> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Çocuğumuzun üstün zekalı olması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çocuğumuzun üstün zekalı olması  (Okunma Sayısı 1060 defa)
21 Eylül 2012, 11:42:22
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Eylül 2012, 11:42:22 »



ÇOCUĞUMUZUN ÜSTÜN ZEKALI OLDUĞUNU BİLE BİLE ÖĞRETMENLERİ DUYARSIZ KALDI

Ağustos 2012 83.SAYI

Çocuğunun üstün zekalı olmasını neredeyse her anne baba ister. Çocukları ne kadar zeki ise o kadar iyi bir gelecek onu bekliyor demektir çünkü. Ancak gerçekte durum hiç de öyle değil. Üstün zeka Allah’ın özel bir nimeti olduğu kadar baş etmesi de zor bir durum. Bu ay üstün zekaya sahip 6. sınıf öğrencisi bir çocuğun anne ve babasıyla sözünü ettiğimiz zorlukları konuştuk. Aile, isimlerinin gizli kalmasını istedi. Çocuğun teşhis edilmesinden bugüne kadar yaşadıkları sevinç ve kaygıları bizimle paylaştı.

Küçük bir ilçede oturdukları için çocuklarının eğitiminde çok zorluk çeken aile, kendilerinin de eğitimci olmaları hasebiyle çocuklarının eğitim eksiğini tamamlamayı başarmış. Çocuğun anormal davranışları olduğuna yönelik ilk tepkiyi ana sınıf öğretmeninden almışlar. Öğretmenin görüşleriyle yetinmeyip çocuklarını okul bahçesinde uzaktan gözlemlemişler. Okulun rehber öğretmeniyle, bulundukları ildeki üniversite hastanesinin Yardımcı Doçent bir psikiyatristiyle de görüşmüşler. Dolayısıyla aile sınırlı imkanlara sahip olsa da bulunduğu yerdeki en uzman kişilere danışmış. Aksi halde okula gitmek istemeyen, derslerden sıkılan, sınıf içinde farklı şeylerle ilgilenen, not tutamayan, hocalarını her türlü soru yağmuruna maruz bırakan ve devamsızlığı had safhada bulunan bu çocuğa en basitinden haylaz muamelesi de yapabilirdi. Çünkü pek çok öğretmeni ondan şikayetçi olmuş. Sorularına cevap vermektense onu sınıfın en ücra köşesine oturtmayı yeğlemiş. Özel eğitim programı uygulamayı reddedip diğer öğrencilerle aynı kefeye koymaya çalışmış. Aile durumu hep takip etmiş. Çocuklarına internet, video dersleri, belgeseller, kitaplar toplayarak okullarda yapılması gereken müfredat genişletme işini üstlenerek onu lise son sınıfa kadar okutulacak derslere çalıştırmış. Şimdilerde ise onu iyi bir okulda okutmak için memleketlerinden kalkıp büyükşehre taşınma telaşı içindeler. Tek amaçları onun zekasıyla tevazusunu muhafaza etmesi, memleketine hayırlı bir fert olarak yetişmesi…

Çocuğunuzun zekası nasıl fark edildi? Bebeklikten ana okuluna kadar bazı dikkat çekici özellikleri var mıydı?

Oğlumuzdaki bazı özellikler ilk çocuk deneyimsizliği ile bize doğal geliyordu. Örneğin ilk kelimesini 8 aylık iken söylemesi ve ardından cümlelere geçmesi, daha emekleme safhasında oynaması için önüne koyduğumuz küpü, dikdörtgenler prizmasını, üçgen prizmayı ve silindiri doğru yerlerine yerleştirebilmesi, emekleme safhasında söylenenleri anlayıp ona göre direktifleri yerine getirmesi, kendince çeşitli gözlem ve uygulamalar yapabilmesi, eve gelen arkadaşlarımızın bebeklik döneminde oğlumuzun kendilerine çok anlamlı ve dikkatli baktığını hayretle ifade etmeleri gibi ayrıntıların çocuğumuza teşhis konulduktan sonra her çocukta olmadığını fark ettik.

Çocuğunuza zeka testi uygulama fikri nasıl ortaya çıktı?


Çocuğumuzun ana sınıf öğretmeni onda bir gariplik olduğunu ifade ediyordu. Sınıfta kendince çeşitli şeylerle ilgilendiğini, çeşitli deneyler yaptığını söylüyordu. Örneğin el kaslarının nasıl geliştiğini inceler, hayallere dalarmış. Dersi dinlememesine rağmen diğer öğrenciler 20’ye gelmeden abaküste 100’e kadar sayıyormuş. Okulun rehber öğretmeni bizi psikiyatriste gönderdi. Bir üniversitenin çocuk psikiyatrisi bölümünde doçent bir bayan doktor reçete üzerine “IQ testi rica olunur” yazarak bizi RAM’a (Rehberlik Araştırma Merkezi) gönderdi. RAM’da performans testi yapıldı. Bunun ardından Wisc - r iq testi yapıldı. Sonuçların deha derecesinde yüksek bir rakam olduğu söylendi. Yetkili kişi bize rakamsal değer belirtmenin etik olmadığını ancak ilçeden taşınmamız gerektiğini çocuk için büyük şehirlerde daha uygun eğitim imkanı bulabileceğimizi belirtti.

Öğretmenlerden çok çektik demiştiniz...

Ne yazık ki evet. RAM çocuğumuzun okuduğu okula uyum programı hazırlayıp kaymakamlık, milli eğitim müdürlüğü ve okul müdürü silsilesiyle öğretmenine bir program göndermiş. Bizim sonradan haberimiz oldu. Ancak öğretmenimiz üstün zekalı çocukların eğitiminden ya haberdar değildi ya da bizimle ilgilenmek istemedi. Çünkü sınıfta ek bir uygulama yapamayacağını, mevcut müfredata uyması gerektiğini belirtti. Hatta ilçe çapında 1. sınıflar arasında yapılan satranç turnuvasında 1. olmasına bile öfkelenip “Neden satranç oynuyorsun sanki okuma hızını mı arttırıyor?” diye sınıfta oğlumuzu azarlamış. 1. sınıfın 2. döneminde RAM’ın müdürünün yönlendirmesi ile bir devlet okulunda ilgileneceğini söyleyen bir öğretmenin sınıfına çocuğumuz yazdırdık. Ancak gereken eğitimi alabilmesi bir tarafa öğretmenimiz oğlumuzun bazı sorularını art niyetli bulup masasından en uzak bir noktaya oturtmasını söyleyip kendince çözüm bulmuş! Çocuğun sorularından kurtulmak istemiş. “Allah kendisi gibi bir Allah daha yaratabilir mi? Toz katı mıdır gaz mıdır?” gibi sorular soruyormuş. Küçük bir defter aldık. Sorularını bu deftere not etmesini istedik. Sorularına kapasitesi doğrultusunda cevap bulmaya çalıştık.

Bu tür çocukların eğitimleri konusunda çoğu eğitimcimizin bir bilgisi yok. Çok büyük ve telafisi nerdeyse imkansız hatalar yapıyorlar. Üstelik bu tür çocuklara genel olarak bir kıskançlık ve rekabet duygusu da besleyebiliyorlar. “Madem üstün zekalı zaten kendisi başarılı olur” gibi bir yaklaşım var. Zihinsel olarak yeterli olmayan öğrencilerin özel eğitimine verilen önem, zihinsel olarak Allah (c.c) tarafından ödüllendirilmiş öğrencilerin özel eğitimine de verilmeli. Sonunda hem kendisinin, hem anne babasının ve hem de yetkili kişilerin bu konuda hesaba çekileceği gün konusunda daha hassas davranmalıyız.

Çocuğunuz diğer çocukların yanında nasıl davranışlar gösteriyor? Uyumlu mu, çekingen mi, daha hareketli mi?

Çocuğumuz koşarak hareket etmez hatta diğer çocukların kendisine çarpmasından şikayet eder. Çok fazla arkadaşı yoktur çünkü bilimsel konulara ilgilidir ve bu konuları konuşabileceği arkadaş bulamaz. Okulda pek fazla defter kullanmamasına rağmen derslerde en iyi başarıyı göstermesi arkadaşlarının zihnini karıştırsa da arkadaşlarının güvendiği, sevdiği bir çocuktur. Uyumlu, duygusal, insanları seven, adaletli bir yapısı vardır. Söyleyecek bir şeyi varsa konuşur, sohbet eder, bazen öğrendiklerini harmanlar ve yorumlarını anlatma ihtiyacı duyar. En yakında bizi bulup bize anlatır. Örneğin bir gün uzun uzun, evliyaların zaman ve mekanı kullanma şekliyle (bast-ı zaman – tayy-i mekan) Einstein’ın izafiyet teorisi arasındaki ilgiyi anlatması ilginçti.

Böyle bir çocuğun anne babası olmak nasıl bir duygu?

Başlangıçta çocuğumuz için sevindik. Ancak daha sonra bulunduğumuz ilçe şartlarında gerekli eğitimi verememekten, okulun aymazlığı, öğretmen ve okul yönetimiyle sorunlar yaşadığımızdan dolayı sıkıntılı günler geçirdik. Çocuğumuz okulda bunalıyor ve devamsızlığı sorun oluyordu. Yazı yazmak istemiyordu. Fende okul birincisi olması matematik olimpiyatlarına, genetik ve kalıtım konusuna ilgi duyması okul tarafından bir artı olarak görülmedi. Öğrenci arkadaşlarının “Okula gelmediği halde nasıl birinci oluyor?” şeklindeki şikayeti, öğretmenlerinden ve idareden durumunu sormaya gittiğimizde artı yönlerinin değil devamsızlığı ve yazı yazmaması şikayet olarak önümüze konuluyor ve çok üzülüyorduk.

Zeka testini yapan uzmanın buradan taşının sözünü dikkate almadığımıza pişman olduk. Şu anki bilincimiz çocuğumuz 1. sınıftayken olsaydı çok daha farklı bir yol takip ederdik. Bazen idealist bir şekilde “Bu tür çocukları toplayabileceğimiz bir okul da biz kursak çalışsak bu insanları yurdun yararına kazandırsak” diyoruz. Ülkemizde son on yıldır bu konuda devlet desteğinin ve özel kurumların desteğinin artarak devam ettiğini görüyoruz. Ancak bu kadar genç nüfusa sahip bir ülke olarak 500 bine yakın bu durumda öğrenciye sahibiz ve şu anki çalışmalar birçoğuna yetemez durumda. Bu insanlardan fire verme lüksüne sahip değiliz. Allah’ın her ülkeye verdiği gibi ülkemize de belli bir yüzdeyle verdiği bu insanların, insanlığa hizmet konusunda belli bir görevleri var ve bunun da sonunda hesabı var.

Çocuğun eğitiminde kendi yaklaşımlarınızı neler oldu?

Tübitak’ın bazı kitaplarını aldık. İlgi duyduğu konularda kitap, belgesel ve ders videoları edindik. İnternetten sürekli araştırma yaptık. Eğitimi için İstanbul’a taşınmak istiyoruz.

Çocuğunuz üstün zekalı olduğunu biliyor. Ne hissediyor, diğer insanlardan farklı olduğunu mu?

Zekanın kendisine Allah (c.c.) tarafından verildiğini ve bu ödülü nasıl kullandığı konusunda hesaba çekileceğini ona öğrettik. Güçlü bir motora sahip bir otomobilin direksiyonundaki kişinin kuralsız araç kullanmasının kendisine de çevresine zarar vereceği gibi somut örnekler veriyoruz. Bu dünyaya herkesin bir görevle gönderildiğinin bilincine varması için onunla sohbet ediyoruz.

Çocuğunuz ilerde ne olmak istiyor?

İyi bir genetik mühendisi olmak ve bu konuda çalışmalar yapmak istiyor. 4. sınıfın yaz tatilinde “Neden genetik çalışmak istiyorsun?” diye sorduğumuzda “Gelecekte genetikle çok çalışmalar yapılacak” dedi. “Nasıl bir eğitim istiyorsun?” dediğimizde, Amerika’ya gitmek ve orada öğrenim almak istediğini söyledi. “Artık oraya yerleşir gelmezsin” dediğimizde “Hayır, orada öğrenimimi tamamlayıp Türkiye’ye döneceğim ve benim gibi öğrencileri yetiştireceğim” dedi.

Çocuğunuz 24 saatini nasıl geçiriyor?

Genel olarak belgesel seyrediyor. İlgi duyduğu kitapları okuyor, oradan öğrendikleriyle kız kardeşiyle birlikte deneyler yapıyor. Zaman zaman da bunları heyecanla bize anlatır. Çocukluklarını yapar, zaman zaman çizgi fil...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Çocuğumuzun üstün zekalı olması
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:32:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Çocuğumuzun üstün zekalı olması rüya tabiri,Çocuğumuzun üstün zekalı olması mekke canlı, Çocuğumuzun üstün zekalı olması kabe canlı yayın, Çocuğumuzun üstün zekalı olması Üç boyutlu kuran oku Çocuğumuzun üstün zekalı olması kuran ı kerim, Çocuğumuzun üstün zekalı olması peygamber kıssaları,Çocuğumuzun üstün zekalı olması ilitam ders soruları, Çocuğumuzun üstün zekalı olmasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes