๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 17 Mayıs 2012, 14:10:50



Konu Başlığı: Bebeğinizin 6 aydan sonraki beslenme programı
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 17 Mayıs 2012, 14:10:50
BEBEĞİNİZİN 6 AYDAN SONRAKİ BESLENME PROGRAMI

Aralık 2011 75.SAYI

6 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.
Günde 2 öğün hazır mama (210-240 ml)
1 öğün mevsim meyvesinden püre (Saat: 10:00)
1 öğün mevsim sebzesinden püre (Saat: 12:00-13:00)
1 öğün taze mayalanmış yoğurt: 120 ml kaynamış suyun içine 6 ölçek hazır mama koyup hazırladığınız mamanın sıcaklığı 50 derece civarına geldiği zaman (el dayanabilecek ısıya) içine 1 çorba kaşığı taze yoğurt koyup karıştırın. Daha sonra elde edilen karışımın üstünü örtüp sıcak bir yerde 5-6 saat kadar mayalanmaya bırakın. (Saat: 16:00)
1 öğün pirinç unlu muhallebi: 1 su bardağı su, 2-3 tatlı kaşığı pirinç unu ile karıştırılarak iyice pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6-8 ölçek mama ilave edilir. (Saat: 20:00)

7 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.
1 öğün kahvaltı: Akşamdan tuzu alınması şartıyla suda beklemiş peynir + haşlanmış yumurta sarısı (1/8) + reçel veya pekmez. Tüm bunlar hazırlanmış mama içerisine konularak ezilir. Bebek bu karışıma alıştıktan sonra ayrı ayrı verilebilir. (Saat: 06:00-07:00)
1 öğün mevsim meyvesinden püre (Saat: 10:00)
1 öğün mevsim sebzesinden püre, bir yemek kaşığı 3 kere çekilmiş kıyma ilave edilmiş şekilde verilmelidir.(Saat: 12:00-13:00)
1 öğün taze mayalanmış yoğurt (Saat: 16:00)
1 öğün pirinç unlu muhallebi (Saat: 20:00)
Günde 1 veya 2 öğün hazır mama verilebilir.

8 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü bebek aldığı sürece verilmelidir.
1 öğün kahvaltı (Saat: 06:00-07:00)
1 öğün mevsim meyvesinden püre (Saat: 10:00)
1 öğün köfte, sebze püresi ile öğlen öğününde 1-2 adet verilebilir. (Baharatsız ve üç kere çekilmiş kıymadan hazırlanması tercih edilmelidir.) (Saat:12:00-13:00)
1 öğün yoğurt + mevsim meyvesinden püre: (Saat: 16:00)
1 öğün pirinç unlu muhallebi (Saat: 20:00)

9-11 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü bebek aldığı sürece verilmelidir.
1 öğün kahvaltı (Saat: 09:00)
1 öğün mevsim sebzesinden püre (Saat: 12:00)
Çorbalardan tarhana, yayla, şehriye, makarna, pilav, yoğurt gibi yiyecekler öğle yemeği için tercih edilebilir.
1 öğün yoğurt + mevsim meyvesinden püre (Saat: 16:00)
1 öğün pirinç unlu muhallebi (Saat: 20:00)

12 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİ

Örnek beslenme programı aşağıdaki gibi olabilir:
Sabah: Kahvaltı
Öğle: Etli sebze yemeği veya sebze püresi veya bir köfte ve makarna
İkindi: Yoğurt + mevsim meyve püresi + ekmek veya sütlaç, muhallebi
Akşam: Çorba + mevsim sebze yemeği + makarna veya pilav + yoğurt

Not: Bebeğinizin beslenme programını, onun uyku saatlerine göre düzenleyebilirsiniz. Ortalama beslenme programındaki saatlerin aynısını uygulamak zorunda değilsiniz.

BEBEĞİNİZE YA DA ÇOCUĞUNUZA SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER

Katı besinlere vaktinde geçmek gerekir. Bebeğiniz yeni tatlara alışırken isteksiz görülebilir. Biberondan kaşığa geçerken zorluk çıkarabilir. Besinleri ağzında tutabilir ya da tükürebilir. Böyle durumlarda annenin sabırlı olması gerekir. Hiçbir şekilde bağırıp çağırarak zorlama yoluna gidilmemelidir.

7-8 aylıktan sonra eline bir kaşık verin. Kendi kendini beslemede bu kadar istekli bir dönemi bir daha yakalayamazsınız. O kendi kendini besleme çabasındayken tabağın nasıl bittiğini anlamayacaktır.
Yemeklerden önce fazla sıvı almasını engelleyin.

Önce sevdiği yiyecekleri sunun. Yeni tattıracağınız yiyecekleri de aralarda yavaş yavaş artırarak verin. Bebeğinize bol çeşit yiyecekler sunarsanız, ona seçme şansı tanımış olursunuz. Çocukların damak tadı tahminlerinizden çok daha fazla gelişmiştir. Bebeğinizin yiyecek seçimine saygılı olun.

Sevmediği bir yiyeceği yemesi için zorlamayın. Belki değişik şekillerde sunarak ilgisini çekebilirsiniz.
Bebeğinizi yemek yemediğinde cezalandırmayın. Yemek yediğinde ise ödüllendirmeyin. Çocuk ya da bebek yemek yediğinde annesinin mutlu olduğunu hissederse, bunu biraz koz olarak kullanabilir.

Yemek saatlerini kesinlikle eğlenceye dönüştürmeyin. Çeşitli palyaçoluklarla bebeğinizi güldürüp o arada ağzına bir şeyler tıkamaya çalışırsanız, eğlence dışında yemeği reddedecektir. Karnı acıktığında değil eğlence olduğunda yemek yenmesi gerektiğini düşünecektir.

Yemek masasının kavgalı bir ortam olmamasına dikkat edin. Samimi bir hava içinde çocukların konuşmalarına izin verin.

Çocuğunuza yiyebildiği kadar yiyecek koymalısınız. Yemeğini yediğinde ise takdir etmelisiniz. Yemeğini yemeden masadan kalkmak istiyorsa itiraz etmeyin. Bir dahaki öğüne kadar su ve meyve suyundan başka hiçbir şey vermeyin. Bu tutumunuzda kararlı olun. Çocuğunuz bir öğün atlamakla bir şey kaybetmez fakat iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.

Masadan kalkan çocuğunuzun peşinde, elinizde tabakla dolaşmayın. Bu ona oynarken de yemek yiyebileceğinin mesajını verir. Yemek saatlerinde oyunu bırakması gerekmeyeceğini düşündürür.

Yemek sırasında yemeği ağzından çıkartmak gibi olumsuz davranışlar sergiliyorsa görmezlikten gelin. Her yerde iştahsızlığından bahsetmeyin. İlgiyi devam ettirmek için bunu bir koz olarak kullanabilir.

Bebeğiniz taklit yoluyla iyi bir beslenme alışkanlığı kazanabilir. Bunun için kendisine iyi bir örnek olun. Ailece iyi beslenme alışkanlığı kazanın.

Aysun ÖZPOLAT