> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri  (Okunma Sayısı 799 defa)
26 Nisan 2012, 15:00:11
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 26 Nisan 2012, 15:00:11 »



Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri

Mayıs 2007 20.SAYI

On iki yaşında tahta çıkıp olgunluk mahsulü bir bildiri ile babasını tekrar devletin başına çağıran ve 21 yaşında dünyanın gözbebeğini fetheden Fatih Sultan Mehmet, yaşadığımız dönem itibariyle bizim için tarihte saklı bir hazine gibi duruyor. Oysa şehirlerin yerini gönüllerin aldığı çağımızda Fatih’in fetih perspektifinden çizilen portresini, gençlerin “gönül fatihi olma” yolunda doğru okumaları gerekiyor. Zira o, İstanbul’u fethedip Müslümanların sekiz asırlık rüyasını gerçekleştirirken aynı zamanda ardı sıra gelen gençlere, kendi çağlarındaki fetih hareketleri için en güzel örneği sunuyor. 

“Ya Bizans bizi alır,  yahut da biz Bizans’ı alırız!”

Sultan II. Murad, Hacı Bayram-ı Veli’ye (k.s) “Acaba İstanbul’un fethi kime müyesser olacak?” diye sorduğunda, hazret o zaman küçük yaşlarda olan şehzade Mehmet’i gösterip, “Feth-i mübini görmek şu beşikteki şehzade ile köse Akşemseddin’e nasip olacak!” cevabını verir.

Bu kutlu müjdenin neticesinde, Efendimiz’in (s.a.v) hadisinde övdüğü İstanbul fatihinin şehzade Mehmet olduğu anlaşılır. Bu bilinçle yetiştirilen Mehmet, İstanbul’u almaya kararlıdır. İkinci kez tahta çıktığında söylediği söz bu kararın kesinliğini anlatmaya yeter: “Ya Bizans bizi alır, yahut da biz Bizans’ı alırız!”

Manisa’da geçirdiği şehzadelik döneminde, devrin en kuvvetli hocalarından dersler alarak fen ve teknik bilgileriyle; fıkıh, tefsir, kelam gibi dini çalışmaları paralel yürütür. İstanbul’un fethinde kullanılan ve o zamanın en tesirli silahı olan topların balistik hesaplarını kendisi yapıp bir fizik mühendisi gibi çalışan Fatih aynı zamanda Avni mahlasıyla şiirler yazar. İlim meclislerinde görüş belirtir hale gelir. Kalbini ise büyük bir tasavvuf erine teslim etmiştir. Onun rehberliğiyle, tüm bu karmaşık devlet işlerinin içinde kalbini diri tutmayı öğrenir, manen olgunlaşır.

Tarihle de ciddi manada meşgul olup geçmiş devletleri ve hükümdarları inceleyerek kendisine sağlam bir yol çizer. Başarısındaki bir diğer önemli etken de planlı ve sistemli çalışmasıdır. Atacağı adımları önceden belirler ve ona göre hareket eder. Plan yaparken bakış açısını bugünle sınırlamayıp ileriye dönük düşünmesi de devrimizin gönül fatihi olacak gençlerin üzerinde durması gereken bir detaydır.

Önce kendini fethet!

İstanbul’dan önce kendi içindeki fetihleri halleder Fatih. Onun manevi eğitiminde en etkili isim Akşemseddin hazretleridir. Fatih biryandan devrin en ünlü alimlerinden zahiri ilimleri alırken bir yandan da Akşemseddin hazretlerinden mana ilminin hazinelerini devşirir. Hakiki zaferin ancak nefsini kontrol etmeyi başarıp “hürler” kafilesine katılan kimselere nasip olduğunu bilen Akşemsettin, bu sebeple Fatih’e önce kendisiyle hesaplaşmayı öğretir. Neticede İstanbul, kendisini manen fethedecek olan bu hükümdara kapılarını açar. İstanbul’u fethettiği gün söylediği şu söz “Akşemseddin ruhu”nu fetih insanlarına tanıtacak bir mihenk taşıdır: “Bende gördüğünüz bu sevinç ve huzur, yalnız bu kalenin fethinden değil; Akşemseddin gibi aziz ve mübarek bir Allah dostunun benim zamanımda ve benimle beraber olmasındandır.”

Fatih’i tanımak, idealini anlamak, nicedir sıkışıp kaldığımız Doğu-Batı arasındaki araftan kurtulmamız ve geleceğe iradeli adımlarla yürümemiz bakımından da biz gençler için bir nirengi noktası. O hem Doğu’yu yakinen bilir, hem de Batı’yı... Bu bakımdan eğitimi süresince Arapça ve Farsça’nın yanında Latince, Yunanca ve Sırpça da öğrenir. Şayet Fatih’in fethe giden yoldaki başarı sırlarını anlar ve benimser isek geleceği olacağımız dünyanın çehresi kuşkusuz daha aydınlık olacaktır.

Alman tarihçi Troçke’nin dediği gibi, “Tarih, ‘geçmişi bilmek’ ilmi değil, ‘geleceği yapmak’ sanatıdır.” Bu bakımdan Fatih Sultan Mehmet’in ilmi yönü, idealistliği, mutasavvıflığı, sistemli çalışması, hem Doğu hem de Batı’yı bilmesi, geleceği inşa eden biz gençlere orta çağdan yön gösteriyor. Hiç şüphesiz Fatih’in adımlarını takip etmek onun peşinden nice fetihlere kapı açacaktır.


Hatice BEKTAŞOĞLU

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri
« Posted on: 26 Nisan 2024, 00:39:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri rüya tabiri,Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri mekke canlı, Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri kabe canlı yayın, Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri Üç boyutlu kuran oku Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri kuran ı kerim, Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri peygamber kıssaları,Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri ilitam ders soruları, Fatih sultan mehmet’ten gençlere fetih dersleri önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes