> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Bir Büyüğümüzü Uğurladık
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bir Büyüğümüzü Uğurladık  (Okunma Sayısı 714 defa)
20 Aralık 2011, 18:58:14
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 20 Aralık 2011, 18:58:14 »



Bir Büyüğümüzü Uğurladık

Şubat 2008 29.SAYI

Allah erlerinden Seyda Molla Yahya (k.s) Hazretleri dünyadaki vazifesini tamamlayıp Rabbine döndü. Gönüllerde hüzün var. Üzülüyoruz, çünkü alimin ölümü alemin ölümüdür. Tesellimiz ise, onun 68 yılını geçirdiği bu mihnet yurdundan daha güzel bir yere hicret etmiş olması.

Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki: “Alimler yeryüzünün kandilleridir.” “Alimin ölümü alemin ölümü gibidir.” İşte o kandillerden biri olan Seyda Molla Yahya (k.s) Hazretleri, 20 Ocak Pazar günü İstanbul’da Hakk’ın rahmetine kavuştu. İzmit’e bağlı Mollafenari köyünde ebediyete uğurlandı. Cenab-ı Hak’tan, bizleri böyle mübarek insanların şefaatlerinden mahrum etmemesi duasıyla merhuma rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve ilim alemine baş sağlığı diliyoruz.

Mübarek neslin amca soyundan

Seyda Molla Yahya Pakiş, 1940 yılında Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Ulaşlı köyünde dünyaya geldi. Babası Molla Abdurrahman Efendi tarafından nesebi Peygamber Efendimiz’in amcası Hz. Abbas’a (r.a) dayanıyor. Merhumun “Abbasî” lakabı da buradan. Bu nezih soy hep alim olmasıyla meşhur. Annesi Reyhane Hanım ise Hz. Hüseyin’in (r.a) soyundan gelen seyyide bir hanım. Onun da babası Şeyh Mustafa Efendi. Molla Yahya el-Abbasî (k.s) tahsiline daha çocuk yaşlarda büyük alim ve hal ehli olan babası Molla Abdurrahman Efendi’nin yanında başladı. Yedi yaşındayken Kur’an-ı Kerim’i yedi ay gibi bir sürede hatmetti. Fıkıh, Sarf ve Nahiv gibi temel ilimlerini babasının yanında ikmal ettikten sonra, Doğu medreselerinin birçok kıymetli aliminden ders alarak ilmini ilerletti. Nihayetinde, mürşidi ve üstadı Şeyh Seyyid Abdulhakim Hüseynî (k.s) Hazretleri’ne hem zahiren hem de manen talebe oldu.

Kısa bir zamanda on iki şer’i ilimden icazetini aldı ve Seyyid Abulhakim Hüseynî Hazretleri’nin dergahında müderrisliğe başladı. Ayrıca üstadının pek çok yolculuğuna da iştirak etti, yakınında bulundu.

1960-62 yıllarında önce Manisa sonra da Edirne’de askerlik vazifesini yapan Molla Yahya Efendi (k.s), Seyyid Abdulhakim Hüseynî (k.s)  Hazretleri’nin 1972 yılında Rahmet-i Rahman’a kavuşmasıyla, onun oğlu ve aynı zamanda halifesi olan Seyda Muhammed Raşid (k.s) Hazretleri’ne intisap etti. Molla Yahya Efendi (k.s), çeşitli yerlerde imam-hatiplik yapmış ve son olarak 1987 yılında Şanlıurfa Merkez Hüseynîye Camii’nden emekli olmuştur.

Zahir ve batın alimi


Seyda Molla Yahya (k.s), gerçek bir zühd ve takva ehli, ilmiyle amil bir zat idi. Üstün ilmine rağmen gayet mütevazi idi. Sadece ilim öğrenmenin kişiye yetmeyeceğini, bir mürşide bağlanmak gerektiğine işaret ediyordu. Kendisi de zahir ilimlerinin yanı sıra tasavvuf yolunda büyük mesafeler kat ederek Seyda Muhammed Raşid (k.s) Hazretleri’nden 1987 yılında manevi diploma olan halifelik icazetini aldı ve ardından yine onun işaretiyle İstanbul’a yerleşti. Seyda Muhammed Raşid (k.s) Hazretleri’nin 1993 yılında ahirete irtihaliyle de, tasavvufi adap gereğince manevi irşad vazifesine başladı.

Molla Yahya (k.s) Hazretleri, Rasulullah Efendimiz’in (s.a.v) sünnetine uygun yaşamaya büyük titizlik göstermiştir. İnsanların kalplerinin imanla dirilmesi için büyük çabalar göstermiş, bu maksatla İstanbul’da vakıf çalışmalarına mihmandarlık etmişti. Talebe okutmuş ve tasavvuf sohbetlerini ara vermeden sürdürmüş, ömrünün son demlerine kadar insanları Kur’an ve sünnetin ışığında doğru yola çağırmıştır. Allah Teala’dan rûz-i mahşerde, Rabbi’nin rızası yolunda yaşayıp O’na ulaşan bu büyük alimin şefaatiyle şereflenmeyi dileriz.

    Molla Yahya (k.s):  “Tasavvuf ilmi sadece okumakla olmaz”

    “İnsanın fıtratında bazı hastalıklar vardır ki, bunlar kalp hastalıkları dediğimiz kibir, haset, ucub, hırs, dünya muhabbeti gibi manevi hastalıklardır. İnsanların çoğunda bu hastalıklardan vardır. İşte bu hastalıkları tedavinin yolu, tasavvuf yoludur. Bu yoldan bahseden ilim de tasavvuf ilmidir. Ancak tasavvuf ilmi sadece okumakla olmaz. Tasavvuf hakkında binlerce kitabı okusan tasavvufun bir hakikatine varamazsın.

    Tatbikatı olmayan ilim fayda vermez. İşte bunu tatbik etmek, kalp hastalıklarından kurtulmak için, mürşid-i kamile çok büyük ihtiyaç vardır. Mesela nasıl ki bir meyve ağacının bakımı yapılmazsa, onun aşısı yapılmaz, gübresi, suyu verilmezse, meyvesi güzel olmaz. İnsanın durumu da böyledir. İnsanın da bir mürebbiye, kendini terbiye edip olgunlaştıracak birine ihtiyacı vardır.  Mürşid-i kamiller kalp hastalıklarının doktorlarıdır. Kalp hastalıklarının tedavisine Cenab-ı Mevla onları vesile kılmıştır. Tabii ki hakiki hidayet ve irşad Allah’ın kudretindedir. Bunlar ancak vesile olurlar, sebep olurlar.”

Hüseyin OKUR

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bir Büyüğümüzü Uğurladık
« Posted on: 27 Nisan 2024, 23:13:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bir Büyüğümüzü Uğurladık rüya tabiri,Bir Büyüğümüzü Uğurladık mekke canlı, Bir Büyüğümüzü Uğurladık kabe canlı yayın, Bir Büyüğümüzü Uğurladık Üç boyutlu kuran oku Bir Büyüğümüzü Uğurladık kuran ı kerim, Bir Büyüğümüzü Uğurladık peygamber kıssaları,Bir Büyüğümüzü Uğurladık ilitam ders soruları, Bir Büyüğümüzü Uğurladık önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes