> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu  (Okunma Sayısı 729 defa)
13 Kasım 2011, 11:30:32
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 13 Kasım 2011, 11:30:32 »



Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu

Haziran 2008 33.SAYI

1970’li yıllarda her evi süsleyen duvar kağıdı furyası, 1990’lı yıllardaki saten sevdasından sonra 2000’lerde yeniden revaç buldu. “Duvar kağıdını mekanımızın giysisi olarak hayal edebiliriz” diyen İç Mimar Nilüfer Fırat’la eve bambaşka bir hava katan duvar kağıtları hakkında konuştuk.

Duvar kağıdı kaplatırken zemin nasıl olmalı?

Öncelikle duvarın nemden, küften ve çatlaktan arındırılmış olması gerekir. Eğer yeni bir binaysa, alçı sıvanın üzerine bir dönüşüm astarı vurulmalıdır. Buradaki amaç, duvardaki tozu toprağı temizlemek ve duvarı doyurmaktır. Kağıdı yapıştırmak için duvara tutkal uygulandığında duvar doymadıysa, tutkalı emer; böyle olunca da kağıt belli bir zaman sonra kendini bırakır. Kağıt kaplayacağımız duvarlarda saten boya varsa, zımparayla çok hafif bir şekilde üzeri alındıktan sonra gönül rahatlığıyla duvar kağıdı uygulanabilir. Plastik boya mevcutsa, altında macun olmadığı için tırtıllı bir yüzey var demektir. Tırtıllı yüzeyin üzerine duvar kağıdı uygulamak, son derece kötü bir görünüm ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle çok ince bir astar çekilip, yüzey kapatılarak, duvar kağıdı uygulanır.

Duvar kağıdının temizliği nasıl yapılır?

Çamaşır suyu, sıvı deterjan gibi kimyasal hiçbir ürün kullanılmamalıdır. Bunların yerine sabun tozu ya da arapsabunu kullanmak gerekir. Arapsabunu ya da sabun tozu sürdüğümüz hafif bir bez, kağıdın üzerinden ince bir şekilde geçerek uygulanır. Daha sonra duru bir suyla temizlenir. Kağıtların tümü aynı şekilde temizlenmelidir.

Duvar kağıdı tamiri nasıl yapılır?

Boyadan daha çabuk ve kolay çözümleri vardır. Uyguladığınız kağıt boyunun tamamı değiştirilebilir. Unutmayın; kağıtları mutlaka bir boy ya da bir rulo fazladan satın almalısınız. Çünkü sorunlu yerler için daha sonra alacağımız kağıt, aynı marka olsa bile renk tonu farkı olur. Kağıdı sökerken öncelikli olarak üzerindeki tabakayı kaldırıp, sonra alttaki kağıt tabakayı ya da tekstil tabakayı sıyırırız. Süpürgelik hizasından kağıdı kaldırdığımız zaman, tamamı alttaki tabakadan ayrılır. Alttaki zemin eğer çıkmıyorsa; daha önce sürülen tutkalı biraz sulandırıp sürünce, alttaki tabakayı da alıp en alttaki zemine ulaşılmış olur.

Duvar kağıdının boyaya göre üstünlükleri nelerdir?

3 oda 1 salonu bulunan bir evi, boya yapmaya kalkarsak ortalama 7-8 gün sürer. Boya yapıldıktan sonra ise yaklaşık bir hafta da temizlik işleriyle uğraşılır. Boyanın en fazla dayanacağı süre 2 ya da 3 yıldır. Maliyeti de ortalama olarak 2 bin YTL gibi bir rakama denk gelir. Buna karşılık kağıdı, ortalama olarak 2 günde kaplayabiliriz. Kimyasallardan uzak, iyi bir şekilde kullanırsak da 10 ya da 15 yıllık bir ömrü vardır. Isı tasarrufu sağlar. Ayrıca boyada yakalayamadığımız güzellikleri duvar kağıdında yakalayabiliriz. Tekstil baskılı kağıtları duvarlara uyguladığımız zaman, kumaşla kaplanmış gibi bir efekt yakalamış oluruz.

Duvar kağıdı uygulaması yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Uygulamayı eli yatkın olan herkes yapabilir fakat belli şeylere dikkat etmeli. Öncelikli olarak pencere kenarlarından başlamamalı. En karanlık noktadan başlamalı. Kağıtların hepsini birden kesmemeli, 4 boy kesip ilaçladıktan sonra uygulama yapmalı. Avrupa’da işçi maliyetinin çok yüksek olmasından dolayı, usta kullanmadan herkes kendi kağıtlarını yapar. Türkiye’de ise böyle bir sorun yok. Düz desen kağıtları uygulamak, her zaman daha kolaydır fakat desenli kağıtlarda desen takibi olduğu için sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden ustayla çalışmak her zaman için daha faydalı. Usta çok daha seri bir şekilde ve kağıtlarınızı israf etmeden kaplar.

Duvar kağıdı çeşitleri nelerdir?

Tamamen tekstil olan ürünler, elyaf tabanlı olanlar ve kağıt tabanlı olanlar mevcuttur. Bunların kendi arasındaki farkları, sökülebilir olma özelliğidir. Kullanımı açısından evler için en uygunu kağıt tabanlı olanlarıdır. Kağıt tabanlı kağıtlarda, kimyasal ürün kullanılmamıştır. Bunlarda halı sektörünün kullandığı kök boyalar kullanılmıştır.

    Duvar kağıdı alırken bunlara dikkat edin!

    Duvar kağıdı, garanti belgesi olan kaliteli bir markaysa, üzerinde bazı işaretler bulunur. Bu işaretler kağıtların, silinebilirlik özelliklerini, ışığa karşı duyarlı olup olmadıklarını ve sökülebilirlik özelliklerine dair bilgileri bizlere aktarır. Dokunarak ya da gözümüzle bir kağıdın kaliteli olup olmadığını maalesef anlayamayız. Bu nedenle aldığımız ürünün mutlaka bir kullanım kılavuzu olmasına dikkat etmemiz gerekir.



Aysun ÖZPOLAT

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu
« Posted on: 26 Nisan 2024, 23:14:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu rüya tabiri,Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu mekke canlı, Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu kabe canlı yayın, Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu Üç boyutlu kuran oku Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu kuran ı kerim, Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu peygamber kıssaları,Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu ilitam ders soruları, Duvar Kağıtları Yeniden Gözde Oldu önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes