๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 21 Temmuz 2015, 17:57:54



Konu Başlığı: Bebeğiniz hala yürümüyor mu ?
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 21 Temmuz 2015, 17:57:54

BEBEĞİNİZ HALA YÜRÜMÜYOR MU?

Ayzıt ULUAT

Ocak 2015 112.SAYI

Minik ayakların ilk adımlarını atıp yürümeye başlaması ebeveynleri en çok heyecanlandıran gelişim aşamalarındandır. Başını dik tutma, sağa sola dönme hatta emekleme zamanları çoğu zaman hatırlanmazken anne babalar; bebeklerinin ne zaman yürüdüğünü hiç unutmazlar. Uzmanlar sağlıklı bebeklerin ortalama yürüme zamanlarının 12-18. aylar arası olduğunu belirtiyor. Ancak kaba motor gelişimi her bebekte farklılık gösterdiği için 9 aylıkken yürümeye başlayan olduğu gibi 16. ayını doldurup hala yürüyemeyen bebekler de olabiliyor. Yürümenin gecikmesi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.

BEBEKLER EMEKLERKEN KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSEDER

Emekleme konusunda başarı elde etmiş bebekler bazen daha geç yürüyebilir. Varmak istedikleri yere emekleyerek hızlıca ulaşabilen bebekler yürümeye bir süre daha gerek görmezler. Ayrıca emeklerken kendilerini
daha güvende hissettiklerinden ayakta durmaktan çekinebilirler.

FAZLA KİLOLU BEBEKLER DAHA TEMBEL

Boyu ve yaşına göre fazla kilosu olan bebekler yürümekte ve diğer gelişim alanlarında zorlanırlar. Çok fazla kıvrak davranamazlar. Emsey Hospital Çocuk Hastalıkları Doktoru Mesut Zeren “Aşırı kilo bebeklerde yürümenin gecikmesi gibi fiziksel sorunlara neden olabiliyor. Bu yüzden ailelerin, bebeklerinin beslenme ve fiziksel gelişimi konusunda doktorları ile irtibat içinde olmaları gerekiyor. Bebekleri gereğinden fazla beslememek lazım. Şişman bebek demek, sağlıklı bebek demek değildir” diyor.

MOTİVASYON EKSİKLİĞİ YÜRÜMEYİ GECİKTİREBİLİR

Ailelerin aşırı korumacılığı, çok müdahaleci olmaları, düşmelerinden korktukları için bebeklerini sürekli kucakta taşımaları da yürümeyi geciktiren nedenler arasında. Bebeklerin oturma, emekleme dönemlerinde gelişimini desteklemek için ona fırsatlar vermek gerekir. Yemek yemeyi öğrenmesi için eline kaşık, çatal verip önüne biraz yiyecek koymak gerekir. Yürümesi için de her istediği önüne getirilmemeli, onun alması için teşvik edilmelidir. Hazıra alışan bebeklerde yürüme de gecikebilir.

BEBEĞİNİZE DESTEK OLUN

Bebeğin tutunarak kalkıp yürümeye çalıştığı eşyaların sağlam olduğundan emin olun ve “Aman, düşeceksin!” gibi sözlerle onu korkutmayın.
Elinden tutup evde, dışarda yürüme alıştırmaları yapın.
Dışarda dolaştırılırken ayak yapısına uygun ayakkabı seçilmeli; ağır, taşıması güç ayakkabılar tercih edilmemelidir.
Evde ev ayakkabıları yerine kas gelişimini güçlendirmek için altı kaymaz çoraplar giydirilmelidir.
Evde ilgisini çeken nesneleri biraz uzağına koyarak onu alması için teşvik edilmelidir.
Ancak bebeğe asla yürümediği, emeklemeye direnç gösterdiği için kızılıp tepki gösterilmemelidir.

18 AYDAN SONRA UZMANIN GÖRMESİNDE FAYDA VAR

Bebeğiniz 18 ayını doldurduğu halde yürüyemiyorsa hatta diğer gelişim aşamalarında da bir problem fark ediyorsanız bir çocuk nöroloğunun görmesinde fayda var. Yürümenin yanı sıra emeklemiyor, ismini tanımıyor, seslenildiğinde bakmıyor ve etrafa karşı da ilgisizse bir çocuk nöroloğu tarafından gelişim alanları değerlendirilmelidir.


Konu Başlığı: Ynt: Bebeğiniz hala yürümüyor mu ?
Gönderen: Ceren üzerinde 21 Temmuz 2015, 20:10:57
Esselamu aleykum.Bazı çocuklar yapıları itibaren zor yada geç yürürler.Gerektiği takdirde doktora başvurulabilir.Ama gerekli olan ailenin ilgi gösterip destek vermesidir.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...,


Konu Başlığı: Ynt: Bebeğiniz hala yürümüyor mu ?
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 23 Temmuz 2015, 23:16:32
Esselşamu aleykum;
Bbeğin gelişimine bağlı ve istekli olmasına bağlı olan bir şey yürüme..Bazıları çok erken yürürken bazıalrı da çok geç yürüyebiliyor..rabbim sağlıklı insanlar nasip etsin inşalalh ülkemize ve dünyaya...


Konu Başlığı: Ynt: Bebeğiniz hala yürümüyor mu ?
Gönderen: Damla üzerinde 23 Temmuz 2015, 23:51:53
Selamun aleykum:
Benim kardeşim 14 aylıkken yürüdü.Aslında çok geç yürüdüklerinde de fazla iyi olmaz.Sürekli emeklemek her bebeğe iyi gelmez.