> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Zaman ve Mekan
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zaman ve Mekan  (Okunma Sayısı 691 defa)
17 Aralık 2011, 16:55:44
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 17 Aralık 2011, 16:55:44 »



Zaman ve Mekan

Mart 2008 30.SAYI

Secdeye çağıran pencereler

Aziziye Camii’nin ibadet mekanı, kemerli, yüksek ve büyük pencerelerle aydınlanmaktadır. Kapısında bekleşip dururken, evvela kapısından büyük pencereleri ön bir davet gönderir içinize. Varlığı eritip hiçe indirecek secdelere davet eder bu haliyle.

Her adım atışta kendini ele veren aşk diyarına, bu kez Sultan Abdülaziz’in yaşadığı yılların havasıyla giriyoruz. Çağlar birbirine akran olmasa da alışmıştır Konya birbirinden güzel yapıları arka arkaya sunmaya. Yürüyün gidin der, yapıdan yapıya.

Bu kentin semaya yükselen ezanları arasında mesai yapılan Konya çarşısındaki Bezirganlar Hanı arsası üzerinde, 1671-1676 tarihleri içinde bir cami vardı. Yüksek Cami olarak bilinen bu cami, 4. Mehmet’in musahibi (sohbet arkadaşı) ve kızları Hatice Sultan’ın eşi Damat Mustafa Paşa tarafından Şeyh Ahmet’e yaptırılmış olup, iki katlıydı ve altında dükkanlar bulunuyordu. 1867 yılında Konya’da meydana gelen meşhur çarşı yangınına karşı koyamayan bu mabed, seferi yaşamını küllere terk edince Konya çarşısı yetim kaldı. Yangın gibi bir sıkıntı atlatsa da kendi diliyle ağıt yakan mekanın boynu bükük bırakılmadı. Toprağın manaya olan özlemi derinlere tohum atmış olmalı ki, Sultan Abdülaziz döneminde aynı yolun yolcusu bir başka eser konduruldu hemen oraya. Şimdilerde, kemal mertebesine götürecek kulluk dersinin yeni adıdır Aziziye Camii.

Rüyanın işaret ettiği

Hikaye edildiğine göre, Konya çarşısı ve çarşı içinde bulunan iki camii (diğeri Kapı Camii) yandıktan sonra, Konya Valisi Ahmet Tevfik Paşa İstanbul’a giderek Konya Çarşısının ve yanan iki camiin yeniden imarı için Sadrazamdan yardım ister.

O günlerde Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevnihal Valide Sultan da bir rüya görmüş ve rüyasında kendisine, “Konya’da bir hayra delalet et ki felah bulasın” denmiştir. Rüyayı hasenata yoran Valide Sultan, düşünü Sadrazama anlattıktan sonra, Konya’da bir hayra yardım etmek istediğini söyler. Bunun sonucunda rüyanın işaret ettiği durum ile yapılan talep birlikte değerlendirilerek Aziziye Camii’nin inşasına karar verilir.

Geceli gündüzlü 3 gün süren büyük yangından sonra viraneye dönen çarşı ve içindeki cami enkazı kaldırıldıktan sonra, yapılacak onarım için Pertevnihal Valide Sultan kendi varidatından 28 bin altın yardımda bulunurken, Damat Mustafa Paşa vakfından da 7 bin altın temin edilir. İnşaat giderinin ihtiyaç duyulan geri kalanı, yardım ve sadaka şuuru ile halkın katılımı ile tamamlanır ve böylece Aziziye Camii’nin her kesimden sırtı sıvazlanan inşasına 1872 yılında başlanır.

Pencereleri kapılarından büyük

Bir yapıyı insana benzettiğinizde onda var olan ruhu okuyabilmek için tüm ayrıntılarına göz değdirirsiniz. Kimi zaman asude bir köşesinde bulursunuz manayı kimi zaman da içerisine buyur eden kapısında. Fakat Aziziye Camii böyle değildir. Ne sakin bir köşesi ne de merhamete elinizi çeken kapısı tutabilir pencereleri kadar yüreğinizden.

İnsana başka tür bir eğitim veren Mevlana Türbesi ile kuşlar aracılığı ile musafaha eden Aziziye Camii, Osmanlı’nın son devrine etkisini vuran Avrupai tarzdaki mimari üslubundan dolayı şehrin alışıldık yüz ifadesini değiştiren bir özelliğe sahiptir. Klasik Osmanlı mimarisi ile Barok mimari üslubunun karışımıdır. Bu yönüyle değişik yeniliklerin denendiği bir yapıdır.

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Gödene köyünden çıkan Gödene kesme taşından yapılan caminin minareleri de klasik Osmanlı minarelerinden farklıdır. Caminin çifte minaresi taş bir kaide üzerinde yivli gövdelidir. Şerefeleri Türk minarelerine göre oldukça değişik biçimde olup, kemerlerle birbirine bağlanan sütunlu bir balkon konumundadır. Bu özelliğiyle minareleri adeta ışık yerine nur saçan fener görünümündedir.

Caminin mihrap ve minberi Konya yöresinde Göktaşı olarak isimlendirilen mavimtırak mermerden yapılmıştır. Mihrap kapıları üzerindeki kalemişi süsleme ve yazılar Konyalı hattat Mahbub Efendi’nin eseridir. Kubbe kasnağının çevresinde alışılagelenden farklı biçimde sivri külahlı, dört köşeli dört büyük ağırlık kulesi bulunmaktadır. Kuzey, doğu ve batıda birer cümle kapısı olan caminin ibadet mekanı, kemerli, yüksek ve büyük pencerelerle aydınlanmaktadır. Kapısında bekleşip dururken, evvela kapısından büyük pencereleri ön bir davet gönderir içinize. Varlığı eritip hiçe indirecek secdelere davet eder bu haliyle.

Geleneksel tarzda bir avlusu bulunmayan caminin dingin iç dünyasından sıyrılıp dışarı çıktığınızda, minare kürsülerine bitişik olan şadırvanların sesleri, etrafı dükkanlarla dolu Mevlana Müzesi tarafındaki parktan gelen seslerin içine gömülerek, “Görünüşte sadece bir sıfat mı yoksa bir güzele kul muyum?” sorusunun derinliğinde kaybettirir insanı. Kendince, her yoldaşı gibi ehl-i gönül ve ehl-i vefa insanı yetiştirmeye devam eden Aziziye Camii, dış görünüşündeki Avrupai tarzı, ibadetle özdeşleşen iç mekanında kaybettirip, hakiki hürriyet telaşı olan insana yakın durur.

Türk mimari tarihinde Batı tesirinin en seçkin örneklerinden biri olan Aziziye Camii, varlık ile yokluğun şahidini bizde gör dercesine, kendisinden önce nöbetini tutup giden Yüksek Cami üzerinden insana gönderme yapar ve sen de cihanda bâki kalmayacaksın nasihatiyle uğurlar sizi.

Huriye KARNAP

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zaman ve Mekan
« Posted on: 28 Mart 2024, 19:41:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zaman ve Mekan rüya tabiri,Zaman ve Mekan mekke canlı, Zaman ve Mekan kabe canlı yayın, Zaman ve Mekan Üç boyutlu kuran oku Zaman ve Mekan kuran ı kerim, Zaman ve Mekan peygamber kıssaları,Zaman ve Mekan ilitam ders soruları, Zaman ve Mekanönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes