๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 05 Mayıs 2012, 14:52:45



Konu Başlığı: Bebeğinizin katı besinlerle tanışması
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 05 Mayıs 2012, 14:52:45
BEBEĞİNİZİN KATI BESİNLERLE TANIŞMASI

Ağustos 2011 71.SAYI


Bebeğinizi katı besinlerle tanıştırmak için en uygun zaman 4 ile 6 ay arasıdır. O zamana kadar anne sütü ve diğer besin takviyeleri bebeğinizin tüm kalori ve besin ihtiyaçlarını karşılar. 6. aydan sonra anne sütünde ya da mamada bulunan demirden daha fazlasına ihtiyaç duyan bebeğinizin sebze ve meyve gibi yiyeceklere başlamasının tam zamanıdır.

6. ayına kadar sadece sütle beslenen bebekler, ilk önceleri verilen yiyecekleri sevmeyebilir. Bebeğinizde alerji riski yoksa alıştırmak maksadıyla 3 ve 4. aylardan sonra havuç suyu, elma suyu ve yoğurt gibi besinlerden azar azar tattırılabilirsiniz. Anne sütüyle beslenemeyen bebekler daha erken ek besinlere ihtiyaç duyarlar. Bunun için bebeğinizin beslenmesi konusunda mutlaka doktorunuzun önerilerine uymanız gerekir.

ANNELERE KATI GIDALARA GEÇİŞ ÖNERİLERİ


- Bebeğiniz için en uygun yeme saati huysuz, yorgun, çok fazla aç veya tok olmadığı zamanlardır. Çok açken huysuzluk yapıyorsa bir miktar anne sütü ya da hazır mamayla bebeği susturup, tam olarak doymadan ek besini verebilir, daha sonra yeniden anne sütüne devam edebilirsiniz.

- Bebeğinize ek besinleri teker teker vermeye çalışın. Bir gün elma suyu vermişseniz, birkaç gün daha elma suyu vermeye devam edin. Örneğin yarım çay kaşığı havuç suyu verdikten sonra herhangi bir alerjik reaksiyona rastlamadıysanız, ertesi gün 1 çay kaşığı olarak vermeye devam edin. 3-4 gün boyunca miktarını artırarak bebeğinizin katı besinlere geçişini sağlayabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizde hangi besinlerin alerjiye sebep olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.
- Bir besine başladığınızda rahatsızlık belirtisi görmüşseniz o gıdayı hemen kesin ve 20 gün sonra tekrar vermeyi deneyin. Birkaç kez bu şekilde tekrar ettikten sonra da bebeğiniz aynı gıdaya aynı tepkileri veriyorsa, o gıdaya karşı alerjisi olduğunu kabul etmelisiniz. Bebeğiniz büyüdükçe alerji riskinin ortadan kalkma durumu da söz konusudur.
- Aşırı şişkinlik, gaz, ishal ya da kakada sümük, yüzde kızarıklık, kusma, göz sulanması, göğüste hırıltı, geceleri uyuyamama ve gündüzleri huysuzluk etme gibi belirtiler alerji ya da rahatsızlık belirtileridir.
- Yiyecek koyduğunuz kapları, kaşığı kaynamış sıcak su ile iyice yıkayıp durulayın. Bebeğinizi yedirirken veya yiyeceklerini hazırlarken siz de el temizliğinize çok dikkat etmelisiniz. Bebeklerin bağışıklık sistemi tam gelişmediğinden çok çabuk hasta olabilirler.

Doğum kilosunun iki katına çıkan ve en az 4 aylık olan bebeklerin çoğu katı besinler için hazırdır.

YİYECEKLERİ HAZIRLARKEN

- Bebeğinize vereceğiniz en kaliteli yiyecekler, sizin hazırladığınız taze yiyeceklerdir. Hazır satılan katkı maddeli besinleri bebeğinize kesinlikle vermeyin.
- Bebeğiniz için hazırlayacağınız meyveleri sıktıktan ya da rendeledikten sonra hemen yedirmeye dikkat edin. Pişmiş yiyecekleri buzdolabında en fazla bir gün bekletebilirsiniz. Birkaç gün önce hazırladığınız yiyecekleri bebeğinize kesinlikle vermeyin.
- Dişleri yeteri kadar çıkmadığından 1 yaşına kadar bebeklere çiğnemesini gerektiren besinleri vermemelisiniz.
- Yiyecekleri püre şeklinde hazırlayarak verin. Besin katı gelirse bebeğiniz o besini yutmakta güçlük çekebilir. Bunun için haşladığınız sebzeleri ilk zamanlar robottan geçirerek inceltebilirsiniz. Daha sonra ise çatalla ezerek verin. Bazı katı püreleri sulandırmak için anne sütü, kaynamış su veya meyve suyu kullanabilirsiniz.
- Bebeğiniz ilk besinleri için kesinlikle tuz ve şeker kullanmayın. Verdiğiniz yiyeceklerin içinde yeteri kadar tuz ve şeker vardır. Fazladan şeker ilave etmek ishale sebep olabilir. Bir bebeğin böbrekleri fazladan tuzla başa çıkamadığı gibi küçük yaşlardan itibaren tuza alışmak ileride hipertansiyon ile ilgili problemlere yol açabilir.
- Bebeğinizin yiyeceklerini ılık verirseniz daha çok hoşuna gidecektir. Beğenmediği yiyeceklerin tatlarını değiştirerek tekrar deneyin.

6. aydan itibaren bebeğin demir minerali başta olmak üzere bazı besinsel ihtiyaçları arttığı için tamamlayıcı katı besinlere ihtiyaç duymaya başlar.

KATI GIDALARA GEÇİŞ ANI

İşte o an geldi. İlk kez katı besinlere tanışacak olan bebeğinizin huzurlu ve rahat olması çok önemli bir detaydır. Size ilk düşen bebeğinizi biraz emzirdikten sonra rahat bir yere arkasını yastıklarla destekleyerek oturtmaktır. Daha sonra ilk kez vereceğiniz besini elinizdeki kaşıkla ağzına götürün. Şimdiye kadar emerek beslenen bebeğiniz kaşığı yadırgayabilir. O zaman parmağınızın ucuna sürerek de tattırabilirsiniz.

İlk tatlar bebeğinizin hoşuna gitse bile yüzünü buruşturabilir. Bebeğiniz ne kadar iştahlı olursa olsun, ilk kez tattırdığınız yiyeceği kesinlikle az miktarda vermeyi deneyin. Bebeğiniz ilk verdiğiniz besini reddediyorsa zorlamayın, birkaç gün sonra tekrar denersiniz. Ona zorla bir besini kabul ettirmeye çalışmanız beslenme problemlerine yol açar.

KATI GIDALARA ERKEN BAŞLANIRSA

Eğer diyetisyen ve doktor ihtiyaç duymadığı halde katı besinlere 6 aydan önce başlanırsa, bebeğin enfeksiyon kapma riski artar. Bunun dışında 6 aydan önce verilen katı gıdalar, bebeğin böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve fazla enerji aldığı için obez olma riskinin artmasına neden olabilir.

KATI GIDALARA GEÇ KALINIRSA

Bu durumda en az katı besinlere erken başlamak kadar risklidir. Katı besinlere başlamakta geç kalınırsa, bebeğin katı besinleri reddetme riski artar. Genelde bu gibi durumlarda besini tükürme, reddetme, ittirme gibi olumsuz beslenme davranışları ortaya çıkar. Bu süreç uzadıkça bebeğin yetersiz beslenmesine yol açabilir.   

Aysun ÖZPOLAT