> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Az ve öz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Az ve öz  (Okunma Sayısı 685 defa)
25 Ekim 2011, 16:15:19
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 25 Ekim 2011, 16:15:19 »



Az ve Öz

Ekim 2008 37.SAYI

Danışan dağı aşmış danışmayanın yolu şaşmış

Bir konuda karar vermek için o işin ehli, yahut sözüne, tecrübelerine, yaşantısına itibar edilen sevilen kişilere fikir danışılmasına istişare diyoruz. İstişareye yüce Allah’ın emri, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) sünneti olarak önem verilmeli. Hz. Mevlana’ya göre “Danışma insana anlayış ve akıl verir. Akıllar da akıllara yardım eder. Bir akıl başka bir akılla birleşti mi kötü işe kötü söze mani olur. Nur artar, yol meydana çıkar. Peygamber (s.a.v) ‘Ey tedbir sahibi, danış ki kendisiyle danışılan kişi emindir’ ve ‘işlerini istişareyle yapar onlar’ der. İstişareyle yapılan işte hata ve eğrilik az olur.”

Peygamberlere iman

Allah Teala’nın kullarına emir ve yasaklarını bildirmek ve onları terbiye etmek için insanlar arasından seçip görevlendirdiği kişilere peygamber denir. İman esaslarından biri de peygamberlere imandır. Peygamberlik çalışmakla elde edilemez. O ancak Allah vergisidir. Peygamberlerin sayılarını ancak Allah bilir. Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen peygamberlerin sayısı yirmi beştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ile birlikte diğer tüm peygamberlere iman etmek farzdır. Peygamberde bulunması gereken temel sıfatlar şunlardır: Doğruluk (sıdk), güvenilir olmak (emanet), günahlardan korunmak (ismet), yüce Allah’ın emirlerini hiç eksiltmeden ve değiştirmeden insanlara bildirmek (tebliğ), aklı tam ve zeki olmak (fetanet), erkek olmak.

Göğün kapılarını açan istiğfar

Kim sürekli istiğfar ederek yüce Allah’tan affını isterse, Allah’ın onun için bütün sıkıntılardan bir kurtuluş yolu açacağı müjdesini veren Efendimiz (s.a.v) mübarek sözlerine şöyle devam eder: “Allah her zorluktan bir çıkış yolu yaratır ve onu hiç ummadığı yerden rızıklandırır…”

Halife Hz. Ömer’in (r.a) yanına bir grup insan gelir. Kendisine kuraklık ve kıtlıktan şikâyet ederler. “Yandık, arazi ve hayvanlarımız telef oldu, zora düştük” deyip yağmur için dua etmesini isterler. Hz. Ömer (r.a) kabul ederek halkı mescitte toplar, minareye çıkar, ellerini açıp “Allahım bize acı, rahmet et” diyerek hiç durmadan istiğfar etmeye başlar. Yağmur için dua isteyenler hayret ederler. Halife yağmur istemiyor, hep istiğfarla meşgul oluyor. Neden böyle yaptığı Hz. Ömer’e (r.a) sorulunca; “Rabbinizden mağfiret dileyin, çünkü o çok bağışlayıcıdır. Mağfiret dileyin ki üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin. Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size güzel rızıklar sunan bahçeler ihsan etsin, sizin için ırmaklar akıtsın” (Nuh, 10-12) ayetini okur ve sonra şöyle der: “Ben üzerinize göğün kapılarını açacak ve size yağmur yağdıracak asıl işi yapıyorum!” (İbn Kesir)

Lüzumsuz sorularımızla insanları sıkmayalım

İnsanları gereksiz sorularla sıkıntıya sokmak iyi bir davranış değildir. Eski zamanlarda bir kimsenin yolda karşılaştığı tanıdığına “Nereye gidiyorsun?”, “Ne iş yapıyorsun?” şeklinde sıkı sıkı sorular sorması ve bazen onu yalan söyleme yanlışına düşürmesi hoş görülmez. Aslında böyle bir davranış sünnet olmadığı gibi edebe de uygun değildir. İnsanın bir başkası tarafından nereye gittiğinin, ne yaptığının bilinmesini istememesi en doğal hakkıdır. Büyük zatlardan Mücahid ve Ata (rh.a) bu tür sualleri uygun bulmazlar ve şöyle derlerdi: “Yolda bir din kardeşinle karşılaştığın zaman ona ‘Nereye gidiyorsun?’veya ‘Nereden geliyorsun ?’diye sorma. Bu durumda sana belki doğrusunu söyler, senin hoşuna gitmez. Belki yalan söyler buna da onu sen sevk etmiş olursun.”

Teyemmüm

Abdestsizlikten temizlenmek, namaz kılmak veya abdestsiz yapılması caiz olmayan bir ibadeti yapmak için niyet ederek temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye ellerini sürüp yüzünü ve kollarını mesh etmeye “teyemmüm” denir. Abdest almak veya gusül yapmak için su bulunmadığı zaman teyemmüm etmek abdest ve gusül yerine geçer. Teyemmümü gerekli kılacak durumlar kısaca şöyledir: Suyun bulunmaması, yeteri kadar olmaması, su yolunda bir tehlike bulunması, suyun bir mil’den uzak olması, ancak içmeye yetmesi, kullanma imkânının olmaması, satın alınamaması veya piyasa değerinin çok üstünde satılması. Bir kimsenin su kullandığı takdirde hasta olmaktan veya hasta ise hastalığının artmasından veya iyileşmesinin gerçekleşmesinden endişe etmesi teyemmümün yapılması için bir özür sayılır.

Allah’a giden yolculuk

Tasavvuf terbiyesiyle Allah’a sefer ve yolculuk deyince, hadis-i şeriflerde anlatılan iç terbiye ve takva anlaşılacağını söyleyen büyük velilerden İsmail Ankaravi (k.s) bu seferin sufinin iç aleminde gerçekleşeceğini belirtir. “Bu seferin aslı her türlü kötülükten uzaklaşmaktır. Bu seferin sonunda salik Cenab-ı Hakk’a ulaşır ve huzur bulur. İnsanın kemali ancak bu şekildeki bir seferle alacağı terbiye ile mümkündür.” (Ankaravi, Minhacü’l-Fukara)

Efser BERİN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Az ve öz
« Posted on: 29 Mart 2024, 12:59:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Az ve öz rüya tabiri,Az ve öz mekke canlı, Az ve öz kabe canlı yayın, Az ve öz Üç boyutlu kuran oku Az ve öz kuran ı kerim, Az ve öz peygamber kıssaları,Az ve öz ilitam ders soruları, Az ve özönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes