๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 28 Eylül 2011, 11:11:45



Konu Başlığı: Bebek sahibi olmayı mı planlıyorsunuz
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 28 Eylül 2011, 11:11:45
BEBEK SAHİBİ OLMAYI MI PLANLIYORSUNUZ?

Kasım 2009 50.SAYI

Anne ve baba olmak hayatınızda yaşayabileceğiniz en harika duygulardan biridir. Bu harika olaya ilk adım olan gebelik ve devamında gelen çocuk eğitimi yaşamınızı birçok yönden değiştirecek bir olgudur. Her şeyden önce önemli bir sorumluluktur. Bu nedenle çiftlerin çocuk sahibi olmadan önce, “Çocuk yetiştirmekten ne anlıyoruz?” sorusunu kendilerine sormaları gerekir.
Bebek sahibi olmadan önce eşiniz ve kendinizi çok iyi tanımaya çalışmalısınız. “Sorumlu musunuz, anlayışlı mısınız, sabırlı mısınız, verdiğiniz tepkiler yıkıcı mı yoksa yapıcı mı” şeklindeki soruların cevapları, nasıl bir ebeveyn olacağınızın ipuçlarını verir. Eğer anlayışlı ve esnek bir yapıya sahipseniz, iyi bir ebeveyn olma yolunda ilerliyorsunuz demektir. Fakat bu esneklik, disiplini göz ardı etmek anlamına gelmemelidir.

HEM KENDİNİZİ HEM BEBEĞİNİZİ MANEVİ YÖNDEN DESTEKLEYİN

Bebek sahibi olmayı hayal etmek çocukluk oyunlarımıza kadar dayanır. Daha sonra kendi ebeveynlerimizden öğrendiğimiz şahsi tecrübelerle belirli bir olgunluğa erişiriz. İyi birer anne baba olmak için bunlar tabii ki yeterli değildir. Eğer gebe kalmayı planlıyorsanız ruhen ve bedenen kendinizi buna hazırlamalısınız. Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren beslenmenizden, sosyal hayata kadar birçok alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekebilir.

Çocuklarımız ellerinize verilmiş bir hamur gibidir. Birinci vazifemiz kişiliklerini Allah Teala’nın öngördüğü şekilde yoğurmak ve onları hayata hazırlamaktır. Bu da gebelik dönemiyle başlayan bir süreçtir. Mesela birçok kadın gebelik döneminde ibadetlerini artırmaya, günahtan daha çok sakınmaya gayret eder. Annenin ruh halinin dahi karnındaki bebeği etkilediği düşünülürse bu hassasiyetin önemi daha iyi anlaşılır. Sürekli abdestli gezmekten, çokça Kur’an okumaya ve dinlemeye, günlük virtlerini aksatmamaya kadar birçok güzel haslet özellikle çocuğun manevi yönünü etkileyecektir. Söz konusu filleri ifa eden birçok kadının tecrübeleri hanımlar arasında yaygınca bilinir.

ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇMEK

Uzmanlara göre bir kadının anne olmak için en uygun yaş aralığı 20 ile 30 arasıdır. 35 yaş üzerindeki hamileliklerde sorunlu gebelik yaşama olayı daha yüksektir. Anne adayı fazla kilolara ve bazı zararlı alışkanlıklara sahipse, gebe kalmadan önce bunlardan en yakın zamanda kurtulmalıdır. Beslenme bozukluğu varsa, doktora gidilerek tespit edilmeli ve düzenli bir beslenme biçimine geçilmelidir. Kafein müptelası olan ve suni tatlandırıcı kullanan anne adayları, bebek kararını aldıktan hemen sonra bu maddelerin kullanımını sona erdirmeli ve acilen folik asit kullanımına başlamalıdır. Annenin yanı sıra babanın da sigara gibi kötü alışkanlıkları varsa terk etmesi gerekir.

Bir çocuk anne ve babaya emanet olarak verilir. Emanete gerektiği şekilde sahip çıkmak ve imtihanı başarıyla verebilmek için dua edip hayırlı çocuklar istemek gerekir. “Allah sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan var edendir. (İnsan) eşiyle birleşince eşi hafif bir yük yüklenir (gebe kalır) ve (bir müddet) onu taşır. Gebeliği ağırlaşınca her ikisi de Rableri Allah’a, ‘Eğer bize iyi ve sağlıklı bir çocuk verirsen, elbette şükredenlerden olacağız’ diye dua ederler.” (Araf, 189)

GEBELİĞE KARAR VERDİKTEN SONRA

Çiftlerin bebek olayına karar vermelerinin ardından
şu konulara önem vermeleri gerekir:
• Eşlerden birinin kalıtsal ya da kronik hastalıkları var mı?
• Gebelikten önce yapılması gereken kızamıkçık ve tetanos aşısını oldunuz mu?
• Sigara kullanıyor musunuz?
• Düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınız var mı?
• Anne adayının önceki doğum sayısı nedir?
• Kilonuz ne durumda? Sağlıklı besleniyor musunuz?

MUTLU ORTAMLAR, SAĞLIKLI ÇOCUKLAR…

İnsanoğlunun gelişimi ana rahminde şekillenmeye başlar. Bu nedenle daha eş seçme aşamasında sadece hayatımızı paylaşacak insanı belirlemiyor, aynı zamanda çocuklarımızın ruhsal ve bedensel yapısının nasıl olacağına da karar vermiş oluyoruz. Eşiniz ve sizin aktaracağı genler çocuklarınızın kişiliğinden ahlaki yapısına kadar pek çok şeyi belirler. Siz eşinizle ne kadar uyumluysanız, mutluluğunuz o oranda artar ve çocuklarınızın daha huzurlu bir ortamda yetişmesine katkıda bulunursunuz.

Aysun ÖZPOLAT