๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 25 Ocak 2012, 12:18:50



Konu Başlığı: Huzur dolu bir konut için
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 25 Ocak 2012, 12:18:50
Huzur dolu bir konut için…

Kasım 2007 26.SAYI

Çağımız insanı manevi değerlerden uzaklaştıkça maddiyata daha çok önem verir oldu. Yardımlaşma, komşuluk, şefkat gibi insanları birbirine yakınlaştıran güzel ahlak örnekleri yerini büyük ölçüde menfaat ilişkilerine bıraktı. Çoğumuz geçinmek için tahammül sınırlarımızı zorlayan bir yarış içindeyiz. İlkokul sıralarında başlayan bu yarış ileriki yaşlarda kimi zaman daha fazla kazanç ve yüksek makam için birbirinin kuyusunu kazıp, çılgınca rekabet etmeye itebiliyor insanları.

İşte bu şartlarda sıcak aile ilişkilerinin yaşandığı konutların önemi daha da artıyor. İşinden yorgun argın evine dönen ailenin erkeği, yine işten dönen ya da ev işlerinin tükettiği kadın ve okuldan zihnen yorulmuş olarak gelen çocuklar evde huzur ve mutluluğu arıyor. Yaşadığımız aile ortamının huzurlu olması içinse oturacağımız konutlarda bazı özelliklerin bulunması gerekiyor.

Oturulacak konutta ne gibi özellikler bulunmalıdır?

• Günümüz şartlarında lüks sayılan tek veya iki katlı bahçeli evlerde oturma arzusu aslında son derece insani bir istek. Ülkemizde yapılan bir araştırmada apartmanlarda yaşayan nüfusun yüzde 93’ü bir ya da iki katlı evlerde yaşamak istediklerini söylemişler. Konutların yüksek oluşunun insanların ruhi yapıları üzerinde olumsuz etkileri var. Mesela apartmanlarda altlı üstlü oturanların, genelde birbirlerini hiç tanımadıklarını biliriz. İnsanların toprağa yaklaştıkça huzur buldukları, uzaklaştıkça da huzursuz oldukları da bilinen bir durum.
• Oturulacak ev, aile fertlerinin rahat edebilecekleri genişlikte olmalı. Yapılan araştırmalar, kişi başına 10 metrekare yer düşmeyen konutlarda yaşayan ailelerde, akıl ve ruh sağlığı hastalıklarına daha sık rastlandığını gösteriyor. Ülkemizde ailelerin fert sayısı 4-6 arasında değiştiği ve misafir ağırlama adetinin canlı olarak sürdüğü göz önünde bulundurulduğunda konut alanının en az 70 metrekare olması gerektiği anlaşılır.

Çocukların sağlıklı cinsel gelişimi için ayrı oda şart


• Konut darlığı, çocuklar için de önemli bir problem. Zira çocuğun ruhsal ve cinsel gelişiminin sağlıklı olabilmesi için en geç 2-3 yaşına gelince yatağının anne ve babasının odasından ayrılması şart.
• Çocuğun kişilik gelişiminde de dar evlerin olumsuz etkisi büyük.
• Yine çocuklar 10-12 yaşlarına ulaştıklarında cinsel açıdan gelişimlerinin önemli bir aşamasına gelirler. En geç bu yaşlarda erkek ve kız kardeşlerin odalarını ayırmak, kendi cinsi gelişimlerini uyumlu bir şekilde sağlamaları için şart.
• Evin çocukların rahatça oynayabilecekleri park ve yeşil alanlara da yakın olması gerekir.
• Gürültünün insan sağlığına kötü etkilerinden korunmak için konutlar sakin bölgelerde olmalı. Bir evin huzur ortamı olabilmesi, teşkilatının mükemmelliği kadar yapıldığı mevkiin, yerleşim için müsait ve genel şehir planına uygun olmasına bağlı.
• Konutla iş yeri birbirine çok yakın olmamalı. Konut, kişiyi işyerinin atmosferinden muhakkak uzaklaştırmalı. Tabii, kişinin saatlerini yolda geçirtecek kadar uzak da olmamalı. 
• Evde ya televizyon olmamalı ya da düğmesine kontrollü basılmalı. Ev halkının sıcak insan ilişkileriyle geçireceği saatler televizyon karşısında harcanmamalı.         
“Ev alma, komşu al”
• Komşular da konut seçiminde hayli önem taşırlar. Kişinin sıkıntısında yardımcı olacak, en azından birbirlerine anlayışlı ve hoşgörülü davranacak komşulara çok ihtiyaç var.   
• Evin kişiyi günlük sıkıntılarından uzaklaştıran, içini huzur dolduran cami ve mescitlere de yakın olması gerekir.         
                 
Adeta bir sığınak yeri olan evinde huzur ve sessizliği arayan insan hiç olmazsa yuvasında kafasını dinlemek istiyor. Bu yüzden geniş ve rahat olan huzur dolu evin önemi, günümüzde kendini daha çok belli ediyor. Ancak ev sahibi olmanın bile büyük bir nimet olduğu ülkemizde bu şartlara sahip bir konut seçimi pek çok insanımız için hayalden ibaret kalıyor.

Cenab-ı Hak evleri birer huzur bulma ve dinlenme yeri olarak insanlara bağışladığını ifade buyuruyor. (Nahl, 80) Peygamber Efendimiz (s.a.v) ise geniş evi dünyada insanı mutlu eden, dar evi de mutsuz eden üç şeyden biri olarak saymıştır.

Aysun ÖZPOLAT