๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 25 Nisan 2012, 16:16:21



Konu Başlığı: Küresel ısınmaya bireysel çözümler
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 25 Nisan 2012, 16:16:21
Küresel ısınmaya bireysel çözümler

Haziran 2007 21.SAYI

Kulluk ve hilafetle yükümlü olan insan, yaratılış gayesinden ve doğal yaşam biçiminden uzaklaştıkça başta kendi hayatı olmak üzere tüm dünyanın kötüye gitmesine sebep oldu tarih boyunca. Son yıllarda sıkça duyduğumuz “küresel ısınma” da insan eliyle dünyanın başına açılan doğal bir felaket. Teknolojik ilerleme, daha fazla para ve güce sahip olma peşinde hırs ve kıskançlık gibi negatif duyguların güdümünde olan insan, yegane yaşam yeri olan dünyayı yaşanılası bir yer olmaktan çıkardı. Böylece de hava, su ve denizlerin kirlenmesi, asit yağmurlarının yağması, iklim değişikliği gibi çevre sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Oysa Rabbimiz, “İnsanların kendi işledikleri kötülükler sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Yanlıştan dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı kötü sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır” (Rum, 41) ayetleriyle, tabii çevrenin ve ekolojik dengenin korunması konusunda bizleri uyarmıştır.

Çevre örgütleri uyarıyor

WWF-(Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak’ın açıklamalarına göre; “Bu yüzyılın en büyük sorunu olan küresel iklim değişikliği, Türkiye’yi daha çok kuraklık ve su kaynaklarının azalması şeklinde etkileyecek. Daha kurak iklim, yağış miktarındaki düşüş, tarımda su tüketiminin giderek artması ve yüzey sularının kaybedilmesi büyük sıkıntılar oluşturacak. Yüksek sıcaklık ve uzun süreli kuraklık tarımda verimin düşmesine neden olacak, birçok bitki ve hayvan türü de yok olacak.” Atmosfere yayılan karbondioksit miktarını azaltmak için herkesin kendi payını küçümsemeden, çözümün bir parçası olması gerektiğini belirten Demirayak, bireysel olarak bu gidişatı durdurmak için; su ve enerji tasarrufuna yönelmek, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek gibi önlemlerin sorumluluk alanımız içinde olduğunu belirtiyor.

“Dünyayı ben mi kurtaracağım?” demeyin!

• Enerji tasarrufu sağlayan ampulleri tercih ederek, atmosfere yılda 75 kg karbondioksit yayılmasını engellenmiş olursunuz.
• Televizyon, bilgisayar gibi cihazlar kullanılmadığı zamanlarda fişlerini çekin. Elektrik tüketimi az olan cihazları tercih edin. Televizyonlardaki kırmızı ışığı kapatarak, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve klimanın toplam harcadığı enerjiye eşdeğer bir enerji tasarrufu sağlanır.
• Klima yerine, daha az enerji harcayan vantilatörleri tercih edin.
• Mekanlarda ısı kaybına karşı gerekli önlemleri alın. Eşyalarınızı, radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirin.
• Bahçenizi hortumla sulamayın, arabanızı hortumla yıkamayın, halılarınızı kendiniz yıkamak yerine halı yıkama şirketlerine verin. Bulaşık yıkama, diş fırçalama, tıraş olma esnasında musluğu açık bırakmayın.
• Atık maddelerin çözülmesini engellediği için çamaşır suyu tüketimini en aza indirin.
• Hava kirliliği ve iklim değişikliğine sebep olan benzin tüketimini azaltmak amacıyla, kurşunsuz benzin tüketen araçları tercih edin. Araçlarınızı düşük hızda kullanın. Uzun duraklamalarda aracın kontağını kapatın. Ulaşımda mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını, kısa mesafelere ise yürümeyi tercih edin. Araba kullanmadığınız her 2 km, 0,75 kg daha az karbondioksit salınması demektir. Düzgün şişirilmiş lastikler litre başına aldığınız yolu %3 oranında arttıracaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.
• Ambalajlarda şişe, kavanoz gibi geri dönüşümü olan ürünleri tercih edin. PVC gibi plastik ambalaj ve poşetleri kullanmayın. Kağıt tüketiminizi azaltın. Çöpünüzü %10 oranında azaltarak, 600 kg karbondioksitin havaya karışmasını engelleyebilirsiniz.
• Ağaç dikmek, sonuçları oldukça önemli ve kolay uygulanabilen çözümlerden biri. Her ağaç, atmosferden önemli ölçüde karbondioksit gazı emer. Peygamber Efendimiz de (s.a.v) ağaç dikimi, yetiştirilmesi ve korunmasına büyük önem vermiştir. Mesela Medine çevresindeki alanı koruluk ilan etmiş, ağaçların kesilmesini ve dalların kırılmasını yasaklamıştır. Ayrıca “Bir Müslümanın diktiği ağacın meyvesinden, ektiği ekinin mahsulünden herhangi bir insan veya herhangi bir canlı yerse, o meyve, ağacı diken kişi için sadaka olur” hadisiyle bizleri teşvik etmiştir.

Özlem ŞAHİN EKİNCİ