> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız  (Okunma Sayısı 1501 defa)
21 Eylül 2012, 11:48:56
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Eylül 2012, 11:48:56 »



SAĞLIK HİZMETLERİNDEN HABERDAR MISINIZ?

Ağustos 2012 83.SAYI

Sosyal devlet olma konusunda örnek kabul edilen Kuzey Avrupa ülkelerinin standardına henüz ulaşamamış olsak da son yıllarda ülkemizde halkın ihtiyacını karşılamaya yönelik ciddi çalışmalara imza atıldığı da bir gerçek. Sosyal hizmetler başlığı altında toplayabileceğimiz bu çalışmalar özellikle 2000’li yıllarda yapılan yeni uygulamalarla halka daha kaliteli hizmet ulaştırmayı amaçladı. Örneğin bu hizmetlerden Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı evde bakım uygulaması 2007 yılında 28 bin civarında hastaya hizmet verirken şimdilerde bu rakam 300 binlere ulaşmış durumda. Sağlık Bakanlığı’nın, SHÇEK’nin (Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu) ve belediyelerin sunduğu sağlık hizmetlerinden bazılarını anlattığımız bu yazımızda sunulan hizmetlerin detayları ve kimlerin hangi şartlar altında bu hizmetlerden faydalanabileceğini öğrenebilirsiniz.

SİZ DOKTORA GİTMİYORSUNUZ, DOKTOR SİZE GELİYOR

Dünya genelinde yaygın olan ancak ülkemizde yeni yeni rayına oturan evde bakım hizmetleri evden çıkamayacak hastalara, kimsesizlere, özürlülere ve yaşlılara ulaşmayı hedefliyor. Koşulları gereği hastaneye gidemeyen vatandaşların faydalanabileceği evde bakım hizmetlerinin tanımını şöyle yapabiliriz: Teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, kronik hastalıkların takibinde, herhangi bir sağlık problemi olmaksızın koruyucu sağlık ve tetkik hizmetlerinin verilmesi süreçlerinde, ihtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında sağlık bakımı hizmetlerinin verilmesidir.
Paşabahçe Devlet Hastanesi Müdürü Nuh Terlemez evde bakım hizmetlerinin detayları ve kimleri kapsadığı hakkında şu bilgileri veriyor: “Evde bakım hizmeti, ameliyat sonrası bakım gereksinimi olanlardan uzun süreli bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılara, yeni doğum yapan annelerden tedavisi evde de sürdürülebilecek hastalara, kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyanlardan, aşılama ve laboratuvar tetkikleri gibi hizmetleri evinde veya işyerinde almak isteyenlere kadar çok geniş bir yelpazede ihtiyaç sahiplerine hitap eden bir hizmettir. Evde Bakım hizmeti, GSS (Genel Sağlık Sigortası) kapsamında olan kişilere ücretsiz olarak verilmektedir. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler ise bu hizmetlerden ücretli olarak faydalanabilirler.” Evde bakım hizmetlerinde doktor, hemşire ve birçok sağlık görevlisinin eve gelip hastalara “evde” hizmet verdiğini belirten Terlemez, hastanın pansumanı, serum takibi, kan alımı gibi işlemlerin de evde yapıldığını belirtiyor ve yararlanabilecek kişileri şöyle sıralıyor: “Bu hizmetten en fazla yararlanan hastalar bakıma ihtiyacı olan yaşlılar ve özürlüler, felçli hastalar, yara bakımı, enjeksiyon, infüzyon ve diğer kısa süreli hemşirelik hizmetlerine ihtiyaç duyanlar, kanser hastaları, akciğer ve solunum hastaları, ameliyat sonrası bakım ihtiyacı olanlar, kalp damar ve hipertansiyon hastaları, yeni doğum yapan anne ve bebekleridir.”

“EVDE BAKIM”A MADDİ DESTEK

Hastasına evde bakan kişilere devletin sağladığı maddi destek de yine vatandaşa sunulan kolaylıklar arasında yer alıyor. Özürlü bireyin evde bakımını üstlenen yakınına “evde bakım parası” adı altında devletin para yardımında bulunduğunu belirten Nuh Terlemez bu paranın, bakımı yapan kişiye Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından aylık “net asgari ücret” miktarında ödendiğini söylüyor ve ekliyor: “Evde bakım maaşı özürlü kişilerin kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödeniyor. Bakım maaşından yararlanabilmek için ikamet edilen yerdeki İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne veya varsa İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurmak gerekiyor. İnsan ihtiyaçlarının sonu yoktur ancak bu tür ihtiyaçlar için daha önceleri hiç yardım edilmediği veya çok az miktarda ödeme yapıldığını göz önünde bulundurulduğunda ülkemizdeki olumlu gelişmelerin sosyal yardımlaşma alanında da kendini gösterdiğini görmek güzel.”

EVDE BAKIM İMKANI YOK İSE

Bakıma muhtaç özürlü bireylerin aile yanında bakımının yapılamaması durumunda “kurum bakımı” imkanı sunuluyor. Kurum bakımı evde bakılma imkanı olmayan hastaların SHÇEK (Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu) bakım merkezlerinde ya da özel bakım merkezlerinde bakımlarının sağlanmasıdır. Bu hizmetten yararlanmak için ikamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne veya varsa Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. Sosyal Hizmetler İl ve İlçe Müdürlüğü’nün bulunmadığı yerlerde ise Kaymakamlığa başvurulabilir.

ÖZÜRLÜ MAAŞI

Toplum tarafından “özürlü aylığı” olarak bilinen bu maaş Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 sayılı kanuna bağlı çıkarılan “65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları ile özürlü ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında yönetmelik” kapsamında bağlanan aylıktır. Özürlü aylığı ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük özürlü bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan vatandaşlara ödeniyor. Üç aylık olarak ödenen maaşın özür oranına göre miktarı değişiyor. Özürlü maaşından yararlanmak isteyenler ikamet edilen adresten Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü’ne müracaat edebilirler.

SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYANLARA ARAÇ GEREÇ YARDIMI

Bazı belediyeler düzenledikleri kampanyalarla sosyal güvencesi olmayan engelli hastalara tekerlekli sandalye, işitme cihazları gibi yardımcı araç gereç yardımında bulunuyorlar. Ayrıca Kaymakamlıklar bünyesinde hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ve Kızılay da bu gibi yardımlarda bulunabiliyor. İhtiyaç halinde olanlar araç gereç yardımı konusunda bu merkezlerden gerekli bilgileri edinebilirler.

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMAK İÇİN

Evde bakım hizmetlerinden yararlanmak için bakıma ihtiyacı olan kişi ikamet ettiği bölgenin aile hekimine veya adrese en yakın devlet hastanesinin “Evde Sağlık Hizmetleri Birimi”ne başvuru yapılabiliyor. Ayrıca “444 38 33”ü arayarak da gerekli bilgiler buradan alınabilir, işlemler bu hattan halledebilir.

Yukarıda sayılan hizmetler ve bunların dışında diğer uygulamalar hakkında daha detaylı bilgilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden (www.ozurluveyasli.gov.tr) ulaşmak mümkün.

Ayzıt ATMACA

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız
« Posted on: 28 Mart 2024, 17:16:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız rüya tabiri,Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız mekke canlı, Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız kabe canlı yayın, Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız Üç boyutlu kuran oku Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız kuran ı kerim, Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız peygamber kıssaları,Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınız ilitam ders soruları, Sağlık hizmetlerinden haberdar mısınızönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes