2015 115.SAYI


Şiir gibi bir şehir Mardin. Bir dağın tepesine öylece kuruluvermiş. Kuruluvermiş de nasıl bir kuruluştur o. Bütün Mezopotamya ayaklarınızın arşın arşın altında. Ayrı bir havası var. Mardin’in geçmişi öyle böyle derken taaa Taş Devri’ne dayanmakta. O günden bugüne üzerinden yaklaşık 30 medeniyet geçmiş. Sümerler, Akadlar, Hurriler, Aramiler, Asurlular…

ULU CAMİ’NİN TEVEKKÜL KAPISI

Mardin’de birbirinden ihtişamlı bir sürü cami ve tarihi yapı bulunmakta. Ama bunlardan en eskisi ve en etkileyicisi tabii ki Ulu Cami. Vaktizamanında iki minaresi varmış ancak günümüze sadece bir minaresi ulaşabilmiş. Ulu Cami’ye Mardin’in çarşısından sabuncuları, bakırcıları, basmacıları geçtikten sonra girebilirsiniz. Çarşıdan camiye girdiğiniz kapı Tevekkül Kapısı oluyor. Kapının üzerindeki kufi yazıyla “Her kim ki Allah’a tevekkül eder; O, ona yeter” ayeti sizi karşılıyor. “Dünyalık düşünceni çarşıda bırak da öyle gir” diyerek tevekkülü ve tefekkürü bize hatırlatıyor. Camide Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) Sakal-ı Şerif’i de bulunmakta.

GÖZYAŞI RAHMETTİR

Ulu Cami’nin minaresi, üzerinde kufi yazı ile “La ilahe illallah” yazan kare bir kaidenin üzerine oturtulmuş. Kare görünümlü alanda besmele, onun üzerindeki yüzük şeklindeki alanda Yasin suresi yazılı. Onun üzerinde; içinde Hz. Muhammed Efendimiz (s.a.v) ve 4 halifenin isimleri yazan bir gözyaşı damlası formu yer alıyor. Süslemenin gözyaşı formunda olması manidar. Zira gözyaşı rahmettir. Rahmet, Allah’ın rahmetidir. En üstte 8 kapı formu var. Bunlar cennetin sekiz kapısını temsil ediyormuş. Altında yer alan madalyon şeklindeki alanın ortasında “Allah” yazıyor ve çevresinde de Aşere-i Mübeşşere’nin yani hayattayken cennetle müjdelenmiş 10 sahabinin ismi yazılı. Küçük rehberimiz bize minaredeki sıralanmış anlamı şöyle anlattı: “Sen de Peygamber Efendimiz (s.a.v) gibi olur, bolca gözyaşı döker, onun 4 halifesinin izinden gidersen Aşere-i Mübeşşere gibi cennetlik olursun, yukardaki (minarenin tepesini işaret ederek) cennetin kapılarından da cennete girersin!”

HZ. ÖMER’İN (R.A) HALİFELİĞİ DÖNEMİNDE FETHEDİLMİŞ

Mardin ilimiz Hz. Ömer’in (r.a) halifeliği zamanında fethedilmiş. Bugüne kadar tarihi dokusunu muhafaza edebilmesi de Hz. Ömer’in (r.a) bereketi olsa gerek… Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde yöre İslamiyet’le iyice bir hemhal olmuş. En göze çarpan mimari eserleri de “Bunu bir Müslüman yapmış” dedirtecek özellikte. Görünce gözünüz de gönlünüz de bayram ediyor.

EVLERİ DE SÜSLÜ

“Yiğit yattığı yerden belli olur” diye bir sözümüz var. Mardin bu sözün tam da hakkını veriyor. Gözünüze ziyafet sunan sadece camiler, medreseler değil Mardin kalesinin eteklerine dizilmiş taş evler, konaklar… Taş işçiliğinin en zarif örneklerini küçük bir pencerenin kenarında görebilirsiniz ya da küçük bir kapı tokmağı “Ahşap ancak bu kadar güzel işlenebilirdi” dedirtir.

HASAN KEYF

Hazır Mardin’e gitmişken komşusu Batman’a uğramadan geçmemek lazım. Özelliklede dillere destan “Hasan Keyf”e. “Hesna Kepha”, “Hısnı Kayfa” ya da Hasan Keyf… Mezapotamya’nın orta yeri… “Kaya kalesi” olarak anlamı Türkçemize düşen Hasan Keyf’e Katip Çelebi “Ra’s al Gul” (Gülün başı) demiş. Dicle’nin üzerine kurulmuş köprüsü için ünlü coğrafyacı Yakut el-Hamevi “O kadar memleket gezdim, bu köprüden daha muhteşemini görmedim” demiş. Burada da bir Ulu Camii bulunmakta. Rızk Camii, Sultan Süleyman Camii, Koç Camii, Kızlar Camii… Hasan Keyf’in güzel unsurlarından biri de Dicle’nin kenarında asırlar boyu insanlara ev, yuva olmuş mağaraları. İrili ufaklı neredeyse 5 bin mağara var. Eskiden ev, yuva olmuşlar dedik ama bugün de lokanta, butik vs. olarak hala insanları ağırlıyor bu minnak yapılar.

BİR “TEL” ÇEKTİM MARDİN’DEN

Mardin’in taş oymacılığının yanı sıra gözde el sanatları; gümüşçülük (telkari), bakırcılık, sabunculuk, basmacılık, kilimcilik… Telkari sanatını sadece Mardin’de görebilirmişiz. Telkari, tel haline getirilmiş altın ve gümüşü tahta üzerinde açılmış oyuklara koyarak yapılıyormuş.
Mardin halkının yemekleri de ayrı bir sanat. Sembusek, bir çeşit lahmacun fakat tek farkı kahvaltıda da yenebilecek kadar hafif olması. Mardin’in köfteleri ve dolmaları da sofraların en afili lezzetleri: İkbebet (İçli köfte), Irok (kızarmış içli köfte), Kaburga dolması, tabii bir de kuru patlıcan dolması…

MARDİN KAPI NERDEDİR?

Türkülere de konu olmuş Mardin Kapı sanılanın aksine Mardin’de değil Diyarbakır’dadır. Zaten mevzubahis türkü de Diyarbakır yöresine ait bir türküdür. Mardin’deki kapı ise Diyarbakır Kapı’dır. Ama maalesef Mardin yöresinde “Diyarbakır Kapı” diye bir türkü yakılmamıştır. “Diyarbakır” kelimesinin upuzuuun olmasından olsa gerek.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mardin'i nasıl bilirdiniz ?
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:04:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mardin'i nasıl bilirdiniz ? rüya tabiri,Mardin'i nasıl bilirdiniz ? mekke canlı, Mardin'i nasıl bilirdiniz ? kabe canlı yayın, Mardin'i nasıl bilirdiniz ? Üç boyutlu kuran oku Mardin'i nasıl bilirdiniz ? kuran ı kerim, Mardin'i nasıl bilirdiniz ? peygamber kıssaları,Mardin'i nasıl bilirdiniz ? ilitam ders soruları, Mardin'i nasıl bilirdiniz ? önlisans arapça,
Logged
26 Temmuz 2015, 18:11:14
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #1 : 26 Temmuz 2015, 18:11:14 »

Esselamu aleykum. Bu yazıyı okurken Mardin'i turlamis gibi olduk. İnş gitmek, görmek nasib olur. Rabbim razi olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

26 Temmuz 2015, 19:45:59
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 26 Temmuz 2015, 19:45:59 »

Aleykümselam.Eşsiz evleri,o kadar farklı ırkdan, dinden kişileri içinde beslemesinden eskimeyen tarihinden bilirdik Mardini.Rabbim görmeyi nasip etsin inşallah....
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

26 Temmuz 2015, 21:17:31
İkraNuR
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3.427



« Yanıtla #3 : 26 Temmuz 2015, 21:17:31 »

Mardin'i sadece resimlerden gördüm . Rabbim inşAllah gitmeyi nasip eder. Paylaşım için Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes