๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 23 Eylül 2011, 11:29:20



Konu Başlığı: Gelinlik ve dinimizdeki yeri
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 23 Eylül 2011, 11:29:20
GELİNLİK VE DİNİMİZDEKİ YERİ

Şubat 2010 53.SAYI

İslam toplumları çok çeşitli milletlerin adet, gelenek ve görenekleriyle karşılaşmış ve bu geleneklerin bazıları varlığını sürdürmüştür. Bunların bir kısmı, tamamen İslami ahkama uygun ve mübah düşerken bir kısmı da İslam’ın ruhuna aykırı olduğundan zaman içerisinde toplum bunları kendi dışına itmiştir.

İslam bir konuda hüküm verirken bazı prensiplerin temel alınmasını ister. Zira bazı davranışlar ve adetler vardır ki eğer onlar bir dinin veya milletin alamet-i farikası olmaktan çıktıysa onların kullanılması bazen gelenek ve örf olarak dikkate alınabilir. İslam bu konuda “Kim bir kavme benzerse o onlardandır.” (Ebu Davud) hadis-i şerifini temel kabul eder. Yani eğer insan başka bir din veya millet tarafından kullanılan bir şeyi kullanırken, o dinin milletine benzemeye çalışır ve bunu isteyerek yaparsa, insanı küfre sokar denilmiştir. Kolye niyetiyle de olsa haç takmak buna verilecek bariz bir örnektir. 

GELİNLİK VE BİZ

Dinlere has bu tür özellikler dışında, bütün insanların zamana ve zemine bağlı olarak, toplumsal faydalarına binaen ortaklaşa yapmakta oldukları şeyler, kullandıkları araç gereç ve eşyalar herhangi bir dinin alameti değillerse ve başka sakıncalar da ihtiva etmiyorlarsa, tüm insanlığın malı demektir ve onları kullanmakta da bir mahzur olmaz. Örneğin önceden sadece belli toplumların kullanır oldukları çatal, bıçak ve kaşık gibi aletlerin artık tüm dünyada kullanılır olması bunun gibidir. Gelinlik de bu çerçevede sorgulanan bir nesne olmuştur. Gelinliğin garptan mı şarka yoksa şarktan mı garba geçtiği meselesi konumuzu aşar. Ancak şunu belirtmek gerekirse, bugünkü şekliyle gelinlik, herhangi bir dinin sembolü olmaktan çıkmıştır. Bu yüzden mahzuru ortadan kalkmıştır.

ÖRTÜNMEDEKİ ÖLÇÜLER GELİNLİK İÇİN DE GEÇERLİ

Gelin süslenmeli, süslü bir elbisesi olmalıdır. Zaten bu fıtratın da bir gereğidir.
Gelinlik evlenecek olan her genç kız tarafından arzulanan ve bir gelenek olarak kabul edilen bir kıyafettir. İçinde bulunduğumuz coğrafyada da gelinlik, yüzyıllarca ve hatta binlerce yıl öncesinden beri giyilmiştir. Bu kıyafet, yöreye ve zamana göre şekilsel yönden değişkenlik arzetse de gelin kız kına gecesinde ve düğün gecesinde bu elbiseyi giymiştir. Anadolu gelini üçetek ve dörtetek denilen elbiseler giymiş, bu entarilerin yanında torba şalvar ile sim işli cepkenler ve bele bağlanan, iki ucu işlemeli kuşaklar ile zarif ve rahat bir kıyafet edinmiştir. Ayrıca kadife veya atlas üzerine, sırma ve sim işlemeli bindallı elbiseler kına gecesi gibi özel günlerin vazgeçilmez giysileri olmuştur.

İslam Müslüman kadınların sosyal ortama nasıl çıkacaklarını, bu durumlarda neler giyeceklerini ve nasıl davranacaklarını açıklamıştır. Müslüman hanımın nasıl örtüneceği, namahrem erkeklerin yanına veya sokağa çıktığı zaman nasıl bir örtü takınabileceği Kur’an-ı Kerim’de açıkça bildirildiği gibi; hadis-i şeriflerde, sahabi hanımların tatbikatlarında belirtilmiş, gösterilmiştir. Nitekim ayet-i kerimede Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır:
“Ey Peygamber, hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına, dışarı çıkarken üstlerine örtü almalarını söyle. Bu onların hür ve namuslu bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar. Bununla beraber Allah bağışlar ve merhamet eder.” (Ahzap, 59)

Yine, “İslam’dan önceki cahiliye kadınlarının yaptığı gibi süslerinizi göstererek ve görünmek için dışarı çıkmayın” (Ahzab, 33) ve, “Kendiliğinden görünenleri müstesna, süslerini açmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerinden iyice bağlasınlar” ayetlerindeki Allah Teala’nın emirleri, kadınların nasıl giyineceklerinin birer ölçüsüdür.

Dikkat edileceği gibi, Ahzap Suresinin 59. ayetinde kadınların mahrem yerlerini örten elbisenin dışında bir de sokağa çıkarken ayrıca giyecekleri bir örtünün giyilmesinin gerektiği ifade edilmektedir. Gerçek manada tesettür ancak bu şekilde mümkün olmaktadır. Mümin hanımların, ince dokunmuş, altlarını belli edecek şekilde elbise giymeleri de tesettüre aykırı bir giyim şeklidir. Bir seferinde Beni Temim kabilesinden bir grup kadın Hz. Aişe’nin (r.a) yanına gelirler. Üzerlerinde ince elbiseler vardır. Bu durumu gören Hz. Aişe, “Nur Suresi’ne inanan mü’min bir kadın, bu şekilde giyinemez” diye hatırlatmada bulunur.
(Kurtubi, el-Cami)

O halde gelinin vücut hatlarını örtmeyecek kadar şeffaf, başı, kolları ve diğer yerlerini kapatmayacak ölçüde dikilmiş gelinliklerin tesettür yerine geçmeyeceği açıktır. Kadın ve erkeklerin karışık olarak bulundukları nikah salonlarında ve düğün merasimlerinde dinen bu tarz gelinliklerin giyilemeyeceği bellidir. Ancak böyle gelinliklerin sırf hanımlar arasında yapılan merasimlerde, erkeklerin bulunmaması şartıyla giyilmesi caiz olabilir. Buna rağmen, gelin, hanımlar arasında da olsa örf ve adetlerimizi ve bu gecenin kutsiyetini hatırından çıkarmayarak gelinlik seçiminde daha dikkatli olmalı, gelinliğin zarafetinden taviz vermediği gibi edep sınırından da taviz vermemelidir.

DÜĞÜN MASRAFI VE İSRAF

Gelinlik hususunda dikkat edilecek bir mesele de israf konusudur. Son derece pahalı bir fiyata alınan gelinlikler, bir gün ve hatta bir saat giyildikten sonra işe yaramaz biçimde atılmakta ya da saklanmaktadır. Bir yönden de bu, fakir olan eş adayını maddi sıkıntıya sokar ve evlenmeyi zorlaştıran diğer unsurlara eklenir. Hanımların bu gibi konularda şartlara göre davranmaları gerekir. Pahalı olan yerine daha makul fiyatlardakine yönelmek hatta kiralamak yahut ödünç almak böyle bir durumda eş adayının yükünü hafifletecektir. Ayrıca gelini süsleyecek giysi ve takıların ödünç alınması durumu sahabi hanımlar arasında gerçekleşmiştir. Nitekim Hz. Aişe (r.a), kız kardeşi Esma’dan (r.a) bir gerdanlık emanet almıştı. (Buhari)

Düğünlere ait adet ve görenekleri israf ve haram olmadıkça, israf ve harama kapı da açmadıkça uygulamakta sakınca yoktur. Gelin gelinlik giyebilir. Kuşak bağlama, at veya arabaya binme, konvoy yapma gibi ve bunlara benzer haram unsur taşımayan adetler ve gelenekler uygulanabilir.

Hüseyin OKUR


Konu Başlığı: Ynt: Gelinlik ve dinimizdeki yeri
Gönderen: Salihalp üzerinde 24 Eylül 2011, 17:34:27
gayet güzel açıklanmış,detaylara dikkat edilmesi gereken zaten ömürde bikez oluyor diyerek göz ardı edilmemesi gereken mevzular ayeti kerimelerle de açıklanmış..Allah razı olsun,kulağa küpe olsun inş...