> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Kışı yeşillikler arasında geçirin
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kışı yeşillikler arasında geçirin  (Okunma Sayısı 900 defa)
05 Ocak 2012, 13:01:47
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 05 Ocak 2012, 13:01:47 »



Kışı yeşillikler arasında geçirin

Aralık 2007 27.SAYI

Kış, soğuk ve yağmurlu yüzüyle evimize kadar sokuldu. Ama bu soğuk kış günlerini yeşillikler içinde geçirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Çünkü artık bahçe tutkunları dört mevsim yeşilin tadını çıkaracakları kış bahçelerinde vakit geçiriyor. Alüminyum, pvc ya da ahşap profillerle hazırlanan kış bahçelerinde dışarıdaki yağmuru seyretme fikri dahi insanın içini ısıtmaya yetiyor.

Balkonlara kış gelmiyor

Bahçesinin bir köşesinde küçük sevimli bir kış bahçesi dekor etme imkanı bulamayanlar evlerinin balkonlarından birini camekanla kapattırıp içini belli bir sıcaklıkta tutarak bu kış bahçesini evlerinin içine kadar taşıyabilirler. Yeter ki kış bahçesi için seçilen yer evin bol güneş alacak, güney cepheden bir köşesi olsun. Tüm teknik şartlar karşılanarak dizayn edilmiş bir kış bahçesi, havalandırma, ısıtma ve gölgelendirme koşulları iyi oluşturulduğu takdirde dört mevsim sorunsuzca kullanılır. Ama her şeyden önce kış bahçesi olarak kullanacağınız balkonunuzun güneş alan bol camlı bir bölmeden çevrilmiş olması gerekir.

Bahçenin ısısı gece ve gündüz çok sıcak olmamalı, çünkü bitkileri soğuktan koruyayım derken sıcaktan öldürme tehlikesi olduğunu unutmamak gerekir. Fırınlanarak böcekleri öldürülmüş ve içi minerallerle zenginleştirilmiş özel toprağı tercih etmenizde fayda var. Kullanacağınız suyun ise klor miktarı yüksekse suyu dinlendirerek bir gün sonra çiçeklere vermenizi tavsiye ederiz.

Limon ve portakal bile dikebilirsiniz

Kış bahçesinde yetiştirilecek bitkilere gelince sözü konunun uzmanı olan Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Bekir Bükün’e bırakıyoruz: “Kış bahçe ve balkonlara hercai menekşe, siklamen, çuha çiçeği ve açelya önerebiliriz. Ayrıca baharda açan soğanlı bitkileri bu mevsimde dikerek ilkbaharı balkonunuzda karşılayabilirsiniz. Her mevsim çiçek açan hercai menekşeleri kış balkonları için güzel bir tercihtir. Hercai menekşeleri en sorunsuz saksı çiçekleri arasındadır. Ancak su dökerken yapraklarının ıslanmamasına dikkat edin.
Çuha çiçekleri de kış aylarının vazgeçilmez saksı çiçekleri arasındadır. Gölgeli kış bahçelerinde mükemmel olurlar. Siklamen çiçekli dönemde bol su ve biraz gübre ister. Ama ilkbaharda başlayan dinlenme döneminde yanına yaklaşmamak ve dokunmamak gerekiyor. Kışın en güzel çiçeklerinden biri de açelyadır. Çiçeklerini kış ortasında açan açelyayı lapa lapa yağan karın altına bile bırakabilirsiniz. Suyu çok seven açelyaların toprağını nemli tutmak gerekir; güneşe direkt bırakılmamalıdır. Ayrıca camekanlı balkonlarınızda limon ve portakal ağaçları da yetiştirmeniz mümkün. Yetişmeleri için iyi ışık almaları ve Akdeniz iklimine göre nem ayarının yapılması lazım.”
Kış bahçesine yakışan bitkiler

Japon akubası: Çok sayıda ve geniş, parlak yaprakları vardır. Yuvarlak ve düzgün bir form oluşturur ve de gölgede iyi büyürler. Kızıl olan meyveler sonbahardan kışa kadar çalıya ayrı bir güzellik katar. Okul, hastane gibi kurumlarda çok fazla tercih edilen bu bitkiler teras dekorasyonu ve manzara oluşturmak için harika bir tercihtir. Ev bitkisi olarak da kullanabileceğimiz bu bitkiyi yarı gölgede bırakın. Direkt güneş, yaprakları üzerinde yakıcı bir tesir yapar. Susuzluğa karşı dayanıklı olsalar da düzenli olarak sulanmasını tavsiye ederiz. Dolgun ve iyi gelişme için ise yapraklarını budamak gerekir.

Gelin duvakları: Muhteşem çiçekleri olan gelin duvakları göz alıcı asma türü bitkilerden biridir. Çiçeklerin renkleri morumsu-kırmızı, eflatun-pembe, portakal, sarı ve beyaz arasında değişir. Sıcak bölgelere inildikçe artan çiçeklenme, kışı ılık geçen senelerde neredeyse bütün bir yıla yayılabilir. Asma çiçeksiz kaldığında, kalp şeklindeki yapraklar yoğun bir yeşillik sağlarlar. Güney Amerika kökenli bitkilerdir. Konsolos Çiçeği olarak da bilinen Gelin duvakları zemin kaplamadan teras çevrelemeye, çitten çardak oluşturmaya kadar pek çok yerde kullanılabilirler. Hızla büyümelerini göze alarak yeterince geniş alanlara dikin, aksi halde sık sık budamanız icap edecektir. Gelin duvakları soğuğa ve dona duyarlı bitkilerdir. Yeni dikilen bitkileri tutması için sık sık sulayın. Tuttuktan sonra en yüksek çiçek verimi için suyu en aza indirin.

Atatürk çiçeği: Yılbaşı çiçeği de denilmektedir. Kışın açan nadir çiçeklerden biridir. Nemli, yağmurlu dere yataklarında ve kayalık yamaçlarda yetişir. Ilıman iklimlerde açık havada yetişebilen bu bitki, soğuk iklimlerde saksıda yetiştirilir. Ortada küme oluşturan küçük sarıçiçekleri, taçyaprağa benzeyen, genellikle kırmızı renkli bürgülerle çevrilidir. Yüksek orantılı nem isteyen çiçeği 15-20 derece sıcaklıkta tutmak gerekir. Doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Aydınlık bir yer, nem oranı yüksek bir ortam gerekir. Su ihtiyacı ilkbahar ve yazın fazladır. Çiçeklenme dönemi verilen su azaltılmalıdır.

Mısır Çarşısına uğrayın

Balkonunuzu süsleyecek çiçek soğanlarını ve fideleri almak için en uygun adreslerden biri Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı. Burada aklınıza gelebilecek her türlü çiçek soğanı, fide ve tohum bulabilirsiniz. Mısır Çarşısı’na gidemeyecek kadar uzakta olanlar ise hobi marketleri, Praktiker, Bauhaus, Metro gibi alışveriş merkezlerine uğrayabilir. Buralarda satılan çiçeklerde hastalık olması uzak bir ihtimal. Bir başka adres ise son yıllarda sayıları hızla artan ve büyük şehirlere kadar gelen çiçek seraları. Semt pazarlarından fide almak ise riskli. Mezattan alındığı için ucuz ve kalitesiz oluyorlar.

Çiçekli minderler, boyalı yapraklar

Fazla masraf yapmadan küçük ayrıntılarla kış balkonunuzu şık bir şekilde dekora edebilirsiniz. Eğer evinizin balkonundan seyredeceğiniz güzel bir görüntü yoksa size yer minderlerini öneririz. Çiçekli kumaşlarla dikilmiş minderlerle evinizin zeminine baharı çoktan getirmiş olacaksınız. Eğer sandalye ve masa kullanacaksanız ahşap ve bambu türünden olanları tercih edin. Masanızın örtüsünü ise yine çiçekli bir desenden seçip baharı masaya getirebilirsiniz. Ayrıca ahşap sepetlerin içine rengarenk boyadığınız kozalakları, kurutulmuş buğday ve başak demetlerini yerleştirebilirsiniz. Yine duvarlarınıza suluboya ile renklendirdiğiniz çınar yaprakları yapıştırıp farklı bir dekor elde edin. (Bu mevsimde gittiğiniz her yerde çınar yaprağı bulabilirsiniz.) Saksılarınızın dışını ise içinizden geldiği gibi resmedin ya da mutfakta kullandığınız alüminyum kağıttan kaplayarak hoş bir görüntü oluşturmayı deneyin. Yine tavana asılacak renkli bir avize kış odanızın havasını değiştirecektir.

Ayşe OLGUN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kışı yeşillikler arasında geçirin
« Posted on: 26 Nisan 2024, 15:56:17 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kışı yeşillikler arasında geçirin rüya tabiri,Kışı yeşillikler arasında geçirin mekke canlı, Kışı yeşillikler arasında geçirin kabe canlı yayın, Kışı yeşillikler arasında geçirin Üç boyutlu kuran oku Kışı yeşillikler arasında geçirin kuran ı kerim, Kışı yeşillikler arasında geçirin peygamber kıssaları,Kışı yeşillikler arasında geçirin ilitam ders soruları, Kışı yeşillikler arasında geçirin önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes