> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Az ve öz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Az ve öz  (Okunma Sayısı 778 defa)
17 Ekim 2011, 16:45:21
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 17 Ekim 2011, 16:45:21 »



Az ve Öz

Şubat 2009 41.SAYI

VELİLERİN DİLİNDEN VELİLERİN HALLERİ

Yalnızlıkta ve ümitsizliğe düşünce, güneş misali bir Allah dostuna sığınmayı tavsiye eden Hz. Mevlana onlar hakkında şunları söyler: “Velilerde, Allah’tan öyle bir kudret vardır ki atılmış oku yoldan geri çevirirler. Allah ile oturup kalkmak isteyen kişi, veliler huzurunda otursun. Allah, velileri alemlere rahmet olmak üzere yeryüzüne getirmiştir. Onlar halkı Allah yoluna davet ederlerken ‘Ya Rabbi, bunları sen kurtar’ diye dua ederler.”

Yahya b. Muaz Hazretleri’ne göre de veli, Allah Teala’nın yeryüzündeki kokusu gibidir. “O’nun kokusunu ancak özü ve sözü doğru sadıklar koklar” diyen Muaz Hazretleri’nin sözlerinin devamı şöyledir: “Velinin kokusu onların kalplerine ulaşır, bu koku ile Mevla’ya iştiyak duyarlar. Allah’a kavuşmayı arzularlar. Böylece fıtratlarındaki duruma göre ibadetleri artar.” (Kıssaların Diliyle İman, D. Selvi)

İNSAN KÖPRÜ MİSALİ OLMALI

İnsan ahlâken güzel olmalı, kimseyi incitmemeli ve hiçbir şey ondan zarar görmemeli. Halim olmalı, sabırlı olmalı. Gavs-ı Bilvanisi (k.s) bir sohbetlerinde insanı köprüye benzetir. “Nasıl ki iyi, kötü, zalim bütün millet gelir köprüden geçer de, o hiç ses çıkarmadan, daralmadan hepsinin geçmesine müsaade ederse, insan da işte bu köprü misali, herkesle iyi geçinmeli, muhatabı ister zalim, ister münafık, isterse hırsız olsun idare etmeli.” (Sohbetler, Seyyid Abdulhakim El-Hüseyni)

YA RABBİ BU YOLUN YOLCULARINA YARDIM ET

“Biz, sevgiliye eriştirmeye vasıtayız. Bu yolda olanlar sonunda bizden kesilip Allah’a ulaşsınlar…” sözleriyle Nakşibendi yolunun esas gayesine ışık tutan Şah-ı Nakşibend Hazretleri ruhlarını teslim etmek üzere… İki elini kaldırıp duada: “Ya Rabbi, benim yoluma gireceklere senden lütuf ve hayır isterim… Ya Rabbi, sana ahdediyorum. Bana bağlanacaklara ve benden hakkı öğrenip işleyeceklere şefaat etmedikçe bana başka bir iş nasip etme! Ya Rabbi, bu yolun yolcularına inayet et!..” Ve ellerini mübarek yüzlerine sürüp kendi elleriyle gözlerini kapatmış gibi… Perdeyi elleriyle çeker gibi… Ruhlarını teslim ediyorlar. Buhara’da arifler sarayı manasına gelen Kasr-ı Arifan isimli köydeki mübarek kabirlerinin üstünden geçen rüzgar, aldığı kokudan sarhoştur. (Başbuğ Velilerden 33, Necip Fazıl)

ALLAH’A KAVUŞMAYI İSTEYENLER VE İSTEMEYENLER

Tabiinden Ata bin Saib anlatıyor: Abdurrahman bin Ebi Leyla’yı yanındaki kalabalıkla beraber bir cenazeyi mezarlığa götürürlerken gördüm. Yanında bulunanlara şunları söylüyordu: “Ben işittim ki Peygamber Efendimiz (s.a.v) ‘Kim Allah’a kavuşmayı isterse, Allah da ona kavuşmayı ister. Kim Allah’a kavuşmayı istemezse, Allah da ona kavuşmayı istemez’ buyurunca, orada bulunanlar başlarını öne eğdiler ve ağladılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v) onlara neden ağladıklarını sorunca şu cevabı aldı: ‘Ya Rasulallah! Biz ölümü istemiyoruz. Demek oluyor ki, ölümü istemeyince Allah’a kavuşmayı da istemiyor oluyoruz.”

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v) onlara işin aslının düşündükleri gibi olmadığını söyler ve şu şekilde bir açıklama yapar: “Kişi ölmek üzere can çekişirken Vakıa suresindeki cennetliklerin hali ona müjdelenince o da Allah’a bir an önce kavuşmayı ister. Allah da ondan daha çok ona kavuşmayı ister. Eğer atalet içinde ve şaşkın olan inançsızlardan ise ona yine Vakıa suresindeki cehennemliklerin hali ve cehenneme gideceği bildirilince Allah’a kavuşmayı istemez. Allah da ondan daha çok ona kavuşmayı istememektedir.”(İbn-i Kesir Tefsiri) Rabbim biz aciz kullarını merhametiyle kendisine kavuşmayı isteyenlerden eylesin…

EN GÜZEL TEVEKKÜL KAZAYA RIZA GÖSTEREBİLMEKTE


azaya rıza göstermekle ilgili olarak kısacık ama manası itibariyle uçsuz bucaksız bir deniz misali olan şu hadise ne ibret verici bir örnektir: Bir gün Hz. Ali’ye (k.v) “Benim için fakirlik zenginlikten, hastalık da sağlıktan daha iyidir. Bu konuda siz ne dersiniz?” diye sorar Ebu Zerr (r.a). Hz. Ali ona şöyle cevap verir: “Allah Ebu Zerr’in hayrını versin! Kim ki Allah Teala’nın kendisi için takdir ettiği güzel tercihe tevekkül ederse, o kimse Allah’ın takdir ettiğinden başkasını temenni de etmez. İşte bu, kulun kendisi için takdir edilene rıza göstermesinin son noktasıdır.” (Ali el-Muttaki, Kenzü’l-Ummal)

Efser BERİN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Az ve öz
« Posted on: 26 Nisan 2024, 13:31:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Az ve öz rüya tabiri,Az ve öz mekke canlı, Az ve öz kabe canlı yayın, Az ve öz Üç boyutlu kuran oku Az ve öz kuran ı kerim, Az ve öz peygamber kıssaları,Az ve öz ilitam ders soruları, Az ve öz önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes