๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 08 Ekim 2011, 14:52:39



Konu Başlığı: Gülümseyen güneşe aldanmayın
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 08 Ekim 2011, 14:52:39
GÜLÜMSEYEN GÜNEŞE ALDANMAYIN!

Nisan 2009 43.SAYI

Soğuk kış günlerinin ardından içimizi kıpır kıpır eden güneşin gülümseyen yüzüne aldanmayın. Her mevsim dönüşümünde olduğu gibi, bahara girerken de psikolojik ve fizyolojik yapımızda bir takım değişiklikler meydana gelir. Hava sıcaklığına göre kendini ayarlayan metabolizma, bir sonraki mevsim şartlarına uyum sağlamaya çalışır. Kış aylarının soğuk günlerinden yaz aylarının sıcak günlerine geçiş mevsimi olan ilkbaharda da durum böyledir.  Tabiatla birlikte vücutta da bir takım kimyasal değişiklikler meydana gelir. İşte baharın bedenimize yansımaları…

1-Metabolizmanın hızını etkileyen hormonların salgılanması artar. Tiroit bezini direkt etkileyen TSH hormonun fazlalaşması sonucu fiziksel olarak metabolizma hızlanır.
2-Tiroit bezinin işlevinin artması, dolaylı olarak diğer endokrin bezlerinide etkiler. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin miktarında meydana gelen artış sonucu olaylara karşı verilen tepkilerde değişiklikler olur. Bazı hastalıklarda artış gözlenir.
3-Kış aylarında soğuğun etkisiyle metabolizma işleyişinin yavaşlamasıyla vücudumuzda bazı hormonlar daha az salgılanır. “Hipotalamus” adı verilen, beynimizde vücudun ısı ayarlamasını yapan bir merkez vardır. Havanın ısınmasını algılayan bu merkez, hormonların salgılanmasını artırıcı sinyaller verir.
4-Isının yükselmesiyle vücut ısısını dışarıya uydurmaya çalışan hipotalamus,  hormonların salgılanmasını artırarak, kan dolaşımını hızlandırır. Ve kalp daha hızlı çarpmaya başlar. Bu düzen değişikliği vücudun yorulmasına neden olur, baş ağrıları artar.
5-Kalp, dengeyi sağlamak için kısa bir süre sonra çarpıntı hissi verir. Daha sonra normale döner. Ancak hipertansiyonu olanlar için, dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
6-Hava sıcaklığında meydana gelen ani değişiklikler sonucu bahar nezlesine sık rastlanır.
7-Havanın nemi ve ısının değişimi, romatizmal hastalıkları tetikler.
8-Metabolizmanın hızlanmasıyla artan mide salgıları, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
9-Vücudumuzda gerçekleşen fizyolojik değişikliklerden psikolojimiz de etkilenir. Bu etki daha çok hayata pozitif bakma ve mutlu hissetme şeklinde olur.
10• Baharın gelmesi alerjik bünyeye sahip olanlar açısından endişe verici olabilir. Alerji yapan faktörler arttığı için bu kişilerin daha tedbirli olması gerekir.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

HAVA DEĞİŞİMİNE HAZIRLIKLI OLUN

Baharda havaların bir güneşli, bir yağmurlu olması dolayısıyla vücut ısısını korumak için tedbirli davranın. Kıyafetlerinize dikkat edin.

ERKEN KALKIN

Erken kalkıp, güneşi yakalarsanız, metabolizmadaki değişimin kısa sürede tamamlanmasını sağlarsınız. Erken kalktığınız takdirde, kendinizi daha iyi hissedersiniz.

SPOR YAPIN

Havanın değişimine uyum sağlamaya çalışan vücudunuzda enerjinin iyi bir şekilde kullanılmasını sağlamak için spor yapmanız faydalı olacaktır. Özellikle güne sporla başlamanız psikolojik ve fizyolojik olarak daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

GIDANIZA İTİNA GÖSTERİN

C vitamini başta olmak üzere, A, B, D, E, K vitaminleri alın. Bol bol taze sebze ve
meyve yiyin.

GÜNEŞİ DEĞERLENDİRİN

Kışa özgün isteksizlik, yorgunluk gibi depresif duyguların en büyük sebebi kasvetli ve güneşsiz havalardır. Güneşli günlerle birlikte melatonin ve seratonin hormonu salgı düzeyinde artış olur. Böylece kendimizi daha iyi, neşeli ve mutlu hissederiz. Bu nedenle depresyonun tedavisi için güneşli günlerin değerlendirilmesi gerekir.

ALERJİ TESTİ YAPTIRIN

Alerjik bir bünyeye sahipseniz, öncelikle neye karşı alerjiniz olduğunu saptamanız çok önemli. Uzman doktor gözetiminde yapılan testler sayesinde bunu öğrenebilirsiniz.
Çiçeklerin ve çimenlerin bulunduğu ortamlardan uzak durmaya çalışın. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde, pencereleri kapalı tutmaya özen gösterin.

Aysun ÖZPOLAT