๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 29 Nisan 2012, 17:52:50



Konu Başlığı: Malezya hac sorununu 44 yıl önce çözmüş
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 29 Nisan 2012, 17:52:50
Malezya hac sorununu 44 yıl önce çözmüş

Şubat 2007 17.SAYI

Türkiye’de İslam’ın temel esaslarından biri olan hac vazifesini yerine getirmek için sadece niyet etmek yetmiyor. Hac ibadetini eda eden vatandaşlar yurda dönerken, Diyanet kurasında adı çıkmayanlar umutlarını başka bahara erteledi. Bu uzun bekleyiş ölümle noktalanabiliyor, kutsal toprakları görme hayali birçoğu için hiçbir zaman gerçekleşmeyebiliyor. Güney Pasifik’in incisi Malezya bu sorunu tam 40 yıl önce çözdü. Malezya’da hac işleriyle ilgili bütün işlemler Hac Sandığı (Tabung Hajı) adı verilen İslam’ın temel prensiplerine uygun olarak kurulan mali ve ekonomik kurum tarafından gerçekleştiriliyor.

Hac Sandığı’nın ilk mimarı ve kurucusu, Prof. Dr. Raja Ungku Aziz isminde bir araştırmacı ve bilim adamı. 1950 yıllarında Malezya’da yapılan bir araştırma, hacca gitmeye niyetlenen vatandaşların tasarruflarını ilkel bir şekilde korumaya çalıştıklarını ortaya koymuş. Bu kişisel davranış, hem aile ekonomisi hem de devlet bütçesi açısından bazı kayıp ve zararlara sebep oluyor. Prof. Aziz, hacıların ekonomik durumlarını iyileştirmek ve köklü bir çözüm getirmek amacıyla, 1963 yılında hazırladığı projeyi bir kanun tasarısı şeklinde meclise teklif ederek onaylanmasını sağlamış. Buna göre Malezya’dan hacca gitmek isteyen herkes gönüllü olarak kanunla kurulan hac sandığına üye oluyor. Çocuk, doğduğu gün hac sandığına kaydedilebileceği gibi daha sonraki yıllarda da üye kaydedilebiliyor. Her vatandaş kendi isteği ve mali gücüyle orantılı olarak sandığa bir aidat ödüyor. Üye olduğu tarih ve ödediği aidat durumuna göre hacca gidebileceği yıl ve tarih kendisine bildiriliyor.

Diğer yandan fonda biriken paralar usulüne uygun bir şekilde inşaat, ziraat, gıda ve sağlık gibi ticari sektörlerde değerlendirilmek suretiyle elde edilen kar, tekrar müşterilerin hesabına helal kazanç olarak yansıtılıyor. Ayrıca kurumun bünyesinde yine tarım, ziraat, inşaat, ulaştırma, bilgisayar teknolojisi, gıda ve turizm alanında gelir getirici birçok şirket kurulmuş. Sandığa kaydolan üye sayısı dört milyona ulaşmış durumda. Üye kayıt işlemi, her gün artarak devam ediyor. Böylece ülke, hac organizasyonu sayesinde hem birlik, beraberlik, sosyal dayanışma hem de büyük bir ekonomik kaynak sağlamış durumda.

Hac sandığı, itibarı yüksek bir kurum

Hac Sandığı’nın genel merkezi başkent Kuala Lumpur’da. Ülke genelinde 119 şubesi var. Şehrin merkezinde 38 katlı bir binada hizmet veriyor. Hac sandığı, dini, idari ve mali yönden itibarı yüksek ve kanunla kurulmuş bir kurum. Sadece genel merkez binasında 825 kişi çalışıyor. Kurumunun başında önce bakan, daha sonra bir genel müdür ve ona bağlı diğer birim başkanları bulunuyor. Hac sandığı, Malezya’dan hacca gitmek isteyenlere yardımcı olmak, onlara uygun bir fiyatla hac farizasını yerine getirmelerini sağlamak, hacı adayları için güvenilir ve rahat uçak seferleri düzenlemek, Mekke ve Medine’de hacılara uygun evler temin etmek, gıda ve yemek servis hizmetlerini yerine getirmek, hacı adaylarının tasarruflarını özenle korumak, sandıkta biriken paranın İslami usullere uygun olarak yatırımlara yönlendirilmesini sağlamak gibi hacca ilişkin diğer bütün hizmetleri en modern teknolojiden yararlanarak yerine getiriyor.

Hac eğitimi de veriliyor

Dünyada bir benzeri olmayan bu sistem sayesinde Malezya’da hac hizmetleri yaklaşık yarım asırdan bu yana düzenli bir şekilde yürütülüyor. Bu arada hacca gitme sırası gelenler için en az sekiz ay önceden eğitim ve seminer programları düzenleniyor. Bu kurslarda başarılı olup belge alanlar ertesi yıl hacca gitmeye hak kazanıyor. Bu yüzden kutsal toprakların en sakin ve en düzenli hacıları Malezya hacılarıdır. Malezya’da hac işlemleri tek merkezden düzenlendiği için hac sandığı ile seyahat acentaları arasında herhangi bir rekabet, tartışma ve gerginlik de söz konusu değil. Ancak hac sandığı vatandaşların yatırdıkları parayı ve isteklerini dikkate alarak her yıl kontenjanın % 20’sini seyahat acentalarına veriyor. Ancak buradaki bütün denetim hizmetleri yine hac sandığına ait. Hac organizasyonu bakımından önemli bir birikime sahip olan Malezya, yılda yaklaşık yirmi beş bin hacıya hizmet veriyor.

Aynı duyarlılığın bütün İslam ülkeleri tarafından paylaşılması halinde, hac organizasyonlarında yaşanan karmaşa sona erecek, hac ibadeti huzur içinde yerine getirilmiş olacak. Darısı Türkiye ve diğer İslam ülkelerinin başına...

Volkan DENİZ