> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Az ve öz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Az ve öz  (Okunma Sayısı 860 defa)
20 Ekim 2011, 14:42:37
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 20 Ekim 2011, 14:42:37 »



Az ve Öz

Aralık 2008 39.SAYI

Hac ve kurban ayı zilhicce

Hac ve kurban ibadetini içinde bulunduran mübarek bir aydır Zilhicce. Bu ayın dokuzuncu günü olan arefe günü haccedenler Arafat’ta ihramlarıyla mahşeri yaşar gibi bir araya gelirler. Kurban Bayramı günleri ise Zilhicce’nin onuncu, on birinci, on ikinci günleri.

Hacda zikrin yeri ayrıdır

Allah Teala’nın ismini en çok anan kişilerin yaptıkları ibadetler sevap bakımından en büyük dereceye sahiptir. Hz. Ebu Bekir’in (r.a) deyişiyle de Allah’ı zikredenler bütün hayırları elde ederler. Hac sırasında Allah’ın sürekli anılmasının ve O’ndan mağfiret istenmesinin gerekliliği Bakara suresinde ifade edilir. Allah Rasulü (s.a.v) Kâbe’yi tavaf etmenin, Safa ve Merve arasında say yapmanın ve şeytan taşlamanın sadece Allah’ı zikretmek için konulmuş ibadetler olduğunu söyler. Ayrıca Kâbe’nin etrafındaki tavafın namaz gibi olduğunu bildirirken konuşmak gerekirse hayır konuşulmasını tavsiye eder. (Tirmizi, Hac; Ebu Davud, Menasik)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) kurbanı nasıl keserdi?

Allah Rasulü’nün (s.a.v) kurbanı nasıl kestiğini ve bu sırada yaptığı duayı Hz. Cabir (r.a) şöyle anlatır: “Rasulullah (s.a.v) Zilhicce’nin onuncu günü alacalı, boynuzlu iki koç kesti. Koçları kıbleye doğru yatırdı. Şu şekilde dua etti, sonra koçu kesti: ‘Şüphesiz ki ben Allah’ı bir tanıyıcı olarak yüzümü, yeri ve gökleri yaratana çevirdim. Ben müşriklerden değilim. Namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm sadece alemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum. Ben Müslümanlardanım. (En’am, 161-163) Ey Rabbim! (Bu kurban bize) sendendir ve senin rızan için (kesiyoruz) ve sana (ulaşacak)tır. Muhammed’den ve ümmetinden bunu kabul buyur. Allah’ın ismiyle kurbanımı kesiyorum. Büyük sadece Allah’tır.” (Ebu Davud, Dahaya 4; İbnu Mace, Edahi 1)

Hacı karşılamanın fazileti ve hacdan gelen manevi hediyeler…

Hacdan dönen kişileri karşılamanın faziletini Efendimiz’in (s.a.v) şu sözlerinden öğreniyoruz: “Hacdan dönen biriyle karşılaştığında ona selam ver, onunla tokalaş ve o evine daha girmeden önce senin affedilmen için ondan, Allah’a dua etmesini rica et, onun hatırına affedilirsin.” (Ahmed, Müsned)

Hacdan gelenleri ziyarete giden Pakistanlı Dr. Muhammed İkbal’in söyledikleri ne kadar ince ve bir o kadar da düşündürücüdür. Ziyaretine gittiği hacılara şu soruyu sorar: “Medine-i Münevvere’yi ziyaret ettiniz; uhrevi Medine çarşısından gönlünüzü ne gibi hediyelerle doldurdunuz? Getirdiğiniz maddi hediyeler; takkeler, tespihler, seccadeler bir müddet sonra eskiyecek, solacak ve bitecek. Medine’nin solmayan, gönüllere hayat veren, ruhani hediyelerini getirdiniz mi?.. Hediyeleriniz içinde Hazreti Ebu Bekir’in sıdk ve teslimiyeti; Hazreti Ömer’in adaleti; Hazreti Osman’ın hayâ ve cömertliği; Hazreti Ali’nin irfan ve cihadı var mı? Bugün binbir ızdırap içinde kıvranan İslam dünyasına gönlünüzden bir asr-ı saadet heyecanı verebilecek misiniz? (O. Nuri Topbaş)

Kurbanın olayım Rabbim!

Kurban “kendisi ile Allah’a yaklaşılan şey” anlamına gelir. Allah Teala’nın sonsuz nimetlerine şükrün ifadesidir aynı zamanda. Mevla’ya yaklaşmaya ve onun rızasını kazanmaya vesile olan kurban ibadeti, aynı zamanda teslimiyetin de ifadesidir. Hac suresinin 34. ayetinde şöyle buyrulur. “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun…” Kurban teslim olmaktır, nefsin elinden Hakk’ın yoluna teslimiyettir. Her şeyimizi, başta canımızı O’na teslim edebileceğimizin göstergesidir.


Efser BERİN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Az ve öz
« Posted on: 26 Nisan 2024, 00:59:35 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Az ve öz rüya tabiri,Az ve öz mekke canlı, Az ve öz kabe canlı yayın, Az ve öz Üç boyutlu kuran oku Az ve öz kuran ı kerim, Az ve öz peygamber kıssaları,Az ve öz ilitam ders soruları, Az ve özönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes